Μαθητές
Και οι μαθητές στις 6/11

Σε καταλήψεις στις 3 Νοέμβρη προχωρούν οι μαθητές, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν πανελλαδικά οι δράσεις όλου του προηγούμενου μήνα ενάντια στο Νέο Λύκειο. Το κάλεσμα ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία μαθητών μέσω του διαδικτύου και υιοθετήθηκε από το συντονιστικό μαθητών και φοιτητών που προηγήθηκε της διαδήλωσης στις 23 Οκτώβρη στην Αθήνα. 

\r\n
\r\n
Το Νέο Λύκειο εισάγει εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μια διαδικασία που την περασμένη σχολική χρονιά άφησε εκατοντάδες μαθητές μεταξεταστέους και άλλους τόσους εκτός Πανεπιστημίων. “Ένας νόμος που στρέφει τα παιδιά στα φροντιστήρια, μέσα σε μια εποχή που είναι δυσβάσταχτο οικονομικά για τους γονείς. Λόγω των απολύσεων καθηγητών και της έλλειψης βιβλίων το μάθημα δε μπορεί να εμβαθύνει, προσφέροντας πολύ χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση”, μας είπε ο Θανάσης από το 5ο ΓΕΛ Αχαρνών και το δίκτυο μαθητών Anticapitalista που συμμετείχε στη διαδήλωση. “Γι\' αυτό καλούμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο σύστημα στις 6 Νοέμβρη και προσπαθούμε να οργανώσουμε καταλήψεις. Για να το ανατρέψουμε”.
\r\n
 
\r\n
Οι μαθητές Anticapitalista κυκλοφόρησαν προκήρυξη που καλεί στις 3 του μήνα, αλλά και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στις 12 μες στα Προπύλαια και στην πανεργατική συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, την επόμενη μέρα στις 7μμ.
\r\n
 
\r\n
Η προκήρυξη αναφέρει τα προβλήματα που δημιουργεί στα σχολεία η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις καθηγητών και η κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, και καταλήγει:
\r\n
“Το μαθητικό κίνημα αντιστέκεται και μπορεί να ανατρέψει το νέο Λύκειο, τα μνημόνια και την κυβέρνηση με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις. Παλεύουμε για διαγραφή του χρέους, όχι των σχολείων, 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλους με το 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία, προσλήψεις καθηγητών, κατάργηση του νέου συστήματος Λυκείου και της Τράπεζας Θεμάτων, ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
\r\n
 
\r\n
Να συντονιστούμε με τους φοιτητές, τους καθηγητές και όλη την εργατική τάξη για να νικήσουμε!”.
\r\n