Φοιτητές - εργατιά μαζί, όχι χωριστά

Στις 25 Νοεμβρίου το εργατικό κίνημα σε πείσμα του Παναγόπουλου και των δηλώσεων του περί «παύσης των απεργιών» ανάγκασε τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανεργατική στάση εργασίας, την πρώτη μετά το νέο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα φοιτητές είχαν κατέβει για μια ακόμα φορά στο δρόμο υλοποιώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και το σχεδιασμό μέσα από το διήμερο των ΕΑΑΚ. Στις σχολές υπάρχει κλίμα αντίστασης, για καταλήψεις και συμπόρευση με το εργατικό κίνημα.

Η 25η Νοέμβρη θα μπορούσε να είναι μια εκρηκτική διαδήλωση φοιτητών και εργατών στο κέντρο της Αθήνας που θα έδινε μια πρώτης τάξης απάντηση στην κυβέρνηση. Θα μπορούσε να είναι μια πηγή πλούσιων εικόνων και εμπειριών για τους φοιτητές που θα τις μετέφεραν στις σχολές και να ετοιμάσουν ένα νέο γύρο συνελεύσεων και καταλήψεων.

Όμως, δεν έγινε αυτό αφού δεν υπήρξε κοινή φοιτητική πορεία μαζί με τους εργάτες που είχαν κατέβει. Έτσι, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει να ηχήσει ένα καμπανάκι στα αυτιά των χιλιάδων αγωνιστών στις σχολές. Το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει με ξεχωριστές πορείες ή θα συνδεθεί με τους απεργούς που παλεύουν ενάντια στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ;

Οι φοιτητές του ΣΕΚ εκείνη την ημέρα προτίμησαν να ενωθούν με την πορεία των εργατών γιατί χρειάζεται το σύνθημα «φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» να γίνει πράξη. Μπροστά μας είναι η απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Η συμπόρευση φοιτητών και εργατών  μπορεί να κουρελιάσει το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου και τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία.

Δημήτρης Αγωγιάτης, Μαθηματικό