Καταστολή
Συμπαράσταση στους φυλακισμένους απεργούς πείνας

Σαν κύμα εξαπλώνεται η πανελλαδική απεργία πείνας που ξεκίνησαν με καθολική συμμετοχή από την Δευτέρα 23/6 οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας.

\r\n

Από τις φυλακές του Κορυδαλλού, της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Μαλανδρίνου και του Δομοκού μέχρι τα Γρεβενά και την Κομοτηνή, τη Λάρισα, τα Διαβατά, τη Νιγρίτα Σερρών, την Αλικαρνασσό, τα Τρίκαλα και το Ναύπλιο, χιλιάδες κρατούμενοι ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Φυλακές Τύπου Γ που αυστηροποιεί τους όρους απόλυσης, αδειών, επικοινωνίας και επισκέψεων ενώ μετατρέπει ολόκληρες πτέρυγες φυλακών σε ειδικές ζώνες κράτησης. Η απεργία πείνας έρχεται σαν συνέχεια της τριήμερης προειδοποιητικής αποχής από το συσσίτιο που κήρυξαν από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες κρατούμενοι.

\r\n

Το υπουργείο δικαιοσύνης μέσα από την διαβάθμιση σε Α, Β και Γ που έρχεται να επιβάλει δημιουργεί μικρά γκουαντάναμο σε κάθε φυλακή για “ειδικούς” κρατούμενους που θα κρατούνται με “ειδικούς” όρους και συνθήκες. Στην ουσία το σχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ καταργεί το δικαίωμα των κρατουμένων στην υπό όρους απόλυση (π.χ. η έκτιση των 2/5 της ποινής) και στον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), μπλοκάρει τις άδειες ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία). Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την κατηγορία κρατουμένων εντάσσονται πλέον όσοι καταδικάζονται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, όσοι συλλαμβάνονται με ναρκωτικά (ακόμα και οι χρήστες) και όσοι μετανάστες πιάνονται στα σύνορα για λαθρεμπόριο.

\r\n

Νέος νόμος

\r\n

Ταυτόχρονα ο νέος νόμος αναβαθμίζει την θέση της ΕΛ.ΑΣ αφού αναλαμβάνει την πλήρη εξωτερική φύλαξη όλων των φυλακών, ενώ δίνονται στους μπάτσους ειδικά δικαιώματα επέμβασης εντός των φυλακών χωρίς ειδικές εισαγγελικές άδειες.

\r\n

Το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ είναι ένα ακόμα αντιδραστικό χτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της αστυνομικής βίας και της διαφθοράς των δεσμοφυλάκων και φυσικά δεν οδηγεί σε “σωφρονισμό”, αλλά αντιθέτως λύνει τα χέρια των δεσμοφυλάκων θεσμοθετώντας την αυθαιρεσία ενώ δημιουργεί νέες πτέρυγες απομόνωσης και τιμωρίας, αφού δίνει την δυνατότητα στους ανθρωποφύλακες να χρησιμοποιούν τις νέες φυλακές ως “λευκά κελιά” κατά το δοκούν.

\r\n

Όσο και να προσπαθούν στην κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσουν πως το νέο νομοσχέδιο έρχεται να λύσει χρόνια ζητήματα των φυλακών η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η ρατσιστική απόφαση για συνέχιση πέραν του 18μηνου της κράτησης χιλιάδων μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως μοχλός εκβιασμού για την αποδοχή της οικειοθελούς απέλασης αποδεικνύει πως στο υπουργείο δικαιοσύνης το μόνο που δεν τους νοιάζει είναι η δικαιοσύνη. Κανένας σωφρονισμός και καμιά κοινωνική επανένταξη δεν μπορεί να συμβεί σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κρατικά κελιά.

\r\n

“Για κάθε μέρα Απεργίας Πείνας και κάθε κρατούμενο που κινδυνεύει η ζωή του ηθικός αυτουργός είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης\", διαμηνύουν οι κρατούμενοι σε ολόκληρη την χώρα ζητώντας την συμπαράσταση όλων μας.