Πολιτισμός
Μποϋκοτάζ του Ισραήλ και καλλιτεχνικά

Θεωρώντας πρόκληση πρώτου βαθμού το ανέβασμα ενός εμβληματικού αντιπολεμικού έργου υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ, δεκάδες Παλαιστίνιοι και συμπαραστάτες, ακτιβιστές του αντιπολεμικού και αντιρατσιστικού κινήματος συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 4/9 έξω από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην οδό Πειραιώς.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους καλλιτέχνες και το κοινό να μποϋκοτάρουν το 10ήμερο θεατρικό σεμινάριο και τη θεατρική παράσταση “Lysistrata-X” που θα ανέβει 11-13/9, βασισμένα πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών, τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. 
\r\n
 
\r\n
Με αστείες δικαιολογίες, για ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται κάτω από τη δέσμευση οικονομικών ρητρών, απάντησε ο Δημήτρης Γιολάσης, υπεύθυνος προγράμματος του ιδρύματος Κακογιάννη, στην αντιπροσωπεία των διαδηλωτών που συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ιδρύματος καταγγέλλοντας την πολιτική του κράτους-τρομοκράτη Ισραήλ που χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως εργαλείο προπαγάνδας. 
\r\n
 
\r\n
Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών διάβασε στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο το ψήφισμα της συγκέντρωσης καλώντας τους να αποχωρήσουν από τα μαθήματα, ενώ υπενθύμισε τον κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στον πρόσφατο πόλεμο εναντίον της Γάζας, στον οποίο οι σιωνιστές σκότωσαν πάνω από 2150 Παλαιστίνιους μεταξύ των οποίων και 500 παιδιά. 
\r\n
 
\r\n
“Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να μη βλέπει τη γενοκτονία στη Γάζα; Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν ξέρω και δεν είδα. Στο μυαλό μου όποιος συνεργάζεται με την πρεσβεία του Ισραήλ βοηθάει στο να ξεπλυθεί το δολοφονικό πρόσωπο του σιωνισμού. Κάθε καλλιτέχνης που κοιτάει τον εαυτό του και δεν υπολογίζει έναν ολόκληρο λαό που αντιστέκεται και τους χιλιάδες νεκρούς, είναι ηθικός αυτουργός σε αυτή τη γενοκτονία”, τόνισε η Δήμητρα, εικαστικός που βρέθηκε στην κινητοποίηση.
\r\n