Πολιτική
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Θράκη

\r\n
\r\n
Με εισηγητές από Ελλάδα και Τουρκία έγιναν την περασμένη εβδομάδα οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
\r\n
 
\r\n
“Είκοσι άτομα, ανάμεσά τους φοιτητές κι εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν την εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 31/10”, μας είπε η Ζανέτα, “Την κουβέντα άνοιξε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος ξεσκεπάζοντας το ανθρωπιστικό προσωπείο της συμμαχίας των προθύμων, αποκαλύπτοντας τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κι αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Αποκαλυπτικό ήταν το πως οι ΗΠΑ ουσιαστικά εξέθρεψαν το ISIS, δημιουργώντας του κοινωνική βάση κόντρα στα καθεστώτα εκεί και πως οι βομβαρδισμοί όχι μόνο δε βοηθάνε αλλα επιτείνουν αυτήν την κατάσταση.
\r\n
 
\r\n
Ξεκαθαρίστηκε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Συρία και το τριχοτομημενο Ιράκ και τι ρόλο έπαιξαν οι αραβικές επαναστάσεις και η επανάσταση στη Συρία. Αναφέρθηκε στους προηγούμενους σταθμούς του αντιπολεμικού κινήματος και την ανάγκη να ανοίξει η κουβέντα αυτή μέσα στην αριστερά για να οργανώσουμε ξανά αντιπολεμικά συλλαλητήρια.
\r\n
 
\r\n
Η Μελτέμ Οράλ απο το DSIP στην Τουρκία, εξήγησε τι συμβαίνει στο Κομπάνι, κι όπως προέκυψε από την κουβέντα, ποιες είναι οι πιέσεις για την άρχουσα τάξη της Τουρκίας και όσον αφορά τη στάση της προς τους Κούρδους. Εξήγησε κι εκείνη πως το ISIS προέκυψε από την επέμβαση στο Ιράκ, το μίσος προς τον αλ Μαλίκι, την καταστολή των αραβικών επαναστάσεων. 
\r\n
\r\n

Aλληλέγγυοι με τον κόσμο

\r\n
\r\n
Τόνισε πως δεν είμαστε ούτε με το ISIS ούτε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπως δεν είμαστε ούτε με τη Δύση ούτε με τον Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά είμαστε αλληλέγγυοι με τον κόσμο που παλεύει εκεί.
\r\n
Στη συζήτηση μπήκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αριστεράς και ιδιαίτερα της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Συρία και διεθνώς στο να απαντάει στην ισλαμοφοβία που ουσιαστικά λέει πως το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού που ασπάζεται το Ισλάμ είναι τρομοκράτες και τη ρατσιστική υστερία των κυβερνήσεων αποφεύγοντας την κατάσταση με την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία.
\r\n
 
\r\n
Φοιτήτρια ρώτησε αν τα αντιπολεμικά κινήματα νικάνε και η Μελτέμ θύμισε τους 100.000 που περικύκλωσαν τη βουλή της Τουρκίας το 2003, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να μη συμμετέχει στον πόλεμο στο Ιράκ και την άρχουσα τάξη εκεί να χτυπάει το κεφάλι της σήμερα”.
\r\n
 
\r\n
Είχε προηγηθεί η εκδήλωση στην Ξάνθη την Τετάρτη 29/10 όπου “συμμετείχαν είκοσι άτομα, ανάμεσά τους η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, φοιτητές από την ΑΡΕΝ, διοικητικοί από το πανεπιστήμιο και εργαζόμενοι από τη μειονότητα, στο εργοστάσιο γάλακτος Ροδόπη και στην ΕΡΑ Ξάνθης”, μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, “Η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια με τοποθετήσεις και ερωτήσεις στους ομιλητές για όσα συμβαίνουν στο Κομπάνι και σε όλη την περιοχή και ποια η λύση τόσο απέναντι στις βόμβες των ΗΠΑ όσο και απέναντι στο ISIS”.
\r\n
 
\r\n
Δεκαπέντε άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση και στην Κομοτηνή την Πέμπτη 30/10, “κύρια φοιτητές”, όπως μας είπε ο Σωκράτης, “Μετά τις εισηγήσεις έγιναν ερωτήσεις σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά και σε σχέση με τους Κούρδους και τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης”.
\r\n
\r\n

\r\n

Χανιά

\r\n
\r\n
\r\n
“Μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή πενήντα ατόμων από χώρους δουλειάς και τα κινήματα, είχε την Τετάρτη 29/10 η αντιπολεμική εκδήλωση στα Χανιά, με ομιλητή τον Γιάννη Σηφακάκη”, μας έστειλε στην ανταπόκρισή του ο Ειρηναίος Μαράκης. “Μια εκδήλωση γεγονός για την πόλη των Χανίων, μέσα από μαζικές αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις, που ανέδειξε την πραγματική φύση της συγκεκριμένης επέμβασης βάζοντας την ανάγκη να βγει μπροστά το αντιπολεμικό κίνημα.
\r\n
 
\r\n
Ο εισηγητής επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο σε αυτή την συζήτηση να επιστρέψουμε σε θεμελιώδη ζητήματα όπως τι είναι ο ιμπεριαλισμός . Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η θέση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού 11 χρόνια μετά τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ο ρόλος των καθεστώτων στην περιοχή, οι ρωγμές που δημιούργησαν η Αραβική Άνοιξη και οι εξεργέσεις καθώς και ο ρόλος της οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της ελληνικής συμμετοχής, ο ρατσισμός και η καλλιέργεια κλίματος ισλαμοφοβίας καθώς και η ανάπτυξη συμμαχιών ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, αναπτύχθηκαν επίσης διεξοδικά.
\r\n
 
\r\n
Η μόνη αντιμετώπιση που μπορεί να υπάρξει δεν είναι άλλη από την ενότητα των εργατών από τα κάτω, διεθνώς και χωρίς εμπόδια, η άρνηση συνεργασίας με αντιδραστικά καθεστώτα και κυβερνήσεις καθώς και να εναντιωθούμε στην υποκατάσταση του αγώνα είτε εδώ, είτε στη Μέση Ανατολή.
\r\n
 
\r\n
Ακολούθησαν τοποθετήσεις που άνοιξαν όλα τα ζητήματα (ελληνικός ιμπεριαλισμός, Κύπρος, η Ουκρανία σήμερα, ο ρόλος της τάξης, η ανάγκη για το χτίσιμο της διεθνιστικής αριστεράς απέναντι στον εθνικισμό των αρχουσών τάξεων) και έκλεισε με την κοινή διαπίστωση ότι η συζήτηση βοήθησε στο ξεκαθάρισμα όλων των μπερδεμένων απόψεων και με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο της στην ενδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος”.
\r\n

Γιάννενα

\r\n
\r\n
\r\n
“Είκοσι άτομα, κύρια φοιτητές από την ιατρική, το παιδαγωγικό, το χημικό, παρακολούθησαν την εκδήλωση στα Γιάννενα την Πέμπτη 30/10”, μας είπε η Λουίζα, “Μετά την εισήγηση από τη Θένια Ασλανίδη έγινε συζήτηση και ερωτήσεις με βασική για το ποια πρέπει να είναι η στάση της αριστεράς απέναντι στον ΄μεσαίωνα΄ -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από το ακροατήριο και η εισηγήτρια ανέδειξαν ως δύναμη λύσης όχι τις βόμβες των ιμπεριαλιστών που εξέθρεψαν το Ισλαμικό Κράτος αλλά το αραβικό πεζοδρόμιο και το αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στις επεμβάσεις”.