Περιβάλλον
Παγκρήτια κινητοποίηση στις βάσεις

Παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στα χημικά του πολέμου της Συρίας πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Ιουλίου στον χώρο της αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης στο Μαράθι Ακρωτηρίου (Χανιά). Στην κινητοποίηση καλούσαν τα Aνοιχτά Συντονιστικά (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), σύλλογοι εργαζομένων, φορείς, κινήματα, δημοτικά σχήματα, αντιρατσιστικές κινήσεις και κόμματα της Αριστεράς. 

\r\n
\r\n
Την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, το Σάββατο 19 Ιούλη υπήρξε προσυγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά. Με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και διάφορων αγωνιστών πραγματοποιήθηκε αντιιμπεριαλιστική/αντιβασική πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα ενάντια στα χημικά του πολέμου, υπέρ του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης, ενάντια στον ρόλο των βάσεων και για να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Από την πλευρά του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για πορεία στα Χανιά, δεν υπήρχε ούτε μικροφωνική για ενημέρωση των πολιτών, όμως η πορεία συγκέντρωσε το πιο μαχητικό κομμάτι του κινήματος και έκανε τη σύνδεση με όλα τα ζητήματα. 
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν το Σάββατο το μεσημέρι, στον χώρο των αμερικάνικων βάσεων, όπου πραγματοποιήθηκε ο αποκλεισμός τους, με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών από όλη την Κρήτη - αποτελώντας την κορυφαία στιγμή της διήμερης κινητοποίησης. Δυστυχώς, αν και υπήρχε διάθεση και αγωνιστική ετοιμότητα, η ατολμία των διοργανωτών δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί πορεία προς την είσοδο των βάσεων, απογοητεύοντας πολλούς από τους συμμετέχοντες. 
\r\n
\r\n

Αποκλεισμός

\r\n
\r\n
Η ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα και έξω από τον χώρο του μπλόκου ανέδειξε αυτά τα ζητήματα και αποφάσισε πορεία για την δεύτερη μέρα του αποκλεισμού. Η μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής μέχρι την είσοδο των βάσεων, με τη συμμετοχή 250 αγωνιστών και με πανό από το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, τους Πολίτες κατά των χημικών του πολέμου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α και ύστερα από μακρά διαβούλευση στη νέα συνέλευση για το αν οι συγκεντρωμένοι είχαν την απαραίτητη δυναμική για να πραγματοποιηθεί η πορεία.
\r\n
 
\r\n
Η συγκεκριμένη πορεία υπήρξε και η τελευταία δράση της κινητοποίησης που ενώ είχε αποφασιστεί και οργανωθεί ως τριήμερος αποκλεισμός των βάσεων, περιορίστηκε σε δύο μέρες κι αυτό γιατί το Εργατικό Κέντρο Χανίων δεν κάλεσε σε γενική απεργία για τη Δευτέρα 21/7 ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι. 
\r\n
 
\r\n
Κλείνοντας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτέλεσε γενικά την καλύτερη στιγμή του κινήματος ενάντια στα χημικά του πολέμου, ήταν πολιτικά ανώτερη των κινητοποιήσεων στη μονή Αρκαδίου ή στα Σφακιά που έφτιαχναν την εικόνα ότι όλοι είμαστε «μαζί» ενάντια στα χημικά (εργαζόμενοι, αυτοδιοικητικοί, μνημονιακοί) και έβαλε τις βάσεις για τη συνέχεια, αλλά παράλληλα ήταν υποτιμημένη ως προς τις πολιτικές της δυνατότητες. Μια συνέχεια που δεν πρέπει να περιοριστεί στη λογική της ανάθεσης -όπου οι εργαζόμενοι από τα κάτω θα οργανώνουν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες τους- που δεν θα αποφεύγει τη σύγκρουση είτε με την κυβέρνηση, είτε με τους νατοϊκούς και που θα αναδεικνύει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Η δική μας παρέμβαση, ως Εργατική Αλληλεγγύη και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εστίασε σε αυτή ακριβώς την προοπτική. Νέο συντονιστικό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/7 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 8.30μμ.
\r\n
 
\r\n
Ειρηναίος Μαράκης, Χανιά 
\r\n