κίνημα
Χιπ-χοπ ενάντια στο σεξισμό

Με σημαντική συμμετοχή νεολαίας, ακροατών και καλλιτεχνών του χιπ χοπ έγινε την Τρίτη 8/7 η συζήτηση με θέμα “HipHop & κινήματα / H άνοδος του πολιτικοποιημένου hiphop στις γειτονιές μας” που οργάνωσε η Εργατική Λέσχη Περιστερίου και ο Χιπ Χοπ καφενές της. 

\r\n
\r\n
Περίπου 100 άνθρωποι πήραν αφορμή από τα όσα ανέφεραν στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους οι Νικόλας (Razastarr), Νίκος (Αντίποινα), Βλάσης (Productive), Infinik και Renegade για να αγγίξουν κάθε σύγχρονη πολιτική σύγκρουση από την αντιφασιστική πάλη μέχρι τη σύγκρουση με το σεξισμό. 
\r\n
 
\r\n
Ο Infinik στάθηκε στον αγώνα που χρειάζεται ώστε να παίρνει θέση το χιπ χοπ στα κοινωνικά ζητήματα, στη μάχη με την κυβέρνηση και τους φασίστες και όχι να αδιαφορεί και να κλείνεται στο καβούκι του. Ο Νίκος(Αντίποινα) έκανε τη σύνδεση με πολιτικά κινήματα της γενιάς του \'68 όπως οι Μαύροι Πάνθηρες και το πώς αλληλεπίδρασαν με τη γέννηση της μουσικής αυτής στο μέλλον. Ο Νικόλας στάθηκε (και) στον εσωτερικό αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Για το φασισμό πήρε τη θέση ότι χρειάζεται αγώνας αλλά και συζήτηση με τον κόσμο που ψήφισε τους νεοναζί. Εξάλλου, επέμεινε αρκετά στο ότι χρειάζεται να δίνεται και η μάχη της ψήφου στις εκλογές. 
\r\n
 
\r\n
Γειτονιές
\r\n
 
\r\n
Ο Βλάσης από την ομάδα των Productive επισήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει η οργάνωση χιπ χοπ συναυλιών στις γειτονιές και τις πλατείες σαν όπλο στα χέρια των καταπιεσμένων, φέρνοντας παραδείγματα από πετυχημένες τέτοιες συναυλίες και εκδηλώσεις. 
\r\n
Τέλος, ο υποφαινόμενος τόνισε ότι οι μουσικοί του χιπ χοπ χρειάζεται να γράφουν, να συμμετέχουν και να ενεργούν με στόχο να βοηθούν τη σύγκρουση που διεξάγει το κίνημα με την κυβέρνηση, τα μνημόνια και τους νεοναζί να κερδηθεί για λογαριασμό όλων. Τον δρόμο για νίκες και ελευθερία δεν μπορείς να τον βαδίσεις με μια μουσική ή αισθητική περιχαράκωση στα όρια μιας άτυπης κοινότητας. Η δολοφονία του Πάυλου Φύσσα ήταν μια καμπή ώστε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον νεολαίοι και εργαζόμενοι να παλέψουν οργανωμένα τους νεοναζί και γι’ αυτό περιμένουν δράση και όχι φλυαρία από τους καλλιτέχνες.
\r\n
 
\r\n
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν σε κεντρικά ερωτήματα το τί είναι ο φασισμός και πώς αντιμετωπίζεται αλλά και πώς μπορούμε να παλέψουμε το σεξισμό στο ελληνικό χιπ χοπ. Το δεύτερο ζήτημα έμελε δικαίως να είναι και το επόμενο θέμα συζήτησης που θα οργανώσει η λέσχη. Δικαίως, όχι μόνο γιατί είναι επίκαιρο λόγω των γεγονότων του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ(βλ. προηγούμενο φύλλο της ΕΑ) αλλά γιατί υπάρχει ένα ολόκληρο κομμάτι ακροατών και καλλιτεχνών διατεθειμένο να μην αφήσει την υποτίμηση των γυναικών ή των LGBTQ να συνεχιστεί είτε στο στίχο είτε στο στυλ.
\r\n
 
\r\n
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτό που φάνηκε είναι ένας ολόκληρος κόσμος που περιμένει και προχωρήματα σε όλα τα επίπεδα, περιμένει σύγκρουση με το σεξισμό και όχι αναπαραγωγή χυδαίων επιχειρημάτων του συστήματος, περιμένει από το χιπ χοπ να παίρνει θέση στη σύγκρουση που διεξάγεται στην κοινωνία για να μη φορτωθούν οι απλοί άνθρωποι την κρίση και όχι να κλείνεται σε ένα καβούκι φιλώντας δήθεν απολιτίκ μουσικές περσόνες την ώρα που οι καθαρίστριες κάνουν κατάληψη σε υπουργείο, την ώρα που οι απολυμένοι παλεύουν να πάρουν πίσω τις δουλειές τους.
\r\n
 
\r\n
- Συζήτηση για το Σεξισμό και την Ομοφοβία θα διεξαχθεί στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου την Πέμπτη 17/7 στις 8μμ.
\r\n
 
\r\n
Βασίλης Μυρσινιάς (Renegade Instruments)
\r\n