Εργατικό κίνημα
Ενωμένες καθαρίστριες

Μια δεύτερη μάχη ανοίγει μέσα στα νοσοκομεία και αφορά στις καθαρίστριες που δουλεύουν με εργολαβίες μέσα σε αυτά. Στο Δρομοκαΐτειο έγινε την Παρασκευή 4 Ιούλη κινητοποίηση ενάντια στην κοροΐδία και τις απειλές της εταιρείας εργολάβων JCB σε βάρος των καθαριστριών. “Πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Δουλεύουμε μέσα σε συνθήκες απλήρωτης εργασίας, χωρίς να μας συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, κόβοντας τα βαρεά και ανθυγιεινά.”, μας είπαν η  Έλενα και η Αντωνία που κρατούσαν το πανό της Π.Ε.Κ.Ο.Π. στη συγκέντρωση μαζί με τις συναδέλφισσές τους. 

\r\n
\r\n
“Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Μας έχουν κόψει τις άδειες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ποτέ να ξεκουραστούμε. Μας έκοψαν τα δώρα και τα επιδόματα. Δουλεύουμε κανονικό 8ωρο χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά. Στις συμβάσεις μας, που εννοείται είναι ατομικές και όχι συλλογικές, εμφανιζόμαστε σαν ωρομίσθιες κι αυτό έχει επιπτώσεις στους μισθούς και τα ένσημά μας. Παράλληλα καλούμαστε να πηγαίνουμε στην Καλλιθέα για να υπογράψουμε τα χαρτιά της μισθοδοσίας. Το τραγικό είναι πως υπογράφουμε λευκές κόλλες ότι δήθεν έχουμε πληρωθεί τα 700 ή 800 ευρώ που δικαιούμαστε. Στην πράξη όμως παίρνουμε πολύ λιγότερα, σχεδόν τα μισά. Υπογράφουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και μετά στην τράπεζα παίρνουμε ό,τι έχει αποφασίσει η εταιρεία να μας πληρώσει. Αυτό έχει συνέπειες και σε σχέση με την εφορία. Εκεί εμφανιζόμαστε με ετήσιο εισόδημα 7-8 χιλιάδες ενώ στην πραγματικότητα παίρνουμε ούτε τέσσερις χιλιάδες. Και ρωτάμε γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί να δουλεύουμε για να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας; Γι’ αυτό βγήκαμε στο δρόμο. Ξεκίνησαν τα κορίτσια από το Υπουργείο Οικονομικών, που σήμερα έχουν έρθει να μας συμπαρασταθούν και τις ευχαριστούμε πολύ! Σήμερα βγαίνουμε και εμείς και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γενικευτεί σε όλα τα νοσοκομεία, γιατί παντού τα ίδια γίνονται. Όταν είχαμε πάει να κάνουμε καταγγελία στον εισαγγελέα πρωτοδικών και την επιθεώρηση εργασίας στις 12 Ιούνη, δεχτήκαμε απειλές από τον εργολάβο. Μας είπε να προσέχουμε γιατί στο δρόμο όπως κυκλοφορούμε συμβαίνουν και ατυχήματα. Είναι γελασμένος αν νομίζει ότι θα φοβηθούμε! Όταν ήμασταν μία μία φοβόμασταν και σκύβαμε το κεφάλι. Τώρα όμως είμαστε όλες μαζί. Έτσι θα καταφέρουμε να τον πατήσουμε εμείς κάτω! Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε. Ή εμείς ή αυτοί, είναι ξεκάθαρο πια.” 
\r\n
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, το Σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ και εκπρόσωποι της αριστεράς από την περιοχή. Από το σχήμα της Αγίας Βαρβάρας “Αντιθέσεις”, από το αντικαπιταλιστικό σχήμα του Αιγάλεω “Ρήγμα στα Δυτικά”, οι επικεφαλείς του ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω και Χαϊδαρίου καθώς και ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Χαϊδαρίου με το ΚΚΕ.
\r\n