Πολιτισμός
Paths of Glory: Tο αντιπολεμικό έπος του Στάνλεϋ Κιούμπρικ

- Τι θύματα προβλέπετε κύριε; 

\r\n
\r\n
- Πες, το πέντε τοις εκατό θα πεθάνει από τα δικά μας πυρά. Είναι μία μέγιστη χοντρική εκτίμηση. Δέκα τοις εκατό θα περάσει στη χώρα του κανένα… και το είκοσι τοις εκατό θα περάσει το σύρμα. …αυτό αφήνει στο 65% το πιο δύσκολο έργο. Ας πούμε το 25% θα καταλάβει το Ant Hill.
\r\n
- Στρατηγέ, λέτε ότι περισσότεροι από τους μισούς θα πεθάνουν.
\r\n
- Ναι, είναι ένα φρικτό αντίτιμο συνταγματάρχη.
\r\n
Αλλά θα έχουμε το Ant Hil.
\r\n
 
\r\n
Με ένα μεγάλο αντιπολεμικό έπος του 1957 που παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ συνεχίζονται και αυτήν την Κυριακή 7/9 οι Κυριακάτικες προβολές (9μμ) με φόντο την Ακρόπολη στην ταράτσα του Ash In Art (Ηρακλέους 10 & Καλλιρρόης - μετρό Συγγρού-Fix) στο Ν. Κόσμο και με ελεύθερη είσοδο. 
\r\n
 
\r\n
Το “Paths of Glory” (“Σταυροί στο Μέτωπο”) του Στάνλεϋ Κιούμπρικ  -η ακριβώς προηγούμενη ταινία πριν από τον “Σπάρτακο”- λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία. Στην Γαλλία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1975 και στην Ισπανία το 1986 μετά το θάνατο του Φράνκο. Ο πρωταγωνιστής Κέρκ Ντάγκλας παρά την συγκλονιστική του παρουσία -και βαδίζοντας προς το τέλος της Μακαρθικής περιόδου- έχασε σε δημοσιότητα αφού παρά τις πολύ καλές κριτικές η ταινία δεν έγινε ποτέ μεγάλη επιτυχία σαν τις υπόλοιπες του σκηνοθέτη.
\r\n
 
\r\n
Mέσα στο σφαγείο του Ά Παγκοσμιού Πολέμου ένα σύνταγμα Γάλλων στρατιωτών προετοιμάζεται για μια επίθεση κατάληψης ενός λόφου. Ο στρατηγός Mireau αναθέτει στο συνταγματάρχη Dax (Κερκ Ντάγκλας) να ηγηθεί της εφόδου στο Ant Hill για την κατάληψη του με κάθε κόστος. 
\r\n
 
\r\n
Η επίθεση καταλήγει σε πανωλεθρία για τους Γάλλους οι οποίοι αναγκάζονται σε υποχώρηση. Όταν ένας λόχος δεν βγαίνει καν από τα χαρακώματα για να μακελευτεί κατά τη διάρκεια της μάχης, θα συγκληθεί στρατιωτικό δικαστήριο την επόμενη μέρα. Τρεις στρατιώτες οδηγούνται ενώπιον των στρατιωτικών δικαστών και ο συνταγματάρχης Dax θα τους υπερασπιστεί χωρίς επιτυχία, καθώς η στρατιωτική μηχανή θέλει να παραδειγματίσει τους υπόλοιπους στρατιώτες. 
\r\n
 
\r\n
“Κύριοι του δικαστηρίου, υπάρχουν φορές που ντρέπομαι να είμαι μέλος της ανθρώπινης φυλής, έτσι νιώθω και τώρα”, λέει σε μια από τις διάσημες φράσεις της ταινίας ο Ντάγκλας. Με καταιγιστικό ρυθμό, ο Κιούμπρικ με την βοήθεια του Ντάγκλας καυτηριάζει με τις λέξεις και τις χωρίς συναισθηματισμούς εικόνες αναδεικνύοντας συνέχεια τον παραλογισμό του επιτελείου που τρώει με χρυσά κουτάλια στα αριστοκρατικά σαλόνια σε αντίθεση με τα λασπωμένα χαρακώματα που βομβαρδίζονται συνεχώς.
\r\n
 
\r\n
• Οι προβολές συνεχίζονται στις 14/9 με “Τα Σταφύλια Της Οργής” (1940) του Τζον Φορντ, και στις 21/9 “Η Ζούγκλα Της Ασφάλτου” (1950) του Τζον Χιούστον. 
\r\n