Μαρξισμός
Μαρξισμός 2014: 26 - 29 Ιούνη στην ΑΣΟΕΕ

Την Πέμπτη 26 Ιούνη ξεκινάει το φετινό φεστιβάλ του Μαρξισμού, ενώ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Ιούνη. Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε το ολοκληρωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα με όλους τους ομιλητές.

\r\n

Από το 1988 που ξεκίνησε ο Μαρξισμός, κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία για πλούσια συζήτηση τόσο όσον αφορά τις κινηματικές μάχες όσο και για την θεωρία του επαναστατικού μαρξισμού. Οι φετινές, όμως, εξελίξεις του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

\r\n

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του Σαββατοκύριακου στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, ο Τσίπρας για να δικαιολογήσει τις δεξιές μετατοπίσεις τόνισε ότι το κόμμα του δεν πάει για «νέα Βάρκιζα», αλλά χρειάζεται να γίνουν όλα τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και ακόμα πιο πέρα, αφού βρισκόμαστε σε «συνθήκες κινηματικής άμπωτης».

\r\n

Είναι όμως σωστή αυτή η τοποθέτηση και αυτή η εκτίμηση; Στον Μαρξισμό θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τα χείλια των πρωταγωνιστών των εργατικών αγώνων που είναι σε εξέλιξη σε τι κατάσταση είναι το εργατικό κίνημα. Ομιλητές και ομιλήτριες από τις θρυλικές καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, γιατροί και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία, δάσκαλοι και καθηγητές, μετανάστες εργάτες θα μιλήσουν σε πολλές από τις συζητήσεις.

\r\n

Για την συζήτηση που εκτυλίσσεται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα μας δώσουν την εικόνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ελένη Πορτάλιου που θα βρεθούν μαζί με τον Πάνο Γκαργκάνα, στη συζήτηση “Η Αριστερά μετά τις εκλογές”. Στη συζήτηση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πως συνεχίζει μετά τα αποτελέσματα των εκλογών θα μιλήσουν οι Αντώνης Δραγανίγος, Θανάσης Διαβολάκης, Παναγιώτης Σωτήρης και Γιάννης Σηφακάκης.

\r\n

Οι επαναστάτες γνωρίζουν ότι αυτό που καθορίζει τη στάση των ρεφορμιστικών κομμάτων είναι η στρατηγική τους, όχι οι υποσχέσεις που δίνουν οι ηγέτες τους. Οι συζητήσεις για το ’44 και την Αντίσταση, για τα 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, αλλά και για το πώς κατέρρευσε η σοσιαλδημοκρατία μπροστά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούν να μας δώσουν τα καλύτερα συμπεράσματα για το πώς να κινηθούμε στο σήμερα.

\r\n

Σε αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη θα είναι η μεταφορά των εμπειριών από τα κινήματα στην Ισπανία με εκπρόσωπο τον Χεσούς Καστίγιο από το Ποντέμος και την Βρετανία με τον Άλεξ Καλλίνικο.

\r\n

Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι αυτή που έχει κινηθεί πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει την φασιστική απειλή. Ένας ολόκληρος κύκλος συζητήσεων είναι αφιερωμένος σε αυτό το μέτωπο με ομιλητές από αντιφασίστες ακτιβιστές και μετανάστες μέχρι τους δικηγόρους από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μερικά από τα θέματα: η ιστορία του φασισμού, οι μάχες από τη Μανωλάδα μέχρι τη δίκη Λουκμάν, οι μειονότητες στην Ελλάδα και η Τέχνη ενάντια στο φασισμό.

\r\n

Το φετινό τετραήμερο του Μαρξισμού επιδιώκει να ενώσει τους αγωνιστές και τις αντιστάσεις σε όλα τα μέτωπα, να δώσει τα καλύτερα επιχειρήματα στον κόσμο που παλεύει, να δώσει ώθηση για την νίκη των αγώνων, να ανοίξουμε το δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Στο κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ θα είναι ομιλητές από όλες αυτές τις μάχες. Από τις καθαρίστριες η Δέσποινα Κωστοπούλου, από τους μετανάστες εργάτες ο Μοχάμεντ Ράφακατ, από το Δήμο Βριλησσίων ο Ορέστης Ηλίας, από τους εκπαιδευτικούς ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, από το ΣΕΚ η Μαρία Στύλλου. Μην χάσετε αυτό το πανηγύρι των ιδεών και της αντίστασης, ελάτε να παλέψουμε μαζί!

\r\n
\r\n

Κάθε χρόνο ο Μαρξισμός είναι μια πολύ καλή βάση για την έναρξη και την συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου που δεν αφορά μόνο τη θεωρία του Μαρξισμού, αλλά αφορά την καθημερινότητα μας, όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

\r\n

Είναι σημαντικό για μένα ότι συναντιόμαστε με πολλούς αγωνιστές από όλο τον κόσμο, καταλαβαίνουμε έτσι ότι δεν παλεύουμε μόνοι μας.

\r\n

Στο φετινό συνέδριο θα μιλήσουμε άλλη μια φορά για το πρόβλημα του φασισμού που μας έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και θα μας απασχολήσει και για τα επόμενα. Από τη δική μου μεριά θα αναφερθώ στο πόσο δύσκολο είναι να αναδειχθεί το ρατσιστικό κίνητρο από την αστυνομία, από τη δικαιοσύνη, αλλά και προς την κοινωνία. Το αυγό του ρατσισμού έχει σπάσει και βλέπουμε το φίδι να κυκλοφορεί ανάμεσα μας.

\r\n

Μαρία Ψαρρά, δημοσιογράφος ΕΘΝΟΣ

\r\n
\r\n

Ο Μαρξισμός είναι ένα φεστιβάλ που οργανώνει το ΣΕΚ εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Κάθε χρόνο συμμετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες που συζητούν για τις επαναστατικές ιδέες και για το κίνημα. Συμμετέχουν σύντροφοι που έρχονται από όλη τη χώρα και από όλο τον κόσμο.

\r\n

Κουβεντιάζουμε για το πώς οργανώσαμε τις προηγούμενες μάχες και πως θα προχωρήσουμε στα επόμενα αναγκαία βήματα. Οι επαναστατικές ιδέες είναι τα όπλα με τα οποία μας εξοπλίζει το φεστιβάλ για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό.

\r\n

Και φέτος καλούμε όλους τους αγωνιστές στο πανηγύρι των ιδεών για να αποκτήσουμε όχι μόνο επιχειρήματα, αλλά και αυτοπεποίθηση. Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κρίση, τα Μνημόνια, το ρατσισμό.

\r\n

Μέσα στο Μαρξισμό θα υπάρχει και ξεχωριστή κουβέντα για την καταπίεση και τον ρατσισμό που βιώνει η μειονότητα, για το πώς μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα αυτά ενωμένοι.

\r\n

Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος

\r\n
\r\n

Aξίζει όλος ο κόσμος που βρέθηκε σε μάχες το προηγούμενο διάστημα, από τους εργατικούς χώρους και τους μαθητές μέχρι τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες να παρακολουθήσει το Μαρξισμό. Είναι το φεστιβάλ που μπορούμε να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα μετά και από τις εκλογές όπου η αριστερά βγήκε για πρώτη φορά πρώτη δύναμη, ενώ και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αντικαπιταλιστικά σχήματα είχαν μεγάλες επιτυχίες.

\r\n

Σε όλες αυτές τις μάχες πολύς κόσμος δούλεψε με τους αντικαπιταλιστές, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, είναι ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε και για την στρατηγική του κινήματος, για την πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας μέσω του επαναστατικού δρόμου.

\r\n

Οι συζητήσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, για το αν όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή είναι φασίστες, για την ιστορία και τις ρίζες της αριστεράς από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συζητήσεις που έχουμε να κάνουμε.

\r\n

Ορέστης Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων με την \"Δράση για μια άλλη πόλη\"