Πολιτική
Τιμούμε τα 70 χρόνια της Απελευθέρωσης

Κερατσίνι:

\r\n

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη μάχη της Ηλεκτρικής πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης. 

\r\n

Οι ομιλητές, Πολυμέρης Βόγλης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, εισηγητικά έβαλαν το ιστορικό κομμάτι για το ρόλο που έπαιξε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συνολικά στον Πειραιά όλο το διάστημα της κατοχής καθώς και για την ίδια τη μάχη της Ηλεκτρικής. Ήταν η τελευταία που δόθηκε, πριν φύγουν οι Ναζί από το λιμάνι του Πειραιά, όπου οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή του ηλεκτρικού σταθμού που θα σήμαινε το βύθισμα της Αθήνας και του Πειραιά στο σκοτάδι. Την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί η επίθεση των Ναζί στο εργοστάσιο Ιματισμού στο Κερατσίνι. Αποκρούστηκαν όμως από τον ΕΛΑΣ και την επόμενη μέρα, στις 13 Οκτώβρη οι αντάρτες στήθηκαν από νωρίς στην Ηλεκτρική δίνοντας το χαριστικό χτύπημα στο τάγμα των Ναζί καταστρέφοντάς το. 

\r\n
\r\n
Αμέσως μετά τις εισηγήσεις άνοιξε μια πολύ όμορφη κουβέντα με φοβερές εικόνες από γυναίκες που έζησαν την κατοχή, αλλά και για το πώς συνδέονται όλα αυτά με το σήμερα. 
\r\n
 
\r\n
Σαν τοπικός πυρήνας του ΣΕΚ χαιρετίσαμε την εκδήλωση, λέγοντας πως η εμπειρία της κατοχής συνδέεται με το σήμερα καθώς δείχνει ποιος είναι αυτός που κάνει κουμάντο σε μια κοινωνία. Το Μάρτη του \'43 οι εργάτες και οι εργάτριες της Αθήνας πάγωσαν την επιστράτευση στη Γερμανία με μια μεγάλη πανεργατική απεργία. Ο δρόμος για να τσακίσουμε σήμερα την κυβέρνηση των απολύσεων του πολέμου και του ρατσισμού, τους φασίστες αλλά και το σύστημα το ίδιο, είναι χαραγμένος μέσα από τους αγώνες των τελευταίων 70 χρόνων. Τέλος, ανανεώσαμε το ραντεβού στην εκδήλωση στις 22 Οκτώβρη στο Γκάζι, που οργανώνει το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, για την οποία υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να παίρνουν τα υλικά μας για να έρθουν να τη παρακολουθήσουν.
\r\n
 
\r\n
Μιχάλης Πέππας
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

Αιγάλεω:

\r\n
\r\n
Με προβολές, συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικά και εκθέσεις έχει ντύσει ο δήμος Αιγάλεω τον αντιφασιστικό μήνα της πόλης. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε στις 10 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται με την διαδήλωση που θα γίνει τη μέρα της παρέλασης στις 28 του μήνα.
\r\n
 
\r\n
Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη έγινε στο χώρο “Ελληνικό Μολύβι” εκδήλωση με 70 άτομα για το ρόλο και τη δράση των δοσίλογων στην Κατοχή, με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν την περιοχή του Αιγάλεω. Οι ομιλητές Μ. Χαραλαμπίδης, Πρ. Παπαστράτης, Μ. Λυμπεράτος, περιέγραψαν τη δράση των δοσίλογων και τις συνέπειές της στον αντιφασιστικό αγώνα. Αναφέρθηκαν επίσης στην Αντίσταση και τις μάχες που δόθηκαν στην τριγύρω περιοχή κι απάντησαν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια των δράσεων περιλαμβάνονται και συναυλίες, η μια εκ των οποίων θα γίνει στο Άλσος Μπαρουτάδικο, ενώ η τελευταία στις 27 Οκτώβρη οργανώνεται από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤopen.
\r\n
 
\r\n
Από τη μεριά μας ως ΚΕΕΡΦΑ συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις καλώντας τον κόσμο να κλιμακώσει τη μάχη ενάντια στους νεοναζί, να τους απομονώσει στις γειτονιές και να γίνει το αντιφασιστικό κίνημα ο παράγοντας που θα καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή στην επικείμενη δίκη της. Στη διαδήλωση τη μέρα της παρέλασης θα συμμετέχουμε με πανό.
\r\n
 
\r\n
Μιχάλης Θεοδωράκης, ΚΕΕΡΦΑ Αιγάλεω- Χαϊδάρι- Αγία Βαρβάρα
\r\n
\r\n

\r\n

Βύρωνας:

\r\n
\r\n
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Μάνο Ιωαννίδη οργάνωσε το πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα στο Βύρωνα, την Κυριακή 19 Οκτώβρη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί και τον πρόσφατο θάνατο του αγωνιστή της αντίστασης, έγινε βιντεοπροβολή και συζήτηση για τις μάχες του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου ενάντια στη Ναζιστική Κατοχή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 80 αγωνιστές και κάτοικοι της περιοχής.
\r\n
\r\n
Ο Μάνος Ιωαννίδης υπήρξε καπετάνιος του λόχου της γειτονιάς και μέχρι το τέλος της ζωής του, το περασμένο καλοκαίρι, ήταν δραστήριος πολιτικά. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το οδοιπορικό που οργάνωσε το Σεπτέμβρη του 2013 το πολιτιστικό κέντρο, με οδηγό τον Ιωαννίδη στα σημεία της γειτονιάς που δόθηκαν μάχες των πολιτών ενάντια στους Ναζί.
\r\n
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη, γιο του αγωνιστή, σε σχέση με τη δράση του τόσο στην Κατοχή όσο και στη συνέχεια. Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του κυρ - Πάνου, συντρόφου του Ιωαννίδη, όπου εξιστόρησε τις μάχες της Καισαριανής ενώ είπε χαρακτηριστικά: “υπήρξαν σφάλματα από τις ηγεσίες μας τότε, σφάλματα που στους αγώνες σήμερα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν”. 
\r\n
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν παρεμβάσεις σε σχέση με το σήμερα και τη μάχη ενάντια στους νεοναζί, αλλά και την αριστερά. Οι σύντροφοι του ΣΕΚ που παρακολούθησαν και παρέμβηκαν στην εκδήλωση, βρήκαν ανταπόκριση στο μοίρασμα της προκήρυξης που καλεί στην εκδήλωση του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, για την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 22 Οκτώβρη στο Γκάζι.
\r\n

\r\n

Εκδηλώσεις του περιοδικού \"Σοσιαλισμός από τα κάτω\"

\r\n
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
Αθήνα
\r\n
Τετάρτη 22 Οκτώβρη, Αμφιθέατρο 9.84 στο Γκάζι, 7μμ
\r\n
 
\r\n
Ομιλητές:
\r\n
Δημήτρης Λιβιεράτος: Ιστορικός του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, βετεράνος πολλών αγώνων.
\r\n
Μιχάλης Λυμπεράτος: Ιστορικός, συγγραφέας του βιβλίου “από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ”.
\r\n
\r\n
\r\n
Λέανδρος Μπόλαρης: Συγγραφέας του βιβλίου “Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε”.
\r\n
Προκόπης Παπαστράτης: Ιστορικός, συγγραφέας στο βιβλίο “Iστορία της Ελλάδος του 20ου Αιώνα”.
\r\n
Μαρία Στύλλου: περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω”
\r\n
\r\n
 
\r\n
\r\n
Θεσσαλονίκη
\r\n
Τετάρτη 29 Οκτώβρη, Εργατικό Κέντρο, 7μμ
\r\n
 
\r\n
Ομιλητές:
\r\n
Σπύρος Κουζινόπουλος: δημοσιογράφος
\r\n
Αθανάσιος Σφήκας: ιστορικός ΑΠΘ
\r\n
Λέανδρος Μπόλαρης: Συγγραφέας του βιβλίου “Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε”
\r\n
Μαρία Στύλλου: περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω”
\r\n