Εργατικό κίνημα
Kύμα συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό

Από τις 10 Νοέμβρη ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος με την κατηγορία της ληστείας τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης, έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης. Ο λόγος είναι γιατί διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

\r\n

Παρά το γεγονός ότι έδωσε πανελλήνιες μέσα από τη φυλακή και πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας, ο Αθανασίου (υπουργός δικαιοσύνης) και η κυβέρνηση, ανέστειλαν το δικαίωμα του ίδιου και άλλων τριών κρατούμενων στη φοίτηση. 

\r\n
\r\n
Την Τρίτη 2 Δεκέμβρη έγινε συνέντευξη τύπου στο θέατρο Εμπρός, από τις οικογένειες των απεργών πείνας, τη γιατρό τους και δικηγόρους. Η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός, εστίασε στην απεργία πείνας ως μέσο διεκδίκησης τονίζοντας πως οι απεργοί πάντα νικάνε, γιατί παλεύουν για αξιοπρέπεια. 
\r\n
 
\r\n
Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, το οποίο λειτουργεί 15 χρόνια, τόνισε πως το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό. “Χρειαζόμαστε μαθητές σαν το Νίκο”, είπε, “για να μας δίνουν ελπίδα, να μας δείχνουν το δρόμο”. Είπε επίσης πως οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις φυλακές της χώρας έχουν φτιάξει κοινό κείμενο συμπαράστασης στους μαθητές τους.
\r\n
 
\r\n
Η Νατάσσα Τσουκαλά, δικηγόρος, είπε πως η πρόταση Αθανασίου να φοιτήσει ο Ρωμανός εξ αποστάσεως, είναι απλά ένα νομικό τερτίπι. Το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους υπάρχει για να μη στερούνται την κοινωνικοποίηση, να μην τους μετατρέψει η φυλακή σε αγρίμια. 
\r\n
 
\r\n
Μετά πήραν το λόγο οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη και του Δημήτρη Μπουρζούκου, οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε απεργία πείνας.
\r\n
H Όλγα Κοσμοπούλου από την ΟΕΝΓΕ, ανέφερε την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “Γεννηματάς” όπου βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός, αλλά και της ΕΙΝΑΠ οι οποίοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους, καταγγέλλουν την αστυνομοκρατία στο νοσοκομείο και δηλώνουν πως δε θα προβούν σε αναγκαστική σίτισή του, όπως αποφάσισε η εισαγγελία μια μέρα πριν, δηλώνοντας πως είναι αντιδεοντολογικό στον ιατρικό τους όρκο.
\r\n
 
\r\n
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ, και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο οποίος είπε: “Κατ’αρχάς ζητώ να φύγει η κάμερα της ΝΕΡΙΤ από την αίθουσα. Είναι προσβολή για το Νίκο και για όλους όσους παλεύουν για ελευθερία. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του Νίκου και των υπολοίπων. Ζητάμε όχι μόνο την άδεια να φοιτήσει αλλά και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Ο Γρηγορόπουλος πέθανε στα χέρια του Νίκου. Η κυβέρνηση και το κράτος με τη στάση τους απέναντι στο Ρωμανό, εκδικούνται την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Δε θα τους αφήσουμε”.
\r\n
 
\r\n
Δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν συγκεντρωθεί. Ανάμεσά τους ο σύλλογος καθηγητών στα ΤΕΙ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ 71 δημοσιογράφοι και 400 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων υπογράφουν το κείμενο συμπαράστασης, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία στο Μοναστηράκι στην οποία καλούσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
\r\n