εργατικό κίνημα
ΔΕΗ Λάθος η αναστολή

Συλλαλητήριο πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, το απόγευμα της Τετάρτης 9/7, την ώρα που στη Βουλή υπερψηφιζόταν, με τις ψήφους 51 βουλευτών, το ξεπούλημα της “μικρής ΔΕΗ”.

\r\n
\r\n
Η κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών ως το μόνο τρόπο για να σταματήσει τον αγώνα. Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο, με κέντρο τη ΔΕΗ, να ξεσπάσει ένα μεγάλο απεργιακό κύμα που θα τους ανατρέψει, επέλεγε ένα ακόμη συνταγματικό πραξικόπημα. 
\r\n
 
\r\n
Κυβερνήσεις που κυβερνάνε με επιστρατεύσεις και προεδρικά διατάγματα είναι κυβερνήσεις στο χείλος της πτώσης. Και δυστυχώς η αναστολή της απεργίας, τους έσωσε πρόσκαιρα. 
\r\n
Την ώρα που λάμβανε χώρα το συλλαλητήριο, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ είχε αναστείλει την απεργία με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν μόνοι το βάρος της επιστράτευσης. 
\r\n
 
\r\n
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ όμως δεν ήταν σε καμία στιγμή μόνοι τους. Δεν ήταν μόνοι τους στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 3/7 στην Αθήνα, αλλά μαζί με χιλιάδες συμπαραστάτες. Δεν ήταν μόνοι τους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αφού σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών της ΔΕΗ. Την ίδια μέρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και του συλλαλητηρίου, στις 9/7, απεργούσε όλο το δημόσιο ενάντια στην “αξιολόγηση”, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και μαζικές διαδηλώσεις. Αντί για τη μετατροπή της 9/7 σε Γενική Απεργία, ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ αποφάσισαν να καλέσουν σε απογευματινό συλλαλητήριο έχοντας κλείσει την απεργία στη ΔΕΗ. 
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή είναι λάθος η επιχειρηματολογία που λέει ότι οι εργαζόμενοι γυρνάνε την πλάτη στην ΓΕΝΟΠ και δεν συμμετείχαν στην απεργία. Στα ορυχεία και τους σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα η απεργία ήταν συντριπτική. 
\r\n
 
\r\n
Σκληρός αγώνας
\r\n
 
\r\n
Ακόμη και εκεί που η απεργία είχε χαμηλά ποσοστά η αποφασιστική στάση της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μια που θα έδειχνε και στον πιο δύσπιστο ότι η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία το εννοούν όταν μιλάνε για σκληρό αγώνα. Δεν λείπουν από τους εργαζόμενους η αποφασιστικότητα και η τόλμη. 
\r\n
 
\r\n
Από την συνδικαλιστική ηγεσία λείπουν. Η ΓΕΝΟΠ έπρεπε να κάνει κάλεσμα σε όλους τους επιστρατευμένους απεργούς να κάνουν κουρελόχαρτα τα φύλλα πορείας και να συνεχίσουν την απεργία. Ποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να απολύσει χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες της ενέργειας, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος; 
\r\n
 
\r\n
Παρ\' όλα αυτά η μάχη δεν έχει τελειώσει. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση μαζικών απεργιακών επιτροπών, σε κάθε χώρο δουλειάς, που να μπορούν να βάζουν σε κίνηση την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και να οργανώνουν τον αγώνα για να πάρουν τις τύχες του στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 
\r\n
 
\r\n
Είναι ρεαλιστικό το χτίσιμο ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει. Κλιμακώνοντας και συντονίζοντας τους απεργιακούς αγώνες και όχι περιμένοντας να έρθει η ανατροπή τους από τις κάλπες, μήνες αργότερα.
\r\n