Εργατικό κίνημα
Το ΕΣΥ δεν θα γίνει Ανώνυμη Εταιρία

Από την απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων στα νοσοκομεία, 2/10

Με την αισιοδοξία ότι η ΕΣΑΝ ΑΕ και οι νέες επιθέσεις, θα μπλοκαριστούν όπως μπλοκαρίστηκε η αξιολόγηση, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και όχι μόνο, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2/10.

\r\n
\r\n
Έντονη ήταν η παρουσία αντιπροσωπειών από νοσοκομεία της επαρχίας όπως του Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), της Πάτρας, της Κορίνθου και της Θεσσαλονίκης και προφανώς της Αθήνας με το Γεννηματά, το Αττικό, τον Αγ.Σάββα, το Τζάνειο, το Θριάσιο, το ΨΝΑ, μεταξύ άλλων, να δίνουν δυναμικό παρών. Μια μέρα πριν, το απόγευμα της Τετάρτης 1/10, συλλαλητήρια για την Υγεία είχαν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά πόλεις της χώρας, με συμμετοχή τοπικών φορέων, εργατικών σωματείων κι οργανώσεων της αριστεράς.
\r\n
 
\r\n
“Είναι άλλη μια απεργιακή κινητοποίηση στις πάρα πολλές που έχουμε πραγματοποιήσει το τελευταίο εξάμηνο δίνοντας σκληρά τη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης” τόνισε στη απεργιακή συγκέντρωση ο Κώστας Καταραχιάς από το σωματείο του Αγ.Σάββα και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και συνέχισε: “Είναι μια μάχη που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα με ανυπακοή χιλιάδων συναδέλφων, τη συντριπτική πλειοψηφία μέσα στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.
\r\n
 
\r\n
Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε απεργιακά για να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Να ξεκινήσουμε από τώρα να οργανώνουμε την απεργία στις 10/10, που έχει υποσχεθεί και η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες, για να στείλουμε το μήνυμα της κλιμάκωσης κι ότι δεν θα αφήσουμε μια ετοιμόρροπη, παραπαίουσα αλλά και πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση, να κερδίσει χρόνο. Με τις συνελεύσεις μας κι όλο τον κόσμο της ανυπακοής, να απαιτήσουμε απεργιακή συνέχεια, με απεργιακές επιτροπές, με οργάνωση από τα κάτω”.
\r\n
 
\r\n
“ΕΡΤ – Ρομά – Νοσοκομεία – Όλοι μαζί στην απεργία”, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν καθ\'οδόν προς το Σύνταγμα, καθώς οι Ρομά του Χαλανδρίου και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έδωσαν το δικό τους στίγμα ενότητας και αλληλεγγύης. Μαζί τους οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ κι ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες.
\r\n

Χαιρετισμός

\r\n
“Οι Ρομά του Χαλανδρίου και οι συμπαραστάτες τους μπαλαμέ, που ξεβράκωσαν την κυβέρνηση τη Δευτέρα και την Τρίτη, χαιρετίζουν τον αγώνα σας” είπε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Γεωργίου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Χαλανδρίου που μαζί με πολυπληθή αντιπροσωπεία του καταυλισμού συμμετείχε στη διαδήλωση.
\r\n
 
\r\n
“Οι Ρομά μαζί με τους συμπαραστάτες τους, πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, την ΚΕΕΡΦΑ κι απλούς κατοίκους του Χαλανδρίου, ανάγκασαν τις προηγούμενες δυο μέρες, την αστυνομία και τα ΜΑΤ να φύγουν με την ουρά στα σκέλια. Σε κάθε εκβιασμό τους απαντούσαμε με την κλιμάκωση. Σε κάθε τελεσίγραφο, δυναμώναμε τα οδοφράγματα και τους αναγκάσαμε να φύγουν. Είμαστε μαζί σας για τους ενωμένους αγώνες εργαζομένων, Ρομά και μπαλαμών, ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση, για να τους διώξουμε μια ώρα πιο γρήγορα”.
\r\n
 
\r\n
Την κατεύθυνση της άμεσης απεργιακής κλιμάκωσης δίνουν οι αντικαπιταλιστές υγειονομικοί του “Νυστεριού”, με προκήρυξη που διακινείται ήδη  από την επόμενη της απεργίας στους χώρους της Υγείας.
\r\n
“Συνάδελφοι/σες μπορούμε να τους νικήσουμε. Ήδη έχουμε την εμπειρία από την μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, το πώς στριμώξαμε σε συνεχείς υποχωρήσεις την κυβέρνηση με τον αγωνιστικό απεργιακό ξεσηκωμό μας. Η απόφαση για νέα απεργία στις 10/10 μπορεί να ανοίξει το δρόμο για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, να εξασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί.
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο, εμείς θα της δώσουμε απεργίες για να την στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας, μαζί με όσους ρίξαμε με τους αγώνες μας, τον Καραμανλή, τον ΓΑΠ και τον Παπαδήμο.
\r\n
Καλούμε τις ηγεσίες των ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό, να αποφασίσουν την οργάνωση 24ωρης απεργίας στις 10/10, για να ανοίξουμε το δρόμο για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μην αφήνοντας καμιά δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανασυντάσσεται την ώρα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι ώρα να μετατρέψουμε τα αδιέξοδά της σε άτακτη υποχώρηση και κατάρρευση” αναφέρει μεταξύ άλλων το Νυστέρι.
\r\n
\r\n

Έχουμε έρθει από το Ηράκλειο Κρήτης, αντιπροσωπεία από το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Συμμετέχουμε στην απεργία και τη διαδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στην ΕΣΑΝ ΑΕ και την αξιολόγηση, θεωρώντας ότι σαφώς μπορούμε να νικήσουμε αυτή τη μάχη.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Ειδικά για την αξιολόγηση, μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τρεις φορές τις ημερομηνίες που έχει καθορίσει το υπουργείο ως καταληκτικές. Ήδη στο δικό μας σωματείο ετοιμαζόμαστε για την επόμενη δράση που θα γίνει με τη νέα απόπειρα μοιράσματος των φύλλων αξιολόγησης. Έχουμε σκοπό να τα μαζέψουμε ένα ένα. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αισιόδοξα, καθώς κανένας από τους συναδέλφους μας δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό το φιάσκο. Κανείς δεν περισσέυει από τα νοσοκομεία. Στο Ηράκλειο, η συμμετοχή στην απεργία είναι μεγάλη. Την ίδια ώρα με εμάς εδώ, διαδηλώνουν συνάδελφοι έξω από την υγειονομική περιφέρεια όπως επίσης και την Τετάρτη 1/10, έγινε ένα πολύ καλό συλλαλητήριο στην πλατεία στα Λιοντάρια, με τη συμμετοχή των περισσότερων από τα σωματεία του δημοσίου.
\r\n
 
\r\n
Τώρα έχουμε να δώσουμε και τη μεγάλη μάχη με τη νέα επίθεση του Βορίδη, την ΕΣΑΝ ΑΕ. Στην πραγματικότητα εάν μπουν οι μέτοχοι και τα νέα διοικητικά συμβούλια κι όλα όσα σχεδιάζει ο Βορίδης, πια δεν θα μιλάμε για δημόσια Υγεία, για εργασιακά δικαιώματα. Θα μιλάμε για ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά πολύ περισσότερο θα στερήσει την πρόσβαση στην Υγεία σε μεγάλο κομμάτι πληθυσμού.
\r\n
 
\r\n
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε συνελεύσεις και θα δούμε με ποιούς τρόπους θα μαζικοποιήσουμε κι άλλο το σωματείο. Μέσα στις σκέψεις μας είναι το μόνιμο κλείσιμο ταμείων που βάζουν χαράτσια στους ασθενείς και η συγκρότηση ενός μετώπου για την Υγεία που θα αφορά όλη την κοινωνία του Ηρακλείου, με συμμετοχή σωματείων, φορέων κλπ.
\r\n
 
\r\n
Βάσω Αθανασάκη, εργαζόμενη ΠΑΓΝΗ
\r\n

Είμαστε ξανά έξω από το υπουργείο Υγείας με αγωνιστική διάθεση. Είναι αίσθηση όλης της κοινωνίας ότι η Υγεία δέχεται επίθεση. Οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί και οι εργαζόμενοι είμαστε λίγοι. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε άλλο πια με το φιλότιμο, όπως συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι τώρα.
\r\n
 
\r\n
Το θέμα της αξιολόγησης ξαναστάλθηκε στις καλένδες. Πήραν την απάντησή τους από εμάς τους εργαζόμενους. Έχουμε απόλυτο δίκιο στον αγώνα μας γιατί παλεύουμε να διατηρήσουμε την Υγεία ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Θα τα καταφέρουμε. Δυστυχώς ο κόσμος βάλλεται από πολλά. Ο καπιταλισμός έχει χτυπήσει πολύπλευρα τους ανθρώπους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος έχει αίσθηση για τα ψέματα που λέγονται και θα δυναμώσει τον αγώνα του για να διεκδικήσει το αυτονόητο. Την ίδια του τη ζωή.
\r\n
 
\r\n
Εμείς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία βλέπουμε πως εισχωρούν εταιρίες όπως η Ζίμενς κλπ. Προσπαθούν να φάνε ό,τι ανήκει στον ελληνικό λαό. Η διάθεσή μας είναι να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια για να μην το επιτρέψουμε. Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή όλου του κόσμου. 
\r\n
 
\r\n
Αγγελική Γεωργούλη, εργαζόμενη Αγ.Σάββας
\r\n