6 Δεκέμβρη. Οχι στην καταστολή - Οχι στα μέτρα Διαμαντοπούλου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, όπως ονομάστηκε μετά από τη (δεύτερη) μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα πλούσια αφού έγιναν σχεδόν 20 παρεμβάσεις που ανέδειξαν τόσο την κλίμακα της επίθεσης που γίνεται από τη μεριά της Διαμαντοπούλου όσο και τις δυνατότητες να οργανωθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα να ανατρέψει τα συνολικά σχέδια τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πανεπιστημιακοί από σχολές όπως το Πάντειο και το Πολυτεχνείο, (μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εργαζόμενοι στο Διοικητικό Προσωπικό σε Πανεπιστήμια και φοιτητές από διάφορες σχολές όπως το Οικονομικό, η Φιλοσοφική και η Ιατρική.

Αναγκαίο

Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όσες σχολές είναι δυνατόν πανελλαδικά για να γίνει ευρέως γνωστό τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου. Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ανοίγει την πόρτα στις επιχειρήσεις και διαλύει όλα τα δικαιώματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, ενώ θα υπάρχουν περικοπές τόσο σε καθηγητικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Επίσης, δόθηκε το παράδειγμα από την προσπάθεια που γίνεται να κλείσουν ή να συγχωνευτούν σχολές ή τμήματα, όπως αυτό της Κοινωνικής Θεολογίας, με πρόσχημα την οικογενειοκρατία και πραγματική εξήγηση την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις δαπάνες για την παιδεία ακόμα περισσότερο.

Στην Αθήνα θα γίνει κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης από τη μεριά της Πρωτοβουλίας Αγώνα την Παρασκευή 10 του Δεκέμβρη στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου (κατά πάσα πιθανότητα στο ΜΑΧ).

Μεγάλο κομμάτι της σύσκεψης αφιερώθηκε όχι μόνο στην ανάλυση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να συντονιστούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί με τα υπόλοιπα κομμάτια που παλεύουν ενάντια στο Μνημόνιο.

Για αυτό και όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση τόνισαν την σπουδαιότητα της κινητοποίησης στις 6 του Δεκέμβρη και της Πανεργατικής Απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Με λίγα λόγια, υπήρχε καθαρός προσανατολισμός ότι για να ανατραπούν αυτά τα μέτρα χρειάζεται συμπόρευση με όλο το εργατικό κίνημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Άλλωστε, όλοι είχαν πάρει αυτοπεποίθηση και έμπνευση από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία και την Αγγλία.

Στο τέλος της σύσκεψης ορίστηκε μια επιτροπή που θα έγραφε ανακοίνωση-κάλεσμα προς όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης για να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η Πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης

Μάχη στις συνελεύσεις
Φοιτητές  - εργατιά μαζί, όχι χωριστά