Πολιτική
H άποψή μας: Δεν υπάρχει “έξοδος” από τα Μνημόνια - μόνο Ανατροπή

Aθήνα, 17 Νοέμβρη, 2014

Οι εξελίξεις όλο το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει ότι αυτό που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ονομάσει «έξοδο» από τα Μνημόνια, στην πραγματικότητα είναι αδιέξοδο. Το τριήμερο και οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήρθαν να προσθέσουν την εναλλακτική απέναντι σε αυτή τη διαπίστωση: η μόνη έξοδος είναι η ανατροπή!

\r\n
\r\n
Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή το κυβερνητικό αδιέξοδο, βουίζουν και οι πέτρες. Το είπε ακόμα και το κυβερνητικό φερέφωνο, το δημοσιογραφικό συγκρότημα Λαμπράκη, με τις αποστάσεις που πήραν οι Ψυχάρηδες, πατήρ και υιός. Και το επισφράγισε η Τρόικα με τις εκτιμήσεις της ότι υπάρχει «δημοσιονομικό κενό» 3,6 δις, για το οποίο χρειάζονται νέα μέτρα.
\r\n
 
\r\n
Βέβαια, οι Σαμαροβενιζέλοι ισχυρίζονται ότι αυτά είναι διαπραγματευτικοί χειρισμοί της Τρόικας για να βάλει πίεση. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να προβληθεί μόνο από κάποιον που διαπραγματεύεται. Η ωμή αλήθεια, όπως φάνηκε και από το φιάσκο με τις δόσεις, είναι ότι η Τρόικα υπαγορεύει και η κυβέρνηση υλοποιεί –μέχρι εκεί που μπορεί να επιβάλει τα μέτρα.
\r\n
 
\r\n
Πίσω από τις φανφάρες για την «ανάπτυξη που άρχισε», η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη να δανειστεί, οι «αγορές» ζητάνε απαγορευτικά επιτόκια και η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ απαιτούν από τον Σαμαρά να περάσει το νέο γύρο περικοπών για να πάρει την παράταση του δανεισμού από την Τρόικα.
\r\n
\r\n

Νεκροζώντανη

\r\n
\r\n
Όσο και να απαιτούν οι δανειστές, όμως, οι άνθρωποί τους στην Αθήνα έχουν εξαντλήσει τα πολιτικά τους όρια. Η παράταση του δανεισμού έχει σαν προαπαιτούμενο την παράταση της ζωής μιας κυβέρνησης νεκροζώντανης. Σαμαράς, Βενιζέλος, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν φτάσει μαζί σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
\r\n
 
\r\n
Σε αυτό το φόντο, ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους για την επέτειο του Πολυτεχνείου έδειξε τη δύναμη που μπορεί να ανοίξει τη διέξοδο. Το μήνυμα που στείλαμε με τις μεγάλες διαδηλώσεις είναι ξεκάθαρο και έχει τρεις διαστάσεις. Πρώτο, οι απόπειρες να βγουν από το αδιέξοδο με «τσαμπουκάδες» δεν περνάνε. Η νεολαία το έδειξε χειροπιαστά με την αμεσότητα και τη μαζικότητα της απάντησης στην ταχτική των Φορτσάκηδων και των ΜΑΤ. Δεύτερο, τα μαγειρεία για «προεδρική πλειοψηφία» με 180 βουλευτές από όπου κι αν προέλθουν θα έχουν την ίδια τύχη. Ούτε να το σκέφτονται. Και τρίτο, πάμε για την Πανεργατική απεργία στις 27Ν με τον αέρα του Πολυτεχνείου. Η οργή των εργατών είναι πολύ πιο δυνατή από την οργή της νεολαίας, έχει τη δύναμη να μπλοκάρει το «νέο» Μνημόνιο με όποιες αλχημείες κι αν σερβιριστεί.
\r\n
 
\r\n
Η Αριστερά έχει υποχρέωση να αγκαλιάσει αυτά τα μηνύματα και να δώσει την προοπτική που τους αξίζει, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές. Να αποτελειώσουμε την κυβέρνηση και να βάλουμε πλώρη για να σπάσουμε τα δεσμά του χρέους, του ευρώ και του καπιταλισμού.
\r\n