Διεθνή
STOP στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

15 Φλεβάρη 2003. Πρέπει να θυμιθούμε τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις του 2003

Τα μάτια του πλανήτη συνεχίζουν να είναι στραμμένα πάνω στο Κομπανί, την πόλη του Συριακού Κουρδιστάν που βρίσκεται εδώ και τέσσερις σχεδόν βδομάδες πολιορκημένη από τις συμμορίες του “Ισλαμικού Κράτους” (ISIS). Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, οι δυνάμεις του ISIS δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή καταφέρει να πάρουν την πόλη. Στο Κομπανί έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες μαχητές, η πλειοψηφία των κατοίκων της έχει αναζητήσει εδώ και πολλές μέρες καταφύγιο στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Τουρκία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μαζική εξέγερση στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες, αποφάσισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (η τουρκική κυβέρνηση επίσημα διέψευσε την ανακοίνωση) να δώσει την άδεια στην αμερικανική αεροπορία να χρησιμοποιήσει τις Τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για τις επιχειρήσεις της ενάντια στο ISIS.
\r\n
\r\n

Βομβαρδίζουν

\r\n
\r\n
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αρχίσει από τον Αύγουστο να βομβαρδίζουν τις θέσεις του ISIS στο Ιράκ και (από τα τέλη Σεπτέμβρη) στη Συρία. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian “Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν έξι αεροπορικές επιθέσεις κοντά στη Συριακή πόλη Κομπανί το περασμένο Σάββατο, σε βάρος μαχητών του ISIS που πολιορκούν την πόλη... Η κεντρική στρατιωτική αμερικανική διοίκηση είπε επίσης ότι αμερικανικά και ολλανδικά αεροπλάνα εκτέλεσαν την Παρασκευή και το Σάββατο τρεις επιχειρήσεις ενάντια σε στόχους του ISIS στο Ιράκ κοντά στις πόλεις Ταλ Αφάρ και Χιτ...”.
\r\n
 
\r\n
Τα βομβαρδιστικά που πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις χρησιμοποιούν μέχρι τώρα αεροδρόμια των συμμαχικών χωρών του περσικού κόλπου. Η τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, θα δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα για πολύ πυκνότερους βομβαρδισμούς.
\r\n
 
\r\n
Οι βόμβες, όμως, ούτε έχουν σταματήσει, ούτε μπορούν να σταματήσουν το μακελειό και τη βαρβαρότητα στο Ιράκ και τη Συρία. Το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
\r\n
 
\r\n
Η ISIS είναι προϊόν της απόγνωσης, του θρησκευτικού σεχταρισμού και του μίσους που άφησε πίσω του ο αποτυχημένος “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” του Μπους στην περιοχή. Το μόνο που φέρνει η νέα “συμμαχία των προθύμων” του Ομπάμα είναι μεγαλύτερη απόγνωση, χειρότερο σεχταρισμό και ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση του μίσους. Αυτό φάνηκε καθαρά στην περίπτωση του Αμερλί, μιας Ιρακινής πόλης που “απελευθερώθηκε” από την κατοχή των Τζιχαντιστών στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στις 9 Σεπτέμβρη η ανταποκρίτρια του Ρόιτερς στο Ιράκ περιέγραφε με αυτά τα λόγια τα αποτελέσματα της “επιτυχίας”:
\r\n
“Η μέχρι πριν από λίγο αδιανόητη συμμαχία των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά, των πολιτοφυλακών των Σιιτών και της αεροπορίας των ΗΠΑ σημείωσε την περασμένη βδομάδα μια σημαντική νίκη σπάζοντας την πολιορκία της Σιιτικής Τουρκμανικής πόλης Αμερλί και εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος από 25 περίπου γειτονικές Σουνιτικές πόλεις και χωριά.
\r\n
 
\r\n
Αυτό που ακολούθησε, όμως, απέχει κατά πολύ από αυτό που είχαν οι Αμερικάνοι κατά νου. Πυκνός καπνός υψώνεται τώρα πάνω από αυτά τα Σουνιτικά χωριά, όπου πολλά σπίτια έχουν πυρποληθεί από τις δυνάμεις των Σιιτών. Άλλα σπίτια είναι εγκαταλελειμμένα, με τους τοίχους τους λερωμένους με σεχταριστικά συνθήματα. \'Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για αυτούς: θα ισοπεδώσουμε τα σπίτια τους\' λέει ο Αμπού Αμπτουλάχ, ο διοικητής των Σιιτών...
\r\n

Άμαχοι

\r\n
Πολλοί Σουνίτες άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν εκδιώχθηκε ο ISIS, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Έχουν ελάχιστα μέρη στα οποία μπορούν να καταφύγουν και φοβούνται να γυρίσουν πίσω. Κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει Σιίτες μαχητές να επιδεικνύουν κομμένα κεφάλια μαχητών του ISIS...”
\r\n
 
\r\n
Σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα Σαμάν 18 Σουνίτες κρεμάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν. Στη Δύση η είδηση πέρασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα ψιλά.
\r\n
 
\r\n
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται τώρα σε αυτόν το νέο \"πόλεμο κατά της τρομοκρατίας\" με δυνάμεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια -για να μην πούμε μήνες- κατάγγελλαν σαν τρομοκρατικές. Ο πρωταγωνιστής των αγριοτήτων στο Αμερλί ήταν η \"Λίγκα των Ορθών\" (Asaib al Haq), μια σιίτικη συμμορία που έχει ένα μεγάλο παρελθόν απαγωγών και δολοφονιών ομήρων στο Ιράκ.
\r\n
Οι αεροπορικές επιδρομές των \"προθύμων\" στο Κομπανί, στον εναέριο χώρο της Συρίας δηλαδή, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ανοχή (αν όχι και τη σιωπηρή συνεργασία) με το καθεστώς του Άσαντ -που η Δύση μέχρι τώρα προσπαθούσε να ανατρέψει. Ο Άσαντ έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης και για την σημερινή κατάσταση στη Συρία και για την ίδια την άνοδο του ISIS.
\r\n
 
\r\n
Για να αντιμετωπίσει την \"Αραβική Άνοιξη\" στη Συρία ο Άσαντ στράφηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή στην πιο σκληρή και ανελέητη καταστολή. Άοπλοι και ειρηνικοί διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με σφαίρες, τανκς και αεροπλάνα. Το αποτέλεσμα ήταν να επισκιαστεί η επανάσταση πολύ γρήγορα από έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο, όπου διάφοροι \"πολέμαρχοι\" -με τη στήριξη, ο καθένας και κάποιας άλλης ξένης κυβέρνησης βύθισαν- τη Συρία στο αίμα. Εκατοντάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωριά τους για να γλυτώσουν τη ζωή τους.
\r\n

Καταστολή

\r\n
Όπως έγραφε πριν μερικές μέρες η εφημερίδα Guardian: \"Περίπου 200.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ η καταστολή συνεχίζεται. Τώρα η κρίση έχει φθάσει σε ένα φοβερό σημείο καμπής. Ενώ ο διεθνής συνασπισμός πλήττει το ISIS, τα αεροπλάνα του \'Aσαντ βομβαρδίζουν τους κατοίκους του Χαλεπίου, προπυργίου της αντιπολίτευσης. Όσο κι αν υπάρχει μυστικός συντονισμός ανάμεσα στη Δαμασκό και τον αμερικανικό στρατό κατά του ISIS, θα ήταν στρατηγικό σφάλμα να αφεθεί ο \'Aσαντ να συνεχίζει τη σφαγή ατιμώρητος, πιστεύοντας ότι έγινε σύμμαχος και ότι τα εγκλήματά του θα αποσιωπηθούν από τις δυτικές πρωτεύουσες...
\r\n
 
\r\n
Το να επιτραπεί στον Άσαντ να γίνει αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «το δικό μας κάθαρμα» θα κάνει το ΙSIS πιο ελκυστικό στους απλούς σουνίτες στη Συρία και αλλού, ενισχύοντας τις δυνάμεις που ο συνασπισμός θέλει να καταστρέψει\".
\r\n
Οι λαοί του Ιράκ και της Συρίας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ούτε από τους τοπικούς δικτάτορες, ούτε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ούτε από τις συμμορίες που έχει αναθέσει τώρα η \"συμμαχία των προθύμων\" το ρόλο των χερσαίων δυνάμεων. Ακόμα και αυτή τη δύσκολη ώρα η μοναδική ρεαλιστική λύση για όλους -Κούρδους, Σιιίτες, Σουνίτες, Χριστιανούς, Γιεζίντι- είναι να ξαναπιάσουν το νήμα της Αραβικής Άνοιξης. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο από τα κάτω, μέσα από μια ενότητα στηριγμένη στο όραμα ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και ο Άσαντ δεν είναι τα \"μικρότερα\" κακά. Είναι οι ρίζες του κακού.
\r\n