Εργατικό κίνημα
Σύσκεψη του Συντονισμού ενάντια στα Κλεισίματα και τις Απολύσεις: προχωράμε συντονισμένα

Από τη Συνέλευση του Συντονισμού στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στις 28/9

Την Τετάρτη 8 Οκτώβρη στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα γίνει σύσκεψη του Συντονισμού ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες. Θα είναι η πρώτη συνάντηση του Συντονισμού μετά την πανελλαδική του Συνέλευση που έγινε στις 28 Σεπτέμβρη. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Έχει ήδη κυκλοφορήσει προκήρυξη για τη συνέχεια των μαχών, με πρώτη τη σύγκρουση με τον προϋπολογισμό που κατεβάζει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Κλιμακώνουμε απεργιακά» είναι το μήνυμα του Συντονισμού. Ένα κομμάτι της προκήρυξης τονίζει ότι «η μάχη που θα συνολικοποιήσει την σύγκρουση, θα είναι η σύγκρουση με τον προϋπολογισμό ο οποίος αποτυπώνει οικονομικά τη συνέχιση της επίθεσης. Μέχρι τότε δεν περιμένουμε αλλά οργανώνουμε τους χώρους μας για να κλιμακώσουμε απεργιακά ενάντια στον προϋπολογισμό των περικοπών.
\r\n
 
\r\n
Οργανώνουμε το άπλωμα του συντονισμού σε όλες τις γειτονιές. Πρωτοστατούμε στη συντονισμένη δράση στις γειτονιές για να μην περάσει η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των συμβάσεων. Επιδιώκουμε την κοινή δράση των εργαζόμενων σε δήμους, εκπαίδευση, υγεία, κλπ για να απλώσουμε το μέτωπο της σύγκρουσης με τις απολύσεις, την διάλυση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε δήμο. Γι’ αυτόν το λόγο, την επόμενη περίοδο, οργανώνουμε  εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για το άνοιγμα της συμμετοχής περισσότερων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζόμενων στον Συντονισμό.
\r\n
 
\r\n
Στηρίζουμε σε πόλεις έξω από την Αθήνα, τη συγκρότηση συντονισμών όπου δεν υπάρχουν.
\r\n
Παίρνουμε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση πανεργατικής κινητοποίησης στις 7 Νοέμβρη στην Αγ. Παρασκευή, στον ένα χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο».
\r\n
 
\r\n
Επίσης, ο Συντονισμός καλεί στη σύσκεψη εργαζόμενων των δήμων την Πέμπτη 16/10 στις 6μμ στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
\r\n
\r\n

Στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης (Νο1141) είχαμε παρουσιάσει την Συνέλευση του Συντονισμού ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες που έγινε στις 28 Σεπτέμβρη. Σε αυτό το φύλλο παρουσιάζουμε τις τοποθετήσεις τριών ακόμα εργαζόμενων: του Μανώλη Σταθόπουλου από τους Σχολικούς Φύλακες, της Μαρίας Αλιφιέρη από το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού και του Γιώργου Ασλάνη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
\r\n
\r\n

Μανώλης Σταθόπουλος, Σχολικοί Φύλακες
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
«Σαν σήμερα πέρσι στις 28 Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε την μεγάλη πορεία μας από τη Θεσσαλονίκη. Μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω ότι ο αγώνας αυτός δεν ανήκει σε 10 άτομα, ανήκει σε όλους τους σχολικούς φύλακες. Είτε περπάτησαν ένα μέτρο, είτε περπάτησαν χίλια μέτρα, είτε περπάτησαν 560 χιλιόμετρα.
\r\n
 
\r\n
Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση, οι πρώτες απολύσεις μετά από 110 χρόνια για όσους ψάχνουν πότε ήταν οι προηγούμενες απολύσεις στο δημόσιο. Μας έβγαλαν στο δρόμο. Ποιους; Απλούς εργαζόμενους. Γιατί; Γιατί εγκαταλειφθήκαμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κινήθηκαν στα όρια της συνενοχής, σχεδόν συναίνεσαν σε αυτές τις απολύσεις. Δεν είμαστε ούτε συνδικαλιστικοί παράγοντες, ούτε κάτι άλλο. Είμαστε απλοί στρατιώτες σε αυτή τη μάχη. Δόθηκε μια σκληρή μάχη, όχι μόνο από μας. Δεν θα χτίσουμε εδώ το επαναστατικό μας βιογραφικό. Κάποιοι λένε ήρωες. Εμένα μπορεί να μου ακούγεται ωραίο, να κολακεύομαι, αλλά για μένα είναι γράμμα κενού περιεχομένου οποιοσδήποτε αγώνας αν δεν αποτελέσει εφαλτήριο για νέους αγώνες.
\r\n
 
\r\n
Εμείς συνεχίζουμε σε μία μάχη που από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να είναι συλλογική, δεν μπορεί κανείς μόνος του. Φανταστείτε μια διελκυστίνδα. Από τη μια μεριά έχουμε τη συγκυβέρνηση που όλα τα «συνεταιράκια» έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους. Με τη μαύρη προπαγάνδα τους που λέει ότι «δεν αλλάζει τίποτα, καθίστε στον καναπέ σας, δεν γίνεται τίποτα». Και έχουν βάλει και Ποτάμια, και Ελιές, και τους πάντες. Από την άλλοι εμείς οι εργαζόμενοι. Δεν φτάνουν οι Σχολικοί Φύλακες από μόνοι τους, ούτε οι Καθαρίστριες από μόνες τους, ούτε οι απεργοί της Κόκα Κόλα, ούτε η ΕΡΤ και τόσα άλλα κινήματα.
\r\n
 
\r\n
Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η ανάθεση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που περιμένουν τις κάλπες, άλλοι πιστεύουν ότι θα αναθέσουμε στους Πορτοσάλτε και τους Πρετεντέρηδες να μας λύσουν το πρόβλημα. Υπάρχει και μία άλλη ανάθεση. Βγήκαν μπροστά οι Φύλακες ή οι Καθαρίστριες. Ας τους αφήσουμε αυτούς και θα καθαρίσουν την μπουγάδα. Δεν γίνεται έτσι. Η ερώτηση είναι τι κάνει ο καθένας από μας. Οργανώνουμε να είμαστε όλοι μαζί στα Κέντρα Αγώνα, εδώ και πάνω από 120 μέρες στην Καραγιώργη Σερβίας δίπλα στις Καθαρίστριες. Στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη με τους καθηγητές, με το SOS Χαλκιδική, με την ΕΡΤ. Έχουμε δώσει όρκο τιμής να μην λυγίσουμε αν οι συνάδελφοι μας δεν γυρίσουν πίσω.
\r\n
 
\r\n
Δώσαμε όρκο τιμής να μην λυγίσουμε αν οι καθαρίστριες, οι καθηγητές, η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα δεν γυρίσουν πίσω. Αν αυτή την πολιτική δεν την τσακίσουμε. Είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Μας ενώνει ένα σύνθημα “αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές”. Θα τα καταφέρουμε».
\r\n
\r\n
\r\n

Μαρία Αλιφιέρη, Νοσοκομεία
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
«Ύστερα από αυτό που κάνανε οι εργάτες στην Μανωλάδα, αυτό που κάνουμε στα νοσοκομεία είναι πολύ λίγο. Θα τους στηρίξουμε και σαν εργαζόμενοι και σαν σωματείο στον αγώνα που κάνουνε.
\r\n
 
\r\n
Είμαι από το Αγλαΐα Κυριακού όπου το σωματείο πήρε απόφαση να συμμετέχει και να στηρίξει τη σημερινή μας συνέλευση. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια επιτυχία στα νοσοκομεία, καταφέραμε να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση. Αυτό φάνηκε και από την προσπάθειά τους να βγάλουν την απεργία- αποχή παράνομη και καταχρηστική.
\r\n
 
\r\n
H μεγαλύτερη νίκη ήταν άλλη και θα φέρω το παράδειγμα από το δικό μας νοσοκομείο. Ύστερα από πολύ μεγάλο διάστημα, οι εργαζόμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στη μάχη. Στο αμφιθέατρο ξεκινήσαμε με 50 άτομα και  φτάσαμε στα 200 στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν. Επί μία εβδομάδα κάναμε κινητοποιήσεις με πολύ μαζική συμμετοχή. Με πρόταση των εργαζόμενων κάναμε κατάληψη στη διοίκηση και το πιο σημαντικό είναι ότι συμμετείχαν όλοι, το είχαν κάνει δική τους υπόθεση.
\r\n
 
\r\n
Έχουμε φτάσει το 95% των εργαζόμενων να έχει γραφτεί στο σωματείο. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Συντονισμού. Όταν ο ΕΟΠΥΥ έκανε απεργία διαρκείας ήταν μεγάλο παράδειγμα για να το συζητήσουμε μες στα νοσοκομεία. Εργαζόμενοι από τον ΕΟΠΥΥ κάνανε περιοδείες για να μας ενημερώσουνε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και να στηρίξουμε το Συντονισμό ακόμα περισσότερο.
\r\n
 
\r\n
Μπροστά μας έχουμε το διήμερο κινητοποιήσεων 1-2 Οκτώβρη. Έχουμε βάλει αιτήματα παραπάνω από το να αποσυρθεί η αξιολόγηση. Θέλουμε ανοιχτά νοσοκομεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας για μας. Θέλουμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Τέλος, το παράδειγμα της ΕΡΤ μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Μπορούμε να έχουμε εργατικό έλεγχο στα νοσοκομεία, να τα διοικήσουμε καλύτερα και να τα κρατήσουμε ανοιχτά». 
\r\n
\r\n
\r\n

Γιώργος ΑσλάνηςYΠ.ΠΟ.
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
«Εγώ ήρθα να σας πώ για την... Αμφίπολη. Είναι ένα έργο φανταστικό, οι Καρυάτιδες είναι απείρου κάλλους. Αυτό που δεν ξέρουμε βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιαστής για να κάνει τη σχεδιαστική τεκμηρίωση στην ανασκαφή. Οι σχεδιαστές έχουμε φύγει στο 70%.
\r\n
 
\r\n
Είμαι από το Συντονιστικό των Διαθέσιμων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς είμαστε 180 που έχουμε βγει σε διαθεσιμότητα. Οι περισσότεροι στην επαρχία.
\r\n
 
\r\n
Αυτό που μας έχει δώσει δύναμη να ανταπεξέλθουμε σ’ ό,τι γίνεται είναι ο Συντονισμός. Ο συντονισμός με τους εκπαιδευτικούς, με τους σχολικούς φύλακες, με όλους. Μέσω του Συντονισμού έχουμε καταφέρει ο ένας να βρίσκεται δίπλα στον άλλο. Με μεγάλη χαρά βλέπω σήμερα καινούργιο κόσμο που δεν τους έχω συναντήσει καθόλου. Ένας από αυτούς είναι ο συμμαθητής μου ο Γιώργος Κιβωτός (από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φαρμακαποθήκης ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ) που έχω να τον δω από την τρίμηνη κατάληψη της Σιβιτανιδείου πριν σχεδόν 20 χρόνια.
\r\n
 
\r\n
Απλά πρέπει όντως να βρισκόμαστε, να μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις, να κάνουμε δράσεις γιατί μπορούμε να κάνουμε δουλειά. Αυτή η κυβέρνηση έχει μπει στην τελευταία ευθεία, πεθαίνει. Εγώ έτσι νιώθω, ότι αυτή η κυβέρνηση λήγει σύντομα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυνατά».
\r\n