ΕΥΑΘ

Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου για να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. 

«...ξεκινήσαμε πέρυσι το αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, κατά του ξεπουλήματος του νερού της πόλης από την κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. «Ενός ξεπουλήματος που όπως αποδείχθηκε είχε λανθασμένα ξεκινήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Δεν σταματήσαμε στιγμή να δηλώνουμε πως το λάθος αυτό έπρεπε να διορθωθεί με την επιστροφή των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή την πόλη λίγα μέτρα από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ τόσο στην ομιλία του στο Βελίδιο συνεδριακό κέντρο, όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και ότι ειδικά στις μέρες μας με τις κλιματικές αλλαγές το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο θα προστατεύσει.

Εργολάβοι

Η πολιτική αυτή δέσμευση δεν εφαρμόστηκε όμως στιγμή. Αντ´ αυτού από τον Οκτώβριο έως σήμερα η πολιτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας συνεχίστηκε κανονικά με την συνέχιση της εκχώρησης λειτουργίας των μεγάλων εγκαταστάσεων σε εργολάβους με απευθείας αναθέσεις, όπως επίσης με την μη αναπλήρωση του επί σχεδόν μια δεκαετία αποχωρούντος λόγο συνταξιοδότησης προσωπικού οδηγώντας την ερημωμένη πλέον ΕΥΑΘ στον ψευτομονόδρομο των εργολάβων όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων της. 

Τώρα αποφασίστηκε η εκχώρηση ενός ακόμη τετάρτου της εταιρείας στο μεγάλο κεφάλαιο (θα είναι αστείο να πιστέψει κάποιος ότι μετά από τόσες περικοπές, μειώσεις και αυξήσεις της φορολογίας είναι σε θέση να αγοράσει μετοχές ο μη προνομιούχος ελληνικός λαός) συγκαλυμμένα μέσω χρηματιστηρίου. 

H Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε σήμερα Παρασκευή 4-6-2010 την έναρξη κινητοποιήσεων κατά του ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια αυτή ξεπουλήματος της ζωής της πόλης και ότι η κυβέρνηση θα μας βρει αντιμέτωπους σε αυτό της το εγχείρημα. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε συμπαραστάτη κάθε σκεπτόμενο πολίτη, φορέα όπου κι αν ανήκει πολιτικά και ιδεολογικά γιατί το νερό δεν έχει χρώμα και δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους».