Αντιρατσιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους Ρομά

Μια φωνή και μια γροθιά η κοινότητα των Ρομά του Χαλανδρίου και συμπαραστάτες εμπόδισαν την Τρίτη 30/9 τις μπουλντόζες να διαλύσουν τον συνοικισμό στον οποίο ζουν εδώ και σαράντα χρόνια. Την Δευτέρα 29/9 είχε προηγηθεί μεγάλη πορεία από τον καταυλισμό στην περιφερειακή αποκεντρωμένη διοίκηση, όπου η κυβερνητική πλευρά επέμεινε  στην κατεδάφιση.

\r\n
\r\n
Οι άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις ανάγκασαν τον απεσταλμένο της κυβέρνησης, γ.γ  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αγγελάκα σε υποχώρηση: ενώ ξεκίνησε με απειλές για την κατεδάφιση των 57 σπιτιών, έφτασε να  παζαρεύει να γκρεμιστούν 2 με 3 σπίτια.
\r\n
Το επεισόδιο έρχεται σαν συνέχεια του ρατσιστικού σχεδίου εκκένωσης του συνοικισμού προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που μετά την δημιουργία του σταθμού του ΜΕΤΡΟ Νομισματοκοπείο θέλουν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την περιοχή στην οποία οι τσιγγάνοι ζουν για πάνω από 40 χρόνια.
\r\n
 
\r\n
“Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους Ρομά και να πετάξει στο δρόμο οικογένειες με παιδιά προκειμένου να \"καθαρίσει\" την περιοχή από την παρουσία τους για να δοθεί στους εργολάβους φίλους της. Να μην αφήσουμε τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα σπίτια των Ρομά, να μην λάβει χώρα ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο του Χαλανδρίου”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ η οποία εδώ και πολλούς μήνες έχει δώσει το παρόν με μαζέματα και εκδηλώσεις στο πλευρό των Ρομά της περιοχής.
\r\n
 
\r\n
“Κάτω τα χέρια από τους Ρομά”, “Εμείς δεν το κουνάμε στα Μέγαρα δεν πάμε”, “Στο όρος Πατέρα να πάει ο Σαμαράς” είναι μερικά από τα συνθήματα που για δυο μέρες συνοδεύουν την δυναμική αντίσταση των Ρομά αλλά και εκατοντάδων συμπαραστατών που βρίσκονται στο πλευρό τους.
\r\n
 
\r\n
“Με ψέματα και συκοφαντίες η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει με το μέρος της την κοινή γνώμη αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Στις νέες απειλές για κατεδαφίσεις οι Ρομά αντέδρασαν και κάλεσαν σε κινητοποιήσεις. Την Δευτέρα 29/9 έγινε μια μεγάλη πορεία από τον καταυλισμό στην περιφερειακή αποκεντρωμένη διοίκηση, που συμμετείχαν Ρομά και μπαλαμοί συμπαραστάτες από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους αναρχικούς κ.α.. Στην συνάντηση που ακολούθησε η κυβερνητική πλευρά επέμεινε πως στην κατεδάφιση”, τόνισε στην Ε.Α. ο Νίκος Γεωργίου συνταξιούχος από το Χαλάνδρι και μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
\r\n

Ξενυχτήσαμε όλοι μαζί

\r\n
\r\n
“Το βράδυ της Δευτέρα 29/9 προς Τρίτη 30/9 ξενυχτήσαμε όλοι μαζί γιατί δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αστυνομία και το πρωί κλείσαμε και τις τρεις εισόδους του συνοικισμού ώστε να μην τους αφήσουμε να πειράξουν ούτε σανίδα. Στην πρωινή διαβούλευση του εισαγγελέα μαζί με τον ΓΓ της αποκεντρωμένης διοίκησης Αγγελάκα, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου, του ΔΣ του συλλόγου των Ρομά, οι κυβερνητικοί στείλανε άλλο ένα τελεσίγραφο πως σε μισή ώρα θα μπουν για να γκρεμίσουν τρία σπίτια. Αμέσως ο κόσμος αντέδρασε και έκλεισε τη Μεσογείων για 15 λεπτά. Παρόλο που οι Ρομά άνοιξαν τον δρόμο, η αστυνομία συνέχισε να τον κρατάει κλειστό. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανοίξουμε τις εισόδους του καταυλισμού αν δεν ξεκουμπιστούν από δω οι μπουλντόζες και τα ΜΑΤ χωρίς να πειράξουν απολύτως τίποτα. 
\r\n
 
\r\n
Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στην περιοχή δεν είναι κάθετες στο ζήτημα της κατεδάφισης. Δεν μπορεί να ψάχνουμε να βρούμε ποιες από τις παράγκες πρέπει να κατεδαφιστούν λες και η ρατσιστική επίθεση στους Ρομά θα σταματήσει για 2 ή 3 παράγκες παραπάνω ή παρακάτω. Πρέπει να ξεκινάμε από το σημείο της πλήρους προστασίας του συνοικισμού και όχι να προσπαθούμε εμείς να σώσουμε το κεφάλι του Αγγελάκα που έχει εγκλωβιστεί στην ίδια του την αδιαλλαξία” τόνισε ο Νίκος Γεωργίου. 
\r\n
 
\r\n
Από την μεριά της ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε πως “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει ένας δεύτερος σταθμός μετά τη Γαλλία που περισσότεροι από 10.000 Ρομά εκδιώχθηκαν από τους οικισμούς τους. Η στοχοποίηση των Ρομά ανοίγει το δρόμο στο ρατσισμό και του φασίστες”.
\r\n
 
\r\n
“Η σημερινή κινητοποίηση των Ρομά του Χαλανδρίου με μπροστάρηδες τις γυναίκες με τα παιδιά τους είναι ένα σαφές μήνυμα προς την αποκεντρωμένη διοίκηση με επικεφαλής τον Αγγελάκα, εντολοδόχο της κυβέρνησης Σαμαρά, που θέλει να προχωρήσει στο πρώτο πογκρόμ εναντίον των Ρομά. Είναι μια κυβέρνηση απομονωμένη που ξεσπάει πάνω στους Ρομά. Θέλουμε να καλέσουμε την αριστερά και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσουν μια στάση ανυποχώρητη στο ζήτημα αυτό. Δεν μπορεί την ώρα που τα ΜΑΤ και οι μπουλντόζες βρίσκονται στις πύλες του καταυλισμού να υπάρχουν διαβουλεύσεις για να γκρεμιστούν 2 ή 3 σπίτια. Δεν υπάρχουν ακατοίκητες παράγκες. Κάθε βήμα πίσω σημαίνει πως ανοίγουμε την πόρτα στο ρατσισμό στο Χαλάνδρι. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό”.
\r\n