Πολιτική
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις: STOP στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Με τη συμμετοχή εργαζόμενων και νεολαίων, ντόπιων και μεταναστών, συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκδηλώσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος “STOP στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, STOP στην ελληνική συμμετοχή”.
\r\n
 
\r\n
\r\n
“Περίπου 30 άτομα συμμετείχαν στην αντιπολεμική εκδήλωση στην Κυψέλη, την περασμένη Τετάρτη 5/11”, μας είπε η Μάνια, “Την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια νέα επέμβαση στο Ιράκ, τη Συρία και συνολικά στη Μέση Ανατολή. Με κεντρικά σημεία την ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό από το Λένιν μέχρι σήμερα, την απόκρουση των επιχειρημάτων των ιμπεριαλιστών περί πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την εικόνα των συμφερόντων που συγκρούονται στην περιοχή, ανάμεσά τους και της ελληνικής άρχουσας τάξης, η Μαρία ανέλυσε τη σημασία που έχει αυτή η συζήτηση στο ξεκαθάρισμα του αντιπολεμικού κινήματος και της αριστεράς προκειμένου να συνδέσει αυτή τη μάχη με τους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. Ακολούθησαν τοποθετήσεις που ανέδειξαν κι άλλες πλευρές της αντιπολεμικής μάχης όπως την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την ισλαμοφοβία και το ρατσισμό που κλιμακώνονται μετά τη νέα πολεμική όξυνση”.
\r\n
 
\r\n
Αντίστοιχη ήταν η συμμετοχή, την ίδια μέρα, στην εκδήλωση που έγινε σε Κουκάκι – Πετράλωνα. Ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη έδωσε την εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και εξήγησε γιατί η λύση για τους λαούς εκεί, όπως για τους Κούρδους, δεν είναι η συστράτευση με την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, αλλά οι εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου η οποία συμμετέχει στα πολεμικά παιχνίδια, συμμαχώντας με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα όπως της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν αλλά και το κλείσιμο του ομιλητή ανέδειξαν τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που έχει το αντιπολεμικό κίνημα να βγει, όπως το 2003, μαζικά στους δρόμους, με πρώτο κεντρικό αντιπολεμικό σταθμό τη διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Ο κύκλος των συζητήσεων συνεχίζεται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, σε δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά σχολές σε όλη τη χώρα. Ήδη οι συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στη Φιλοσοφική Αθήνας, το Πάντειο, την ΑΣΚΤ και το ΤΕΙ Αθήνας έδειξαν το ενδιαφέρον για αυτή την συζήτηση στα πανεπιστήμια. “Έγιναν πολλές τοποθετήσεις μετά την εισήγηση από τον Πάνο Γκαργκάνα, κυρίως πάνω στο γιατί χρειαζόμαστε αντιπολεμικό κίνημα αλλά και πώς μπορούμε να το οργανώσουμε”, μας είπε η Μαριλένα από το Πάντειο. “Απορίες για τους Κούρδους, το Κομπάνι και τι γίνεται εκεί, μπήκαν μετά την εισήγηση του Γιάννη Σηφακάκη, ενώ άλλοι μίλησαν για το ρόλο που μπορεί να παίξει το φοιτητικό κίνημα στην αντιπολεμική μάχη”, μας είπε ο Λούκας από το ΤΕΙ. “Ήρθαν φοιτητές από την αφίσα και την εξόρμηση που είχαμε κάνει για να ενημερώσουμε, συνολικά 22 άτομα”, μας είπε ο Γιάννης από τη Φιλοσοφική όπου μίλησε ο Κώστας Πίττας. “Καταλάβαμε ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για το αντιπολεμικό μέτωπο και έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις ιδέες μας”.
\r\n
 
\r\n
\r\n
\r\n
Θεσσαλονίκη
\r\n
Τετάρτη 12/11 
\r\n
Νέα Φιλοσοφική Σχολή 4μμ
\r\n
Ομιλήτρια: Αργυρή Ερωτοκρίτου
\r\n
Ελληνικό
\r\n
Πέμπτη 13/11 
\r\n
ΚΑΠΗ Αργυρούπολης 7μμ 
\r\n
(Αλεξιουπόλεως – απέναντι από το Goody’s)
\r\n
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
\r\n
Ζωγράφου
\r\n
Παρασκευή 14/11 
\r\n
Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου
\r\n
(Ανακρέοντος 60) 7μμ
\r\n
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
\r\n
Πειραιάς
\r\n
Τετάρτη 19/11 Κοινωνικός χώρος (Κολοκοτρώνη 32Α) 7μμ
\r\n
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
\r\n
Χαλάνδρι
\r\n
Πεμπτη 20/11 ΚΕΠ 7μμ
\r\n
Ομιλήτρια: Δήμητρα Κυρίλλου
\r\n
Νέο Ηράκλειο
\r\n
Παρασκευή 21/11 Βίλλα Στέλλα 7μμ
\r\n
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
\r\n
Νέα Σμύρνη
\r\n
Σάββατο 22/11 αίθ. Δημοτικού Συμβουλίου 6.30μμ (πλατεία Ν. Σμύρνης – πάνω από το Goody’s) 
\r\n
Ομιλητής: Κώστας Πίττας
\r\n
\r\n
Κερατσίνι
\r\n
\r\n
Σάββατο 22/11 δημαρχείο 6.30μμ
\r\n
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
\r\n
Περιστέρι
\r\n
Κυριακή 23/11 Θέατρο Ξυλοτεχνίας 6.30μμ
\r\n
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
\r\n
Άνω Λιόσια
\r\n
Κυριακή 23/11 
\r\n
ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Φυλής 169) 6.30μμ
\r\n
Ομιλητής: Κώστας Πίττας
\r\n
Χαλκίδα
\r\n
Τετάρτη 26/11 
\r\n
Εργατικό Κέντρο 7μμ
\r\n
\r\n
\r\n

Στις σχολές

\r\n
\r\n
\r\n
ΦΜΣ
\r\n
Πέμπτη 13/11,  Α2 Χημικό, 1μμ
\r\n
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης 
\r\n
ΠΑΠΕΙ
\r\n
Τετάρτη 19/11  
\r\n
αίθουσα εκδηλώσεων 2μμ
\r\n
Ομιλητής: Παντελής Παναγιωτακόπουλος
\r\n
ΤΕΙ Καλαμάτας
\r\n
Τετάρτη 19/11  12μ
\r\n
Ομιλήτρια: Αργυρή Ερωτοκρίτου
\r\n