Οικονομία
Ελληνικό και Σιθωνία: Όχι στα ξεπουλήματα

Συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού έγινε το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη στην πλατεία Σουρμένων. Προηγήθηκε ποδηλατοπορεία, ενώ υπήρχε και συναυλία με διάφορα συγκροτήματα που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. 

\r\n
\r\n
Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της «Συνέλευσης Δράσεων για το Ελληνικό» όπου συμμετέχουν κάτοικοι της γειτονιάς, ενώ συμμετοχή στην συγκέντρωση είχαν συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς. Από τη δική μας μεριά, σύντροφοι του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαμε στηρίζοντας την κινητοποίηση, ενώ συνδέσαμε αυτή τη μάχη με το αντιφασιστικό διήμερο στις 18-19 Σεπτέμβρη. 
\r\n
Συμμετείχαν ακόμα με πανό η Πρωτοβουλία κατοίκων στα Νότια,  το Κίνημα Δεν Πληρώνω και άλλες συλλογικότητες, ενώ παρουσία είχαν πολλοί σύντροφοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
\r\n
 
\r\n
Η ανακοίνωση που είχε κυκλοφορήσει η Συνέλευση συνόψιζε τα αιτήματα των κατοίκων: «Να παλέψουμε, ώστε το Ελληνικό να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και την παραλία για όλους. Να μην επιτρέψουμε καμία οικοπεδοποίηση και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του χώρου.
\r\n
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε:- Πάρκο υψηλού πρασίνου - Καμία οικοπεδοποίηση- Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος της ζωής και της ελευθερίας μας - Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο & στην παραλία - Προάσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών - Το Ελληνικό μας ανήκει». 
\r\n
 
\r\n
Μελίνα Παπαγεωργίου
\r\n
\r\n

Στις 17/9 στον Πολύγυρο εκδικάζεται η υπόθεση του ξεπουλήματος του δάσους της Σιθωνίας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στα σχέδια της Μονής Ξενοφώντος, της Μονής Σίμωνος Πέτρα και της ΣΕΚΑ ΑΕ (Όμιλος Βαρδινογιάννη) που έχουν βάλει ως στόχο να αρπάξουν μια τεράστια δασική έκταση. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων του Αγίου Νικολάου και του Δήμου Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής αναφέρει: «με ανύπαρκτους και άκυρους τίτλους διεκδικούν σε πρώτη φάση 54.000 στρέμματα γης (δημόσιων δασών και ιδιωτικών εκτάσεων, αγρών, ελαιώνων, ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών κτλ) δηλαδή περίπου το 1/3 της χερσονήσου μας». 
\r\n
 
\r\n
Πιο κάτω οι κάτοικοι τονίζουν: «Θα διαμαρτυρηθούμε με τον πιο έντονο τρόπο γιατί δεν λύθηκε το καυτό αυτό θέμα, το οποίο μας απειλεί με βέβαιο αφανισμό, και το δημόσιο δάσος με οικοπεδοποίηση και άλλες ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις… Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα ώστε να κλείσει πραγματικά και όχι με «παχιά» λόγια και υποσχέσεις αυτό το θέμα».
\r\n