Φοιτητικό κίνημα
Όχι στις διαγραφές φοιτητών

Νέα επίθεση στους φοιτητές και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησε η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον νέο υπουργό Παιδείας, Λοβέρδο. Μέσα στο κατακαλόκαιρο απείλησε με την άμεση διαγραφή (στις 31 Αυγούστου) 180 χιλιάδων φοιτητών. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία «λάσπης» για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με όλα τα «κλασικά επιχειρήματα» για «αιώνιους», «λιμνάζοντες», «χαραμοφάηδες» φοιτητές που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. 

\r\n
\r\n
Την Τρίτη 26 Αυγούστου την ώρα που η ΕΑ έφευγε για το Τυπογραφείο θα ξεκινούσε συγκέντρωση των ΕΑΑΚ στα Προπύλαια με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής. Η συζήτηση είχε να κάνει με την «Ίδρυση και την οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία», αποδέλοιπο του νόμου της Διαμαντοπούλου. 
\r\n
«Φυσικά, αυτό το μέτρο δεν έρχεται από μόνο του, αλλά εντάσσεται μέσα στη συνολικότερη προσπάθεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα τελευταία χρόνια, το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, το σχέδιο Αθηνά και στην πιο πρόσφατη φάση την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων και τη συγκρότηση νέων Οργανισμών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΑΑΚ. 
\r\n
 
\r\n
«Ξέρουμε τι φέρνει η αναδιάρθρωση. Φέρνει ένα πανεπιστήμιο απόλυτα προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων, πλήρως ευθυγραμμισμένο με το νέο μοντέλο εργαζόμενου στον καιρό της κρίσης. Έναν εργαζόμενο εντατικοποιημένο, πειθήνιο, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και διεκδικήσεις, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, έτοιμο να αποδεχθεί τον μισθό-χαρτζιλίκι και την ανασφάλιστη δουλειά. 
\r\n

Εταιρίες

\r\n
Σε αυτό θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερο χώρο ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες έχοντας πλέον την δυνατότητα αγοράς εδρών, θα παράγουν κατά παραγγελία έρευνα, ενώ με την μορφή εργολάβων θα εμπορεύονται τις στοιχειώδεις φοιτητικές παροχές και τη μέριμνα. Ένα τέτοιο πανεπιστήμιο θέλει ένα τρομοκρατημένο φοιτητικό κίνημα και φοιτητές προσηλωμένους στους εντατικούς ρυθμούς σπουδών, που δεν θα τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, που δεν θα μπορούν να διεκδικούν συλλογικά μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους. Η μαζική πρόσβαση -ακόμα και για τα πιο φτωχά στρώματα- στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που κέρδισαν μακροχρόνιοι νικηφόροι αγώνες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας μπαίνει πιο ξεκάθαρα από ποτέ στο στόχαστρο» αναφέρει σε άλλο σημείο της. Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: http://tinyurl.com/l8g84qn
\r\n
 
\r\n
Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε και το Δίκτυο Πανεπιστημιακών. Ένα κομμάτι της τονίζει: «Η εξαγγελία του Υπουργού Λοβέρδου για διαγραφές στις… 31/8 (ούτε καν μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου) 180.000 φοιτητών, ακολουθώντας ανάλογες επιταγές του προκατόχου του Αρβανιτόπουλου, είναι μια κυνική επίδειξη αυταρχισμού, από έναν υπουργό που η ρατσιστική και κυνική αναλγησία του με τη διαπόμπευση των οροθετικών προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή… Η διορθωτική παρέμβαση που έγινε στη συνάντηση των Πρυτάνεων δεν αναιρεί το γεγονός ότι στις 31/8 χιλιάδες φοιτητές, που ΔΕΝ επιβάρυναν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα διαγραφούν. Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για τα επόμενα προβλεπόμενα κύματα διαγραφών αλλά και για την ενεργοποίηση της ρύθμισης του ανώτατου ορίου χρόνου σπουδών».
\r\n