Αντιρατσιστικό κίνημα
Στο αρχείο το έγκλημα στο Φαρμακονήσι

\r\n
\r\n
\r\n
Στο αρχείο έβαλε ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Περαιά την έρευνα για τις ευθύνες των λιμενικών στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι τον περασμένο Γενάρη. Την ίδια μέρα που τα δικαστήρια αθώωναν τον Βαγγελάτο και τη συμμορία του για τη δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών στη Μανωλάδα, η “δικαιοσύνη” έδωσε άλλο ένα μάθημα ρατσισμού.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών την Πέμπτη 31 Ιούλη, παρουσιάστηκε κομμάτι της δικογραφίας, η οποία κρίθηκε αβάσιμη από τον εισαγγελέα.
\r\n
Τα δύο βασικά στοιχεία που τον οδήγησαν σε αυτό είναι πως στην Ελλάδα δε γίνονται επαναπροωθήσεις (!) και άρα δεν στέκει η κατηγορία πως το λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκύσει το σκάφος προς την Τουρκία, και ότι οι λιμενικοί δεν παραβαίνουν τις άνωθεν εντολές οπότε δεν υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος.
\r\n
 
\r\n
Ο εισαγγελέας βασίστηκε ακόμη στο γεγονός πως οι καταθέσεις των διασωθέντων ήταν διαφορετικές στη Λέρο το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, από αυτές που έδωσαν στον Πειραιά στις 23 Γενάρη. Όπως υποστηρίζει, στις 23 Γενάρη οι διασωθέντες κατέθεσαν επηρεασμένοι από τις παραινέσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν εκεί. Πρόκειται για χυδαία επίθεση καθώς υποννοεί πως όσοι έχασαν τις οικογένειές τους στο ναυάγιο βάζουν στόχο το “διασυρμό” του λιμενικού και όχι την απόδοση δικαιοσύνης για το χαμό των ανθρώπων τους. Στην πραγματικότητα οι καταθέσεις ήταν διαφορετικές γιατί στη Λέρο χρησιμοποιήθηκαν διερμηνείς που δε μιλούν καν την Αφγανική διάλεκτο.
\r\n
 
\r\n
Οι δικηγόροι των θυμάτων τονίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα για να βγει η υπόθεση από το αρχείο, να συνεχιστούν οι έρευνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n