Πολιτική
Νοέμβρης, μήνας ξεσηκωμού!

Ακόμη και η συντηρητική Καθημερινή έχει αναγκαστεί να χαρακτηρίσει το επόμενο τετράμηνο ως μια περίοδο «Μεταξύ κραχ και επιβίωσης». Είναι τέτοια η επιδείνωση της οικονομικής εικόνας αλλά και της πολιτικής αστάθειας, ώστε οι αστοί σχολιαστές τρώνε τα νύχια τους. Το εργατικό κίνημα, όμως, έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να μαδάει μαργαρίτες. Μπορούμε να κάνουμε το Νοέμβρη, τον πρώτο μήνα αυτού του κρίσιμου τετράμηνου, μήνα ξεσηκωμού.

\r\n
\r\n
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει ό,τι μπορεί για να συσκοτίσει την εικόνα. Πάρτε για παράδειγμα το χειρισμό των στρες-τεστ για τις τράπεζες, όπου οργιάζει η «δημιουργική λογιστική». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής οι τράπεζες που έχουν ανάγκη ξανά από ανακεφαλαιοποίηση περιλαμβάνουν 9 ιταλικές, 3 ελληνικές και 3 κυπριακές. Οι ελληνικές και οι κυπριακές μαζί αντιπροσωπεύουν το 45% των νέων κεφαλαίων που χρειάζονται.
\r\n
 
\r\n
Κι’ όμως, το Έθνος είχε τίτλο ότι «Οι τράπεζες αφήνουν πίσω το… στρες» και ο Στουρνάρας έκανε δηλώσεις ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα! Φοβούνται τόσο πολύ μια νέα δόση πανικού στις αγορές, ώστε να λένε τα πιο χοντροκομμένα ψέματα.
\r\n
Δυστυχώς και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η ταχτική των συγκρατημένων αντιδράσεων. Το κείμενο άποψης της Αυγής της Τρίτης προτείνει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο: «Αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, θα πούμε ότι, ευτυχώς, οι κεφαλαιακές τους ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο θα μπορούσαν να είναι».
\r\n
 
\r\n
Η αλήθεια, όμως, δεν είναι πενήντα-πενήντα. Εφτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007 και ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια γεμάτα μνημόνια και «διασώσεις» τραπεζών, η μαύρη τρύπα παραμένει και απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες: νέες απολύσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέα σφαγή μισθών και συντάξεων.
\r\n

Όλα για τους τραπεζίτες

\r\n
Εδώ βρισκόμαστε. Οι σαμαροβενιζέλοι παρέα με την Τρόικα θέλουν να αντέξουν σαν κυβέρνηση για να περάσουν νέο Ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο και νέα απελευθέρωση των απολύσεων για να εξασφαλίσουν τη νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ που έχουν ανάγκη οι τραπεζίτες.
\r\n
 
\r\n
Γι’ αυτό ακριβώς και οι απαντήσεις μας δεν μπορούν να είναι μεσοβέζικες. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε το Νοέμβρη μήνα ανατροπής.
\r\n
 
\r\n
Μέσα στην πρώτη βδομάδα, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη. Και την επόμενη μέρα, 7 Νοέμβρη, η μαχόμενη ΕΡΤ και ο Συντονισμός μάς καλούν σε πανεργατικό συλλαλητήριο στο Ραδιομέγαρο. Ακολουθεί το Πολυτεχνείο και αμέσως μετά, στις 27 Νοέμβρη πανεργατική απεργία.
\r\n
 
\r\n
Να μην αφήσουμε τον Σαμαρά να επιβιώσει και από αυτή την απάτη. Ξεσηκωμός για να μην έχουμε νέο Μνημόνιο και για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν με τα προηγούμενα.
\r\n