Εργατικό κίνημα
OKANA: Όχι στο κλείσιμο και τις απολύσεις

Με κλείσιμο απειλούνται πολλές δομές του ΟΚΑΝΑ αφού συνεχίζεται η υποχρηματοδότησή του και η μη πρόσληψη εργαζόμενων. Τελευταίο χτύπημα η απόλυση πέντε εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη που ανήκαν στο πρόγραμμα «Streetwork» επειδή έληξε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

\r\n
\r\n
Την Τρίτη 11 Νοέμβρη (σε ώρα που η ΕΑ είχε κλείσει την ύλη της) θα γινόταν συνέλευση των εργαζόμενων που δουλεύουν με ΕΣΠΑ και των απολυμένων για να συζητήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Την Τετάρτη 12 Νοέμβρη ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΚΑΝΑ και οι εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ της Αθήνας οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις στις 12μ έξω από το Υπουργείο Υγείας.
\r\n
 
\r\n
Η Γεωργία Καρακωνσταντινίδου, μία από τους πέντε εργαζόμενους που ήταν στο πρόγραμμα που κλείνει μας εξήγησε τη σημασία αυτών των προγραμμάτων, αλλά και τι συμβαίνει με τον ΟΚΑΝΑ γενικότερα. «Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν τρία προγράμματα του ΟΚΑΝΑ μέσω ΕΣΠΑ. Τα δύο λειτουργούν ακόμα, είναι τα «Εναλλακτικά της φυλάκισης» και «Παρέμβαση στο δρόμο και στην κοινότητα». Και αυτά όμως θα λειτουργούν μέχρι αρχές του Γενάρη. Λήγει η σύμβαση των εργαζόμενων.
\r\n
 
\r\n
Εγώ απολύθηκα στις 4 Νοέμβρη από το πρόγραμμα «Streetwork” όπου ήμασταν πέντε εργαζόμενοι. Αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ενσωματωμένο στο κανονικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα εδώ και 10 χρόνια. Η σύμβαση έργου ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος ο ΟΚΑΝΑ έπρεπε να ενσωματώσει το πρόγραμμα και στη Θεσσαλονίκη, αλλιώς θα πληρώσει ρήτρα για τα λεφτά που έχει πάρει από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα φαίνεται να λειτουργεί γιατί έχουν κάνει τρεις μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων. 
\r\n
 
\r\n
Ο ΟΚΑΝΑ θα μπορούσε να μας κρατήσει στη δουλειά αφού το πρόγραμμα κόστιζε με τα πάντα μέσα 250 χιλιάδες ευρώ, ενώ έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ μόνο για διαφήμιση. Αυτά τα προγράμματα δεν θεωρούνται καινοτόμα σε άλλες χώρες αφού υπάρχουν πολλά χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη όμως ήταν πρωτοπόρα. Επισκεπτόμασταν τις πιάτσες των χρηστών αφού ήμασταν απόφοιτοι δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων. Τους προσεγγίζαμε με τον σωστό τρόπο, κερδίζαμε την εμπιστοσύνη τους. Τους προτρέπαμε να δεχτούν βοήθεια, να πάνε στις δομές και να εξυπηρετηθούν φυσικά δωρεάν. 
\r\n
\r\n

Αποκλεισμός

\r\n
\r\n
Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας ζει τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει παραδοσιακά κακή σχέση με τις δομές. Πηγαίνοντας όμως εμείς στο χώρο τους, τους προτρέπαμε να πηγαίνουν στις δομές. Ήταν δύσκολο, αλλά το πρόγραμμα αποδείχτηκε αποτελεσματικό αφού πολλοί άνθρωποι δέχτηκαν βοήθεια.
\r\n
 
\r\n
Εκτός από την πρόληψη για την αποφυγή του AIDS, της ηπατίτιδας και άλλων τους κάναμε συμβουλευτική. Πείσαμε πολλούς να πάρουν το δύσκολο δρόμο της ένταξης σε θεραπευτικό πρόγραμμα για αποτοξίνωση. Αυτό είναι το ζητούμενο.
\r\n
 
\r\n
Εδώ θέλω να πω για τα άλλα δύο προγράμματα που προσφέρουν σημαντική δουλειά. Το πρόγραμμα «Εναλλακτικά της φυλάκισης» προσφέρει βοήθεια σε ανήλικους χρήστες. Είναι μια πολύτιμη βοήθεια σε μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων.
\r\n
 
\r\n
Το ίδιο και η «Παρέμβαση στο δρόμο και στην κοινότητα». Προσεγγίζει Ρομά, ιερόδουλες, μετανάστες. Κομμάτια της κοινωνίας που βιώνουν το ρατσισμό. Ταυτόχρονα, ενημερώνει την υπόλοιπη κοινωνία για την θέση αυτών των ανθρώπων και έτσι μειώνονται οι ρατσιστικές συμπεριφορές.
\r\n
 
\r\n
Εμείς διεκδικούμε την επαναπρόσληψή μας. Παλεύουμε μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και τους άλλους εργαζόμενους στα προγράμματα ΕΣΠΑ».
\r\n