Φοιτητικό κίνημα
“Λοβέρδο - Σαμαρά ακούστε το καλά οι διαγραφές θα μείνουν στα χαρτιά”

Φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στις διαγραφές, Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη

«Λοβέρδο-Σαμαρά ακούστε το καλά, οι διαγραφές σας θα μείνουν στα χαρτιά» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που έγινε την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη από τα Προπύλαια στη Βουλή (φωτογραφίες από την κινητοποίηση μπορείτε να δείτε στο sekonline.gr). Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στο Ηράκλειο και την Πάτρα. 

\r\n
\r\n
Εκείνη την ημέρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, στο οποίο ο Λοβέρδος είχε προσθέσει την τροπολογία για τις διαγραφές των φοιτητών. Η τροπολογία ανέφερε ότι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους όσοι είχαν έστω δηλώσει συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο τα δύο τελευταία χρόνια και να επιδιώξουν να πάρουν το πτυχίο τους στις δύο εξεταστικές περιόδους που ακολουθούν. 
\r\n
 
\r\n
Παρά την ψήφιση του νόμου από την πλευρά της κυβέρνησης, οι διαγραφές δεν μπορούν να προχωρήσουν παρά μόνο με απόφαση και των αυτοδιοικούμενων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ήδη, το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα διαγράψει φοιτητές, αλλά θα τους καλέσει να δηλώσουν αν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους για να ορίσει τις δυνατότητες που θα έχουν για να το κάνουν (αριθμό εξεταστικών, αριθμό μαθημάτων κτλ), ενώ η ίδια σκέψη υπάρχει και στο ΕΜΠ. 
\r\n
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, ενώ αναμένονται να ενταθούν καθώς οι εξεταστικές τελειώνουν και θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις. 
\r\n
\r\n

Γενικές Συνελεύσεις

\r\n
\r\n
Σε ορισμένες σχολές είχαν προγραμματιστεί συνελεύσεις την Τρίτη 9/11(σε ώρα που η ΕΑ είχε κλείσει την ύλη της), ενώ σε άλλες για το τέλος της εβδομάδας. Ο Μιχάλης Πέππας από το Χημικό Αθήνας μας μίλησε για την παρέμβαση των φοιτητών του ΣΕΚ και των σχημάτων της ΕΑΑΚ: 
\r\n
 
\r\n
«Συνεχίζουμε μετά την κινητοποίηση που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη. Ήδη, έγιναν συνελεύσεις στη Φυσικομαθηματική που είχαν κόσμο αν σκεφτεί κανείς τις εξεταστικές, ενώ την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη θα γίνει νέος γύρος συνελεύσεων. Συζητήσαμε ότι χρειάζεται να δούμε αυτή τη μάχη όχι σαν μια συνδικαλιστική κόντρα με τον Πρύτανη, αλλά να συζητήσουμε με όλους ότι είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης. Προτείνουμε διήμερες καταλήψεις και κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει και το αντιφασιστικό διήμερο 18-19 Σεπτέμβρη. Θέλουμε να ενώσουμε αυτές τις μάχες. Παλεύουμε ενάντια στις διαγραφές του Λοβέρδου, αλλά και τα ναζιστικά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Έτσι, μπορεί να μπει μπροστά ένα δυνατό φοιτητικό κίνημα σε συντονισμό με τις μάχες του εργατικού κινήματος».
\r\n