Εργατικό κίνημα
Επανέλεγχος συμβάσεων: Όχι στο νέο σφαγείο των απολύσεων

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11/9, οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πορεία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη λεωφόρο Συγγρού. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Η κινητοποίηση ήταν μια πρώτη απάντηση στη νέα επίθεση κυβέρνησης και Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία θα επανελεγθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων που προ δεκαετίας και μετά από αγώνες, είχαν μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Στόχος του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι να χτυπήσουν τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία, κόσμος απαραίτητος στη δουλειά, είχε μονιμοποιηθεί τότε. Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο “επανέλεγχος”, είναι μια νέα μέθοδος για να γεμίσει η δεξαμενή των απολύσεων τη στιγμή που η μάχη με ένα ακόμα σφαγείο, αυτό της “αξιολόγησης” βρίσκεται σε εξέλιξη. 
\r\n
Όπως εξηγεί ο Χρίστος Ευθυμίου, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο δήμο Αγ.Δημητρίου: 
\r\n
 
\r\n
“Η κυβέρνηση έρχεται μετά από 10 χρόνια να αλλάξει τους όρους των Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ). Ξεκινώντας από 10 δήμους, όχι τυχαία επιλεγμένους, μπαίνουν οι επιθεωρητές και κάνουν έλεγχο σκοπιμότητας χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι κάνουν έλεγχο πλαστότητας. Έλεγχος πλαστότητας δεν υπάρχει, γιατί τα χαρτιά αυτών που είναι με το Π.Δ 164 έχουν ελεγχθεί δυο και τρεις φορές, τόσο από το ΑΣΕΠ όσο κι από τη Δικαιοσύνη. 
\r\n

“Για να διώξουν κόσμο”

\r\n
Τί κάνουν; Σου λένε φέρε μου τα ένσημα να δω αν ήσουν ασφαλισμένος το χρονικό διάστημα του κενού μεταξύ των συμβάσεών σου. Αν είχες ασφάλεια επειδή είχες πιάσει δουλειά κάπου αλλού σε αυτό το διάστημα, φεύγεις. Δεν είναι ένας έλεγχος για πλαστά έγγραφα και δικαιολογητικά, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι μόνο και μόνο για να διώξουν κόσμο αλλά και να πάρουν πίσω άλλη μια κατάκτηση. Οι εργαζόμενοι κατακτήσαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου, με αγώνες.
\r\n
 
\r\n
Ένα ολόκληρο κύμα κινητοποιήσεων που υπήρχε τότε, οδήγησε στην απόφαση της ΕΕ και στη συνέχεια της κυβέρνησης και του Παυλόπουλου, για να μονιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Οι εργατικοί αγώνες της περιόδου του 2004, ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να πει ότι όσοι είχαν συμβάσεις με διάστημα ανάμεσά τους μικρότερο των τριών μηνών, περνάνε στο Προεδρικό Διάταγμα. Για χρόνια αυτοί οι άνθρωποι ήταν όμηροι, δούλευαν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και ουσιαστικά τους αναγνωρίστηκε ότι εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών που δούλευαν. Ουσιαστικά θέλουν να τους ξανακάνουν είτε  όμηρους, είτε άνεργους. 
\r\n
 
\r\n
Όσο για τις υπηρεσίες; Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στους δήμους έχει οδηγηθεί στη σύνταξη, ένα άλλο κομμάτι έχει κοπεί, καθώς έχουν κοπεί οι υπηρεσίες τους. Μιλάμε για τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία κλπ. Το 30 - 40% των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελείται από τους ανθρώπους που δουλεύουν με προεδρικά διατάγματα όχι μόνο τον 164 του Παυλόπουλου, αλλά κι από πιο πριν, με τον νόμο της Βάσως Παπανδρέου και από πιο παλιά ακόμα. Αν αυτοί οι συνάδελφοι οδηγηθούν στην απόλυση, όπως καταλαβαίνετε διαλύονται οι υπηρεσίες, με απότερο σκοπό φυσικά να τις οδηγήσουν στα χέρια των εργολάβων και των ιδιωτών” .
\r\n