Διεθνή
Ουκρανία: Οι εκλογές δεν έφεραν “σταθερότητα”

Στις 26 Οκτώβρη έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Το «Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο» θα έχει 132 έδρες στο νέο κοινοβούλιο και το «Λαϊκό Μέτωπο» του Γιατσενούκ, σημερινού πρωθυπουργού, θα έχει 82. 

\r\n
\r\n
Το εκλογικό σύστημα είναι μεικτό. Οι κομματικοί συνδυασμοί, όσοι περνάνε το 5%, εκλέγουν τους μισούς βουλευτές με απλή αναλογική. Οι άλλοι μισοί εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες κι είναι τυπικά ανεξάρτητοι. Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα που στηρίζει τον πρόεδρο Ποροσένκο πήρε τόσες έδρες παρόλο που ουσιαστικά ισοψήφησε με το «Λαϊκό Μέτωπο» (21.83% και 22.14% αντίστοιχα).
\r\n
 
\r\n
Οι ονομασίες των κομμάτων δεν πρέπει να μας μπερδεύουν. Το «μπλοκ» του προέδρου, είναι στην ουσία μια συνένωση του προσωπικού κόμματος του «βασιλιά της σοκολάτας» Ποροσένκο με το UDAR του Κλίτσκο. Και βέβαια το «Λαϊκό Μέτωπο» δεν έχει καμιά σχέση με  την Αριστερά. Ο Γιατσενούκ τα έσπασε με το πρώην κόμμα του, το «Πατρίδα» της Τιμοσένκο, και έφτιαξε το δικό του νεοφιλελεύθερο και πολεμοκάπηλο κόμμα. Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα στηρίζεται σε αυτά τα δυο κόμματα και στη συμπολίτευση ίσως συμμετάσχει και το κόμμα «Αυτάρκεια» που ήρθε τρίτο.
\r\n
 
\r\n
Οι φασίστες του «Σβόμποντα» και του «Δεξιού Τομέα» καταποντίστηκαν στις εκλογές. Πήραν 4.7% και 1.8% αντίστοιχα. Θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, με 7 έδρες συνολικά, από μονοεδρικές περιφέρειες. Οι φασίστες δεν κέρδισαν από την πολιτική και οικονομική κρίση το ρόλο τους στο Μαϊντάν και μετά στα «εθελοντικά τάγματα» που πολέμησαν στην ανατολική Ουκρανία. Η εθνικιστική ψήφος συγκεντρώθηκε στα δυο μεγάλα κόμματα και στο Ριζοσπαστικό Κόμμα του δημαγωγού Λιάσκο.
\r\n
 
\r\n
Οι δυτικές κυβερνήσεις καλωσόρισαν τα αποτελέσματα των εκλογών ως θρίαμβο της δημοκρατίας και βήμα στην σταθεροποίηση στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτές τις θριαμβολογίες. Στο Κίεβο θα σχηματιστεί μια δεξιά κυβέρνηση ολιγαρχών και νεοφιλελεύθερων με αδύναμη κοινωνική νομιμοποίηση.
\r\n
 
\r\n
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 51% περίπου, πεσμένη σε σχέση με το 58% του 2012. Το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης», ο διάδοχος του «Κόμματος των Περιφερειών» του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, μπορεί να πήρε μόνο 9.4% των ψήφων αλλά η δύναμή του συγκεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην νότια και ανατολική Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας που πήρε 3.8% έστω κι αν δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές.
\r\n
 
\r\n
Όμως, η εχθρότητα του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα είναι το μόνο της πρόβλημα. Η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται και στην κεντρική και δυτική Ουκρανία.
\r\n
 
\r\n
Η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της τις συμπληγάδες της κατάρρευσης της οικονομίας και των εκβιασμών του ΔΝΤ και της Ρωσίας. Πρέπει από τη μια να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ για να δώσει δάνεια και από την άλλη να βρει άμεσα 2.2 δις δολάρια για να πληρώσει την Γκαζπρόμ, την ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου. Αυτό προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Ουκρανία, Γκαζπρόμ και ΕΕ για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου που είχε διακόψει η Ρωσία από τον Ιούνη.
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή, η εκεχειρία στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» της «Νοβοροσίας» κρέμεται από μια κλωστή, με καθημερινές ανταλλαγές πυρών και νεκρούς. Στις 2 Νοέμβρη θα έκαναν τις δικές τους εκλογές. Ο Ποροσένκο με την στήριξη της Δύσης καταγγέλλει την «πρόκληση των τρομοκρατών» κι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά τους, που σημαίνει μια έμμεση πλην σαφή διπλωματική αναγνώριση της «Νοβοροσίας».
\r\n
 
\r\n
Η διέξοδος από την κρίση που διαλύει την Ουκρανία δεν θα έρθει ούτε από την ισχυροποίηση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κιέβου ούτε από την «Νοβοροσία». Θα έρθει από τον ενωμένο αγώνα των εργατών ενάντια στους ολιγάρχες καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές, των ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας.
\r\n