Έντυπα
Νέο τεύχος \"Σοσιαλισμός από τα κάτω\"

Κυκλοφόρησε μέσα στο τετραήμερο φεστιβάλ του Μαρξισμού 2014, το νέο τεύχος του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα κάτω» με μία σειρά ιστορικών και πολιτικών άρθρων που απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα της περιόδου: Πως δεν θα γίνει η Αριστερά σωσίβιο για την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές.

\r\n

 

\r\n

Το περιοδικό ξεκινά με ένα άρθρο που αναλύει την πολιτική κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές με τίτλο «Κυβέρνηση χωρίς σωσίβιο». Ο Πάνος Γκαργκάνας υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές «η κυβέρνηση βγήκε εξασθενημένη από τις κάλπες και η αντίληψη ότι τα μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν είναι εκτός τόπου και χρόνου», ενώ «η ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης όχι μόνο δεν ανακόπηκε αλλά προχώρησε πιο πέρα από κει που είχε φτάσει τα προηγούμενα χρόνια». Μέσα σε αυτή την πολιτική συγκυρία έχουν τεράστια σημασία οι πρωτοβουλίες και ο προσανατολισμός που θα δώσει η αριστερά στο κίνημα και γι’ αυτό ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.

\r\n

Στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο άρθρο του «Φασισμός και αντιφασισμός μετά τις εκλογές» κάνει μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της Χρυσής Αυγής και αναδεικνύει τα νέα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος: «να αμφισβητήσει τον έλεγχο και τη σχέση της ΧΑ με το μισό εκατομμύριο των ψηφοφόρων της για να μην αποχτήσει ρίζες και οπαδούς μέσα στην εργατική τάξη». Κομμάτι αυτών των καθηκόντων είναι «η υιοθέτηση ενός αιχμηρού αντισυστημικού και ταξικού λόγου», η ποινική δίωξη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, και η κλιμάκωση των πρωτοβουλιών του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες και την κυβέρνηση που τους καλύπτει.

\r\n

Σε αυτό το τεύχος του περιοδικού υπάρχει ένα ολόκληρο αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση με το πολύ ζωντανό και αιχμηρό άρθρο της Μαρίας Στύλλου «Το κίνημα που ανέτρεψε τη Χούντα». Το άρθρο σπάει τους μύθους ότι η μεταπολίτευση ήταν μια κοινή προσπάθεια λαού και πολιτικής ηγεσίας. Η Χούντα κατέρρευσε όταν έπαιξε το χαρτί της επιστράτευσης και η κυβέρνηση Καραμανλή «έβαλε στα βασικά υπουργεία στρατιωτικούς και πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τη Χούντα». Αυτή η κυβέρνηση βρήκε μπροστά της την έκρηξη του εργατικού κινήματος, συνέχεια του κινήματος που ανέτρεψε τη Χούντα και τροφοδοτεί ακόμα και σήμερα με εμπειρίες τους νέους αγώνες.

\r\n

Βιτρίνα

\r\n

«Το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο» από τον Νίκο Λούντο είναι το δεύτερο άρθρο που αναφέρεται στην ίδια περίοδο, το οποίο απαντάει σε έναν άλλο μύθο, αυτό της προδοσίας της Χούντας και των Αμερικανών, με στόχο να μπουν κάτω από το χαλί ο ρόλος και οι ευθύνες «της ελληνικής άρχουσας τάξης, του ελληνικού καπιταλισμού στο σύνολό του –όχι μόνο της Χούντας –που χαλάνε τη βιτρίνα τόσο της ‘αμυνόμενης’ ελληνικής πλευράς, όσο και της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας».

\r\n

Η δεύτερη ιστορική ενότητα αυτού του τεύχους είναι τα 100 χρόνια από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Λέανδρος Μπόλαρης στο άρθρο «Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η γέννηση της επαναστατικής αριστεράς» περιγράφει πως οι λιγοστοί επαναστάτες διεθνιστές κατάφεραν εκείνη την περίοδο να δώσουν απάντηση στις προδοσίες της σοσιαλδημοκρατίας, που ξέχασε τις αντιπολεμικές της διακηρύξεις και έφτασε στο σημείο να ταχθεί υπέρ του πολέμου. Η πολιτική θέση του «επαναστατικού ντεφετισμού» που διατύπωσε ο Λένιν, μπορεί τότε να θεωρήθηκε εξτρεμιστική, όμως κατάφερε να γίνει πλειοψηφική. Η εξήγηση είναι γιατί «τη στιγμή που κατέρρευσε η (B’) Διεθνής και οι επαναστάτες σε όλη την Ευρώπη έπρεπε να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή, ο Λένιν ήταν ο μόνος που μπορούσε να αναφερθεί σε ένα κόμμα με εμπειρία ανεξάρτητης παρέμβασης στους αγώνες».

\r\n

Στην ίδια ενότητα το άρθρο του Κώστα Βλασόπουλου «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο», αναδεικνύει το ρόλο της ελληνικής άρχουσας τάξης που συμμετείχε σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι την Μικρασιατική εκστρατεία, σπάζοντας το μύθο της Ψωροκώσταινας. Το άρθρο παρουσιάζει πώς και στην Ελλάδα ο διεθνισμός της Φεντερασιόν και του ΣΕΚΕ έδωσε ώθηση στο εργατικό κίνημα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα απεργιών ενάντια στην επιστράτευση και τη δημιουργία αντιπολεμικών πυρήνων στο μέτωπο του πολέμου στη Μικρασία.

\r\n

Τη συγκλονιστική πορεία του αντιπολεμικού κινήματος και της εργατικής τάξης μέσα στα χρόνια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου αναλύει ο Σωτήρης Κοντογιάννης στο άρθρο με τίτλο «Από τα χαρακώματα στην Επανάσταση». Από τις πρώτες ανταρσίες που εκδηλώθηκαν με την «Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914», όταν οι γερμανοί και ρώσοι στρατιώτες «βγήκαν από τα χαρακώματα, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια μαζί, αντάλλαξαν μικροδώρα, ονόματα και διευθύνσεις», μέχρι τις απεργίες των ανθρακωρύχων του 1915 στη Βρετανία, την επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία και ένα χρόνο μετά τον Οκτώβρη του 1918 στη Γερμανία που ανέτρεψε τον Κάιζερ.

\r\n

Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού μπορεί κανείς να γνωρίσει το περιεχόμενο τριών νέων βιβλίων μέσα από τις βιβλιοκριτικές. Το ένα είναι το βιβλίο «Ο κόσμος σε εξέγερση» του Paul Mason, το δεύτερο «Η εργατική εναλλακτική» της Λένας Βερδέ και του Λέανδρου Μπόλαρη και το τρίτο «Το Γ’ Ράιχ στην Εξουσία» του Richarnd J. Evans.