Μαθητές
Μαθητές Anticapitalista

«Ο Παύλος ζει» είναι το κεντρικό σύνθημα του νέου φύλλου της εφημερίδας των μαθητών Anticapitalista. Το νέο φύλλο μόλις κυκλοφόρησε με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. 

\r\n
\r\n
«Στη φυλακή οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ανέστη Γεωργάκα, στο οποίο κάνει μια σύντομη περιγραφή των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων του τελευταίου χρόνου μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. «Οι μαθητές είχαν βροντερό παρών στις διαδηλώσεις με πανό και έδωσαν το μήνυμα πως ο φασισμός δεν περνάει στα σχολεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
\r\n
 
\r\n
Ο Ηλίας Παπαδημητρίου γράφει για τη μάχη της «Ιθαγένειας για όλα τα παιδιά». «Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία και ένα σχολείο που να σέβεται όλους χωρίς διακρίσεις καταγωγής, χρώματος του δέρματος, θρησκείας, που να χωράει όλα τα παιδιά…» τονίζει. 
\r\n
 
\r\n
Ο Ρεντόν Κανάνι γράφει για τη μάχη ενάντια στην ομοφοβία μετά τις τελευταίες σεξιστικές επιθέσεις από τους νεοναζί σε ομοφυλόφιλους. «Συχνά η αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία δεν διαφέρει από αυτή ενός ανθρώπου που ανήκει σε διαφορετική φυλή, αυτού που κουβαλάει το στίγμα, την αμαρτία, το “κουσούρι”», γράφει σε ένα σημείο του κειμένου του. 
\r\n
 
\r\n
Τις τελευταίες βδομάδες στην πρώτη γραμμή είναι τα αντιπολεμικά καθήκοντα. Η Δανάη Κατριμουστάκη γράφει για την νέα αποτυχημένη ισραηλινή επίθεση που όμως άφησε πάνω από 2100 νεκρούς και 3000 τραυματίες. Δίνει την εικόνα των μαζικών διαδηλώσεων συμπαράστασης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση από την Αθήνα ως την Νέα Υόρκη. 
\r\n
 
\r\n
Υπάρχει ακόμα άρθρο για την Μανωλάδα, για την «Απόφαση σκάνδαλο υπέρ της εργοδοτικής τρομοκρατίας», όπου αθώωσαν τον φραουλά Βαγγελάτο και τους μπράβους που πυροβόλησαν τους εργάτες γης. 
\r\n
 
\r\n
Η Κωνσταντίνα Καλαφάτη γράφει για την μάχη ενάντια στο «Νέο Λύκειο» στο άρθρο «Λοβέρδο ήρθε η σειρά σου». Μεταφέρει τα προβλήματα που έχουν οι μαθητές από το πετσόκομμα των εξετάσεων μέχρι τις ελλείψεις σε καθηγητές και επισημαίνει ότι οι μαθητές παλεύουν για μια «πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία». 
\r\n
 
\r\n
Ο Χρόνης Λουκμίδης γράφει για την σύγκρουση με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν Σαμαράς-Βενιζέλος στο κείμενό του με τίτλο «Κυβέρνηση ετοιμόρροπη… Να την γκρεμίσουμε». Δίνει με συνοπτικό τρόπο την εικόνα των εργατικών μαχών που συνεχίστηκαν και μέσα στο καλοκαίρι. 
\r\n
 
\r\n
Ένας τέτοιος αγώνας είναι αυτός των καθαριστριών. Ο Μάριος Ζέκιο στο κείμενό του «Συμπαράσταση στις καθαρίστριες μέχρι τη νίκη» γράφει για την εξέλιξη αυτής της μάχης, ενώ θυμίζει την ομιλία της καθαρίστριας Δέσποινας Κωστοπούλου στον Μαρξισμό 2014. 
\r\n
 
\r\n
Τέλος, η Αγγελική Ζούτη δίνει απαντήσεις στο ερώτημα αν ο Μαρξισμός μπορεί να εξηγήσει την ανθρώπινη καταπίεση. Αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις και τα κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς αναφέρεται σε όλες τις μορφές καταπίεσης στην καπιταλιστική κοινωνία.
\r\n