Αντιρατσιστικό κίνημα
Αθώωσαν τους μπράβους της Μανωλάδας αλλά δικάζουν τους μετανάστες της Αμυγδαλέζας

3/11 έξω από το δικαστήριο

Στις 17 Απρίλη του 2013 στην Μανωλάδα, 28 εργάτες γης τραυματίζονται από βολές πυροβόλων όπλων που πέφτουν στο ψαχνό εναντίον ενός πλήθους ανθρώπων που διεκδικεί να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Στα τέλη του Ιούλη, σε μια αίθουσα και μετά από μια ακροαματική διαδικασία που θυμίζει αμερικάνικο νότο την δεκαετία του ’50, με ομόφωνη απόφαση το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας αθωώνει τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της επίθεσης.
\r\n
 
\r\n
Την περασμένη Τετάρτη 29 Οκτώβρη, στην «πολιτισμένη» Ελλάδα της «πολιτισμένης» Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2014, o αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του ΜΟΔ της Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών».
\r\n
 
\r\n
Έτσι, σήμερα, ενάμισι χρόνο αργότερα, οι δράστες και ηθικοί αυτουργοί αυτής της επίθεσης κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η δικαστική εξουσία αυτής της χώρας έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο απροκάλυπτα ταξική και ρατσιστική είναι. 
\r\n
Το μήνυμα είναι διπλό. Προς τους εργάτες, ότι από εδώ και πέρα κάθε εργοδότης μπορεί στο απυρόβλητο να βάζει τους μπράβους του να τους πυροβολούν. Και ενόψει της δίκης της Χ.Α, προς κάθε έγκλειστο νεοναζί, ότι από την πιο ταπεινή αίθουσα δικαστηρίου μέχρι τα μέγαρα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπηρετούν την «Δικαιοσύνη» άνθρωποι που αξιολογούν το δικαίωμα στη ζωή των μεταναστών περίπου όπως και αυτός.
\r\n
\r\n

Κάλυψη

\r\n
\r\n
Όπως αναφέρει στην δήλωσή του ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου: «Με μια απόφαση απαράδεκτη από μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνου Παρασκευαΐδη, δίνεται κάλυψη στην προκλητική και άδικη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας, που προκάλεσε σάλο όταν έφτασε να αθωώσει τον εργοδότη και τον μπράβο, ενώ μοίρασε ποινές με ανασταλτική ισχύ για άλλους δύο για τους πυροβολισμούς κατά των εργατών γης της Ν. Μανωλάδας στα φραουλοχώραφα στις 17 Απρίλη 2013.
\r\n
 
\r\n
Είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες και το αντιρατσιστικό κίνημα αλλά όλο το εργατικό κίνημα στη μάχη του κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αν μπορούν τα αφεντικά να μην πληρώνουν μεροκάματα και να βάζουν μπράβους να πυροβολούν τους εργάτες, τότε γυρνάμε πίσω αιώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές τις βαρβαρότητες, ούτε την νομιμοποίησή τους με τον πιo απροκάλυπτο τρόπο από τα δικαστήρια.
\r\n
 
\r\n
Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση με την κλιμάκωση των αγώνων, με μαζική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Νοέμβρη στο ένα χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και στη μεγάλη Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη. Η μάχη για δικαιοσύνη στους εργάτες γης της Μανωλάδας θα συνεχιστεί μέχρι την νίκη, μέχρι τη καταβολή των δεδουλευμένων και το τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Καλούμε τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν τις απαράδεκτες δικαστικές μεθοδεύσεις κατά των εργατών γης στα φραουλοχώραφα».
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Δικάζονται οι 65 κρατούμενοι μετανάστες που εξεγέρθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα

\r\n
\r\n
Ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, (οδός Δέγλερη), η δίκη των 65 κρατουμένων μεταναστών από την εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα τον Αύγουστο του 2013. Από το πρωί στα δικαστήρια – παρά τις προκλήσεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας- στο πλευρό τους βρέθηκαν αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Νοέμβρη.
\r\n
\r\n
 
\r\n
Οι μετανάστες, που κρατούνταν επί ένα 18μηνο στην Αμυγδαλέζα χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, απλά και μόνο επειδή δεν είχαν χαρτιά, αντιμετωπίζουν τώρα τις κατηγορίες της στάσης κρατουμένων, του εμπρησμού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και άλλες. 
\r\n
 
\r\n
Την Παρασκευή 31 Οκτώβρη η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία μετανάστες αυτόπτες μάρτυρες που ήταν στο στρατόπεδο  περιγράφουν πως αντιμετωπίστηκαν οι διαμαρτυρίες τους για τις συνθήκες και την παράταση του χρόνου κράτησης, την βάρβαρη επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις στο σωρό που ακολούθησαν.
\r\n
 
\r\n
«Εκείνη τη μέρα είχανε πάει κάποια άτομα που ζήταγαν νερό. Εδώ και 12 μέρες ήταν κομμένο το ρεύμα στα κοντέινερ ενώ η θερμοκρασία μέσα ήταν 50 βαθμοί. Είχαμε και τη νηστεία του Ραμαζανιού. Οι αστυνομικοί χτύπησαν έναν Αφγανό και πολλοί νόμισαν ότι ο άνθρωπος σκοτώθηκε» είπε ο Μοχάμεντ.
\r\n
 
\r\n
«Άρχισαν οι φωνές, ο περισσότερος κόσμος βγήκε από τα κοντέινερ. Τους αστυνομικούς αντικατέστησαν τα ΜΑΤ που άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα  και να χτυπάνε όποιον βρίσκανε μπροστά τους, ήρθαν οι αύρες και οι κρατούμενοι έτρεχαν να σωθούν. Πάνω από 400 αστυνομικοί σπάσανε πόρτες και παράθυρα από κοντέινερ για να βγάλουν έξω τον κόσμο, έσπασαν χέρια.
\r\n
 
\r\n
Μας έριξαν με το πρόσωπο πάνω στα χαλίκια και από πάνω μας ήταν σκυλιά και αστυνομικοί. Από εκεί μάζεψαν κάποιους και τους πήγαν κατηγορούμενους στα δικαστήρια. Χρυσαυγίτες αστυνομικοί, ιδιαίτερα ένας μεγαλόσωμος, μας χτυπούσαν και στο παρελθόν».
\r\n
«Εμείς ακούσαμε ότι ο αστυνομικός σκότωσε τον Αφγανό. Βγήκε έξω ο κόσμος να ρωτήσει τι έγινε, πέθανε ο κρατούμενος, είναι ζωντανός, θα πάει νοσοκομείο;  Η αστυνομία πρώτα ήθελε να μπούμε μέσα. Μετά μας έριξαν δακρυγόνα μέσα στα κοντέινερ για να μας βγάλουν έξω. Μας ξάπλωσαν στα χαλίκια. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ποιον παίρνουν και γιατί τον παίρνουν».
\r\n
 
\r\n
Αυτά είπε ο Ζάχεντ καταγγέλλοντας ότι την επόμενη μέρα και μετά την εξιστόρηση των γεγονότων στην δικηγόρο Ε. Κουνιάκη, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν άγρια με γκλομπ, κλωτσιές βρίζοντας την θρησκεία και τη χώρα του.
\r\n
«Συνιστά βασανιστήριο να μένεις σε ένα κοντέινερ με 50 βαθμούς θερμοκρασία» είπε η δικηγόρος υπεράσπισης Ευγενία Κουνιάκη, τονίζοντας ότι «τη συγκεκριμένη μέρα η διαμαρτυρία άρχισε από την βίαια επίθεση των αστυνομικών που χτύπησαν στο κεφάλι έναν κρατούμενο που πήγε να πιεί νερό».
\r\n
 
\r\n
Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ μετέφερε την εικόνα από δεκάδες καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση από την Αμυγδαλέζα, ενώ ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι μετανάστες είναι θύματα της ρατσιστικής βίας και ότι αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει μέχρι να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
\r\n