Αντιρατσιστικό κίνημα
Η μάχη των Ρομά στο Χαλάνδρι

Ρομά από τον καταυλισμό Νομισματοκοπείου στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, 2/10

Από το Μάη ήταν γνωστή η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για κατεδάφιση του καταυλισμού και μεταφορά των Ρομά στις 30/9 από το Νομισματοκοπείο στα Μέγαρα στο όρος Πατέρας, στα 750 μέτρα υψόμετρο και 12 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή. Ολο αυτό το διάστημα από το Μάη, ο Σύλλογος των Ρομά ήταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με δημάρχους και άλλες υπηρεσίες.

\r\n
\r\n
Αυτό κατάληξε μερικές μέρες πριν την 30η του Σεπτέμβρη, ο γ.γ.  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας να δηλώνει: “οι Ρομά θα πάνε στο όρος Πατέρας γιατί οι εγκαταστάσεις εκεί είναι έτοιμες”.
\r\n
 
\r\n
Αυτό στον καταυλισμό δεν γινόταν δεκτό από κανέναν χωρίς όμως να κάνουν κάτι άλλο, εν αναμονή νέων διαβουλεύσεων. Εμείς από την μεριά μας, το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ πείθοντας πολλούς από τους Ρομά (κυρίως νέους και γυναίκες) προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε το κλίμα των διαβουλεύσεων και της αναμονής.
\r\n
 
\r\n
Ετσι, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου προτείναμε, και επιμείναμε σε αυτό, ότι η καλύτερη απάντηση είναι η άμεση κινητοποίηση. Δηλαδή ότι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας 29/9, οι Ρομά θα πρέπει να είναι παρόντες δυναμικά και αυτό σημαίνει συγκέντρωση και πορεία μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κατεχάκη. Αυτό και έγινε.
\r\n
 
\r\n
Τη Δευτέρα το πρωί στις 9.30πμ σύσσωμος ο καταυλισμός, νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες και άντρες με πανό και την ντουντούκα και το πανό της ΚΕΕΡΦΑ, ξεκινήσαμε την πορεία από το Νομισματοκοπείο μέχρι την Κατεχάκη. Με απίστευτη μαχητικότητα που έδειχνε και την αποφασιστικότητά μας, δεν σταματήσαμε να φωνάζουμε τα συνθήματά μας όπως “κάτω τα χέρια από τον καταυλισμό, στο όρος Πατέρας να πάει ο Σαμαράς, εργάτες ενωμένοι-ποτέ νικημένοι” κ.α.
\r\n
 
\r\n
Φτάνοντας στην Κατεχάκη κάτω από τα γραφεία και μπροστά από τις κλούβες και τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν τα συνθήματα. Στις πιέσεις της αστυνομίας να ανοίξουμε το δρόμο, όλοι οι Ρομά απάντησαν με ένα βροντερό ΟΧΙ και το σύνθημα: “Εμείς δεν το κουνάμε, στα Μέγαρα δεν πάμε”. Και με πρώτες τις τσιγγάνες ξάπλωσαν στο οδόστρωμα.
\r\n
 
\r\n
Ετσι μετά από δίωρη κατάληψη του δρόμου όταν κατέβηκε η επιτροπή (αποτελούμενη από τον πρόεδρο και τον γραμματέα των Ρομά, τον Δήμαρχο Χαλανδρίου με το νομικό σύμβουλο, ένα μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαδημητρίου κ.α) αυτό που μετέφεραν ήταν η στάση του Αγγελάκα που ήταν ανένδοτος, ότι οι παράγκες θα γκρεμιστούν και οι Ρομά θα πάνε στα Μέγαρα.
\r\n
 
\r\n
Αυτό δυνάμωσε την διάθεση των Ρομά για αντίσταση. Ετσι από το απόγευμα άρχισε η οργάνωση του καταυλισμού. Οι τρεις είσοδοι έκλεισαν από νωρίς το βράδυ με οδοφράγματα και φωτιές και οι Ρομά αποφασίστηκε να κοιμηθούν με βάρδιες και παράλληλα να καλέσουν σε συμπαράσταση τους εργαζόμενους της γύρω περιοχής. Τέλος ορίστηκε κοινό ραντεβού στις 5 το πρωί στις εισόδους του καταυλισμού. 
\r\n
\r\n

Συμπαραστάτες

\r\n
\r\n
Από τις 5, λοιπόν, το πρωί της Τρίτης, ο καταυλισμός ήταν στο πόδι. Με τους συμπαραστάτες να καταφθάνουν, οργανώθηκαν ακόμα καλύτερα τα οδοφράγματα στις εισόδους, δυνάμωσαν τα συνθήματα και έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην Μεσογείων, ενώ γινόταν κάλεσμα σε συμπαράσταση στον κόσμο που πήγαινε στις δουλειές του.
\r\n
 
\r\n
Στις 9.30π.μ., σε επιτόπια διαβούλευση, παρουσία εισαγγελέα, παιζόταν το χαρτί της τρομοκρατίας δίνοντας διορία μισής ώρας να ανοίξουν οι είσοδοι για να μπουν ειρηνικά οι μπουλντόζες, σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαιναν τα ΜΑΤ. Πεντακόσια μέτρα από τον καταυλισμό κλούβες και ΜΑΤ είχαν καταλάβει την πλατεία Κένεντι. Αυτό εξόργισε περισσότερο τους Ρομά που με πρώτες τις γυναίκες έκλεισαν και τις τρεις λωρίδες για 15 λεπτά.
\r\n
 
\r\n
Η “μισή ώρα” έγινε κάποιες ώρες με την Αστυνομία να μην τολμάει να εμφανιστεί και να κλείνει αυτή την Μεσογείων από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Σε αυτό οι Ρομά απάντησαν κλείνοντας και το άλλο ρεύμα. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. “Εχω έξι παιδιά, τι να κάνω στο βουνό, πώς θα ζήσω” φώναζε η Γεωργία, “να πάνε αυτοί στα βουνά”, ενώ η Βασιλική συμπλήρωνε: “Εχω τρία παιδιά, το μικρότερο 30 ημερών, πως θα ζήσουμε εκεί όταν ακόμα κι εδώ δεν έχουμε τα απαραίτητα. Δεν το κουνάμε από εδώ”.
\r\n
 
\r\n
Κατά τις 12 το μεσημέρι και ενώ οι “διαβουλεύσεις” είχαν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, ήρθαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας μαζί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσαν ότι ο Αγγελάκας δέχτηκε να γκρεμιστούν μια έως δύο παράγκες που θα υποδείξουν οι ίδιοι και ότι δίνεται εξάμηνη παράταση για να βρεθεί λύση. Επίσης ότι αποκλείεται η “λύση” των Μεγάρων. Οι Ρομά ήταν ανένδοτοι, φωνάζοντας εν χορώ “ΟΧΙ-ΟΧΙ, ούτε μια σανίδα δεν θα πειραχθεί”. 
\r\n
 
\r\n
 Στην αμηχανία του προέδρου και του γραμματέα, ανέλαβαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι περί τον Δήμαρχο να φωνάζουν ότι είναι λάθος να μην δεχτούν αυτό το συμβιβασμό που δίνει τη δυνατότητα στον Αγγελάκα να δείξει κάτι στην κυβέρνηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Με αυτά και με αυτά άρχισε να δημιουργείται κλίμα όπου κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει και ότι μάλλον πάμε σε αυτή τη λύση.
\r\n
 
\r\n
Τώρα, το πως το “μία έως δύο παράγκες” έγινε 12 όπως μάθαμε την άλλη μέρα και τα Μέγαρα να παραμένουν στο τραπέζι, κανένας δεν κατάλαβε. Μέχρι και την τελευταία στιγμή όταν πια τα μηχανήματα ανέλαβαν το γκρέμισμα, οι Ρομά ήταν αντίθετοι. Σκαρφαλωμένοι στις ξύλινες μάντρες και στις λαμαρίνες γιουχάιζαν και χειροκροτούσαν ειρωνικά, γι\' αυτό και τα κανάλια μετέδιδαν εικόνες χωρίς ήχο. “Εχουν λεφτά για γκρέμισμα, αλλά για χτίσιμο όχι” φώναζε ο Σταύρος και ο Γιάννης συμπλήρωνε: “Εμείς τους δείξαμε τη δύναμή μας κι ότι είμαστε αποφασισμένοι. Εμείς εδώ θα μείνουμε, αυτοί θα φύγουν” εννοώντας την κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες. Τελικά γκρεμίστηκαν 5 παράγκες γιατί δεν έγινε δυνατή η ασφαλής εκκένωση όπως έγραψαν στην έκθεσή τους.
\r\n

Νίκη

\r\n
Αυτό το ηρωικό διήμερο χωρίς καμιά αμφιβολία οι Ρομά πέτυχαν μια μεγάλη νίκη. Ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Οσο κι αν προσπάθησαν οι διαπραγματευτές να μετριάσουν την ήττα της, αυτό δεν αλλάζει την ουσία: Ο Αγγελάκας αναγκάστηκε, δεν “πείστηκε”.
\r\n
 
\r\n
Ο δε δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αμέσως μετά δήλωσε: “Χθες παρακολουθήσαμε εικόνες ντροπής. Δρόμοι να κλείνουν, οδοφράγματα να στήνονται, ν\' ανάβουν φωτιές, κάδοι να καίγονται. Αυτές είναι εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας”. Οι εικόνες Αντίστασης φτωχών ανθρώπων είναι χαρά και τιμή για μας και ήταν αυτές που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και όχι οι “διαπραγματευτές”. 
\r\n
 
\r\n
Για τους Ρομά αυτά τα γεγονότα είναι επίσης ένα μεγάλο μάθημα. Καταλαβαίνουν ότι οργανωμένοι και ενωμένοι αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους, Ρομά και Μπαλαμοί μαζί, είναι ο μόνος δρόμος. Ετσι δύο μέρες μετά, μια ομάδα από 15 Ρομά μαζί με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Χαλανδρίου κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των νοσοκομειακών όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό φωνάζοντας κοινά συνθήματα.
\r\n
 
\r\n
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και στις περιοχές γύρω από τον καταυλισμό, να δυναμώσουν και να διευρύνουν τη συμπαράσταση και την κοινή δράση, σπάζοντας το γκέτο του καταυλισμού που τους έχουν επιβάλει τόσα χρόνια. Το επόμενο βήμα, όπως μας είπαν οι ίδιοι μετά την ενημέρωση που τους κάναμε θα είναι η παρουσία τους στη Διεθνή Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Συνάντηση στις 11-12 Οκτώβρη στο Ρουφ.
\r\n
 
\r\n
Νίκος Γεωργίου, ΚΕΕΡΦΑ Χαλανδρίου
\r\n