Εργατικό κίνημα
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Όχι άλλη αναμονή

Από την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 10 Οκτώβρη έξω από το ΣτΕ

Νέα αναβολή πήρε η απόφαση για απεργία μετά από τη συνάντηση ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Δευτέρα 20 Οκτώβρη. Την Παρασκευή 17/10 είχε προηγηθεί Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που είχε αποφασίσει ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε απεργία στις 13 Νοέμβρη με κάλεσμα προς τη ΓΣΕΕ να βγει Γενική Απεργία.

\r\n
\r\n
Τελικά, μετά από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να γίνει Γενική Απεργία στις 25 ή 26 του Νοέμβρη. Η συζήτηση θα γίνει στις Εκτελεστικές Επιτροπές των δύο Συνομοσπονδιών που συνεδριάζουν το πρωί της Πέμπτης 23 Οκτώβρη.
\r\n
 
\r\n
Η στάση που κρατούν οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών είναι πέρα για πέρα διαλυτική για το εργατικό κίνημα και δίνει ανάσες ζωής στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση του Σαμαρά.
\r\n
 
\r\n
Χαρακτηριστική αυτού του κλίματος είναι και η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στις 17/10. Οι τοποθετήσεις από την μεριά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ήταν εκτός τόπου και χρόνου, σαν να μην υπάρχουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης. Το μόνο στο οποίο επέμεναν ήταν η συγκρότηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ. Σύμβουλος της ΔΑΚΕ έφτασε να πει από το βήμα του Συμβουλίου απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αριστεράς «όπως εσείς στηρίζετε τα κόμματά σας, έτσι και εμείς στηρίζουμε το κόμμα μας, τη Νέα Δημοκρατία».
\r\n
 
\r\n
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) δεν είχαν προτάσεις κλιμάκωσης του αγώνα. Σύμβουλος από το ΜΕΤΑ αφιέρωσε ολόκληρη την τοποθέτησή του για να επιτεθεί στις Παρεμβάσεις που πρότειναν κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες χρησιμοποιώντας όποιο αντιδραστικό επιχείρημα υπάρχει. Κατέληξε να λέει ότι η πρόταση των Παρεμβάσεων είναι υποταγμένη στην «τυραννία της μορφής» των κινητοποιήσεων και ότι πρέπει «να λαμβάνουμε υπόψη μας την κοινωνική πραγματικότητα και τις συνθήκες» κι όχι να ρέπουμε στον «βολονταρισμό».
\r\n

Επιθέσεις

\r\n
Καυστική ήταν η τοποθέτηση του Χρίστου Αργύρη, μέλους των Παρεμβάσεων. «Είναι η χειρότερη συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ που έχει γίνει. Πάνε και βγάζουν “πλαστούς” εργαζόμενους στους Δήμους κι εδώ δεν είπαμε τίποτα.
\r\n
 
\r\n
Φέρνουν την εμπορευματοποίηση της υγείας με την ΕΣΑΝ Α.Ε. και εδώ δεν λέμε τίποτα. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται. Ούτε αυτό μπαίνει στην κουβέντα. Υπάρχουν δύο τρόποι να διαλύσεις το εργατικό κίνημα. Ο ένας είναι αυτός της ΓΣΕΕ και του προέδρου της που λέει «δεν υπάρχω» και κάθεται σπίτι του. Ο δεύτερος είναι αυτός που έρχεται από δω. Έρχονται οι απεργοσπάστες και μας λένε ότι ο κόσμος δεν τραβάει. Η απεργία για τις 23/9 καλέστηκε μία μέρα πριν, στις 10 Οκτώβρη έγινε τετράωρη στάση εργασίας αντί για 24ωρη. Δεν οργανώθηκαν. Κατηγορείτε τις Παρεμβάσεις ότι φταίνε γιατί προτείνουν επαναλαμβανόμενες απεργίες και εσείς εδώ πάτε να φάτε ακόμα και την 24ωρη την οποία προτείνετε!».
\r\n
 
\r\n
Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε η διαδικασία της υποβολής προτάσεων. Η ΠΑΣΚΕ πρότεινε απεργία στις 13/11 σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ να δοθεί εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή για 24ωρη για τον προϋπολογισμό. Το ΜΕΤΑ πρότεινε να γίνει ένα δίμηνο πολύμορφων κινητοποιήσεων μέχρι τον Δεκέμβρη με συλλαλητήρια και ανάμεσα σε αυτά μια 24ωρη απεργία στα μέσα Νοέμβρη (χωρίς συγκεκριμένη μέρα). Το ΠΑΜΕ πρότεινε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει στη 1 Νοέμβρη και 24ωρη για το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος) πρότεινε μια μέρα δράσης μεταξύ 15 και 22 Νοέμβρη. Η Ταξική Πορεία πρότεινε 48ωρη και μετά κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Τέλος, οι Παρεμβάσεις μαζί με την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση πρότειναν επαναλαμβανόμενες διήμερες ή τριήμερες απεργίες με έναρξη στα μέσα Νοέμβρη και να ξεκινήσει άμεσα γύρος Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους χώρους.
\r\n
 
\r\n
Καμιά από τις παραπάνω προτάσεις δεν πλειοψήφισε (ΠΑΣΚΕ 7, ΔΑΚΕ 4, ΜΕΤΑ 10, ΠΑΜΕ 10, Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή 7, Ταξική Πορεία 1, Παρεμβάσεις/Ενωτική Εκ-κίνηση 9) και στη δεύτερη ψηφοφορία πέρασε η πρόταση που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου(προσανατολισμός για απεργία στις 13 Νοέμβρη) με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ.
\r\n