κίνημα
Σκάλα Λακωνίας: συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργάτες γης

Με Γενική Συνέλευση την Τρίτη 15/7, την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες γης στα πορτοκαλοχώραφα της Σκάλας Λακωνίας δυναμώνοντας την συλλογική τους προσπάθεια να απαντήσουν στο ρατσισμό και την αυθαιρεσία που δέχονται από τοπικούς παράγοντες με την ενεργό εμπλοκή της αστυνομίας.

\r\n
\r\n
Τελευταίο κρούσμα αντεργατικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς στην περιοχή είναι η απόλυση 4 από τους 6 διερμηνείς/βοηθούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκεται στην περιοχή υποτίθεται προς όφελος των μεταναστών, με μοναδική δικαιολογία το ότι βρέθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό των απεργών μεταναστών εργατών. Η υπεύθυνη του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σκάλα, Μαρία Τσιρώνη, δεν είχε λέξη να πει για τις άθλιες συνθήκες ζωής και εκμετάλλευσης εκατοντάδων μεταναστών, αλλά τώρα βρήκε αφορμή για να απολύσει τους 4 μετανάστες εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ.
\r\n
 
\r\n
Οι εργάτες γης, πολλοί από τους οποίους ζουν στην Σκάλα Λακωνίας ακόμα και 20 ή 25 χρόνια βρίσκονταν για 6 ημέρες σε απεργία μπλοκάροντας πλήρως την συλλογή, συσκευασία και διανομή των πορτοκαλιών σε μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές περιόδους της χρονιάς. Τελικά μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές αλλά και το στήσιμο ενός ολόκληρου απεργοσπαστικού μηχανισμού, οι απεργοί εργάτες αποφάσισαν να γυρίσουν στις δουλειές τους κρατώντας την οργάνωση των γενικών τους συνελεύσεων κάθε δυο μέρες.
\r\n
 
\r\n
Η ως τώρα εμπειρία εκτός από τα θετικά βήματα οργάνωσης και την κατάκτηση από την μεριά των εργατών γης των συλλογικών διαδικασιών, έχει φέρει και πρακτικά αποτελέσματα. Ο Φώτης Μανωλάκος ή “Μπάμπης” και ο “Μήτσος” από το ΑΤ Βλαχιώτη, οι δυο μπάτσοι που κατηγορούνται προσωπικά από τους μετανάστες για τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις συλλήψεις έχουν εξαφανιστεί αφού -όπως λένε οι μετανάστες- “τους μάζεψαν” και τους έδιωξαν από την περιοχή έστω και για λίγο.
\r\n
 
\r\n
Εργασιακή Επιτροπή
\r\n
 
\r\n
Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης ξαφνικά ξέχασε τις ρατσιστικές του επιθέσεις και ζήτησε συνάντηση με τους μετανάστες εργάτες γης. Ωστόσο η συνάντηση που είχε μαζί του η εκλεγμένη Εργασιακή Επιτροπή με την συνδρομή του προέδρου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ ήταν χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
\r\n
 
\r\n
“Του ζητήσαμε 4 πράγματα”, τόνισε στην ομιλία του μετά την συνάντηση και κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Τζαβέντ Ασλάμ. Να μας δώσει έναν χώρο για να κάνουμε μια ώρα προσευχή και να γιορτάσουμε το τέλος του Ραμαζανιού στις 28 Ιούλη. Αρνήθηκε. Του ζητήσαμε στις αρχές του Αυγούστου να μας παραχωρήσει κάποιο χώρο στο δημαρχείο και να είναι και αυτός παρών στην ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας εργασιακής επιτροπής. Αρνήθηκε ξανά. Του ζητήσαμε να έρθει μπροστά στις κάμερες και στη συνέλευση των εργατών γης, να δηλώσει τη στήριξή του ανοιχτά και όχι πίσω από κλεισμένες πόρτες και γραφεία. Δεν ήθελε να το συζητήσει. Τέλος ζητήσαμε την άμεση επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων από το ΚΕΕΛΠΝΟ μεταναστών διερμηνέων και βοηθών. Και πάλι ο Δήμαρχος αρνήθηκε να παρέμβει”. 
\r\n
 
\r\n
“Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε σε αυτή την πλατεία. Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις ώστε να τιμωρηθούν όλοι αυτοί -όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην αστυνομία ή στα διάφορα θεσμικά όργανα- που χτυπάνε μετανάστες και που μας φέρονται ρατσιστικά. Μέχρι να γυρίσουν όλοι οι συμπατριώτες μας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι να πάρουμε όλοι χαρτιά και ίσα δικαιώματα”.
\r\n