Εργατικό κίνημα
Πανεργατική σεισμός στην Αθήνα

Γερή σφαλιάρα στην κυβέρνηση αλλά και την καλύτερη απάντηση στη ρητορική περί “κόσμου στον καναπέ”, έδωσαν οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη Γενική Απεργία της 27ης Νοέμβρη. 

\r\n
\r\n
Συγκεντρώσεις έγιναν σε αρκετούς εργασιακούς χώρους νωρίς το ίδιο πρωί. “Έξω από το 39ο λύκειο στην Κυψέλη, συγκεντρωθήκαμε από νωρίς μαθητές και καθηγητές κρατώντας πανό για το νέο λύκειο, την αξιολόγηση και τις περικοπές” μας λέει η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ\'ΕΛΜΕ και καθηγήτρια στο συγκεκριμένο σχολείο. “Ένα από τα ζητήματα που βάζαμε ήταν η άμεση πρόσληψη καθηγητή φυσικής στο σχολείο μας”.
\r\n
 
\r\n
“Αποκλεισμός και απεργιακή περιφρούρηση με συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων έγινε από τις 8πμ στη ΜΕΤΚΑ στο Μαρούσι” μετέφερε στην “Ε.Α” η Γεωργία. “Η κινητοποίηση έγινε ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Πρόκειται για εταιρία του Όμιλου Μυτηληναίου στην οποία απολύθηκε εργαζόμενος με το πρόσχημα ότι \'δεν ήταν χαρούμενος\'. Επί της ουσίας, απολύθηκε γιατί διεκδίκησε τη σύμβαση και τις υπερωρίες του”.
\r\n
 
\r\n
Λίγες ώρες αργότερα δεκάδες χιλιάδες απεργοί πλημμύριζαν τους μεγάλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, δίνοντας την χαρακτηριστική εικόνα ενός πλήθους που διαδήλωνε την ίδια στιγμή από την Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου, μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, γεμίζοντας τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, τη Φιλελλήνων και τη Βασ.Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή.
\r\n
 
\r\n
Από το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε η προσυγκέντρωση των απεργών στα νοσοκομεία, για να ενωθεί με τη συγκέντρωση του Μουσείου, με τα μπλοκ της ΠΟΕΔΗΝ, του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων υγειονομικών, να μπαίνουν επικεφαλής της διαδήλωσης. Τα μπλοκ της ΕΡΤ, του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, των εργαζομένων της Ιντρακόμ, της Νόκια, της Wind, του υπουργείου Πολιτισμού, συλλόγων δασκάλων και καθηγητών, του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των μαθητών Αnticapitalista, της ΟΚΔΕ και πολλών ακόμα ακολουθούσαν.
\r\n
 
\r\n
Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών διαδήλωσαν και εργάτες γης από τη Μανωλάδα. “Είμαστε εργάτες από τη Μανωλάδα. Ζητάμε να έχουμε τα δικαιώματά μας ως εργάτες γης” δήλωσε στην Ε.Α, ο Αριφουραχμάν. “Είμαστε εδώ γιατί παλεύουμε να πάρουμε τα χαρτιά μας. Να έχουμε δικαιοσύνη. Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργάτες, για αυτό κατεβήκαμε στην απεργία”.  
\r\n
 
\r\n
Η συζήτηση που κυριαρχούσε είχε να κάνει με τη συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά την 24ωρη γενική απεργία. “Συνεχίζουμε και από την επόμενη της απεργίας γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν αρκεί μια 24ωρη, αλλά χρειάζεται κλιμάκωση. Η πρότασή μας, μέσω του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, είναι για νέα απεργία στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Αλιφιέρη, από το σωματείο του νοσοκομείου Παίδων Αγλ.Κυριακού. 
\r\n
 
\r\n
Μέσω Ακαδημίας, η πορεία κατευθύνεται στην κατάμεστη Σταδίου όπου ενώνεται με τους υπόλοιπους απεργούς. Οι απεργοί στην Κόκα Κόλα με τα κόκκινα μπαλόνια του μποϋκοτάζ, μπαίνουν στην κεφαλή της διαδήλωσης, που απλώνεται από τη Βουκουρεστίου μέχρι την Ομόνοια. “Οι εργαζόμενοι στηρίζουν τον αγώνα μας και την καμπάνια για μποϋκοτάζ. Συνεχίζουμε γερά. Δουλειά για όλους. Αυτό διεκδικούμε” μας λέει απεργός της Κόκα Κόλα. 
\r\n
 
\r\n
Την ίδια ώρα η διαδήλωση που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ γεμίζει την Πανεπιστημίου ενώ στα Προπύλαια βρίσκονται συγκεντρωμένοι μαθητές από μια σειρά σχολεία της Αττικής. Μαζικά είναι και τα μπλοκ του ΜΕΤΑ.
\r\n
\r\n

Πρόσφυγες

\r\n
\r\n
Ιδιαίτερη προσοχή συγκεντρώνει το μπλοκ των Σύριων προσφύγων που από τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονται νυχθημερόν στο Σύνταγμα. “Ερχόμαστε από τον πόλεμο αναζητώντας μια καινούργια ζωή” μας λέει ο Ασλάν. “Διεκδικούμε από το ελληνικό κράτος άσυλο και το δικαίωμα να ταξιδέψουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε εδώ και 4 ημέρες σε απεργία πείνας. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο, που έρχεται να δείξει την αλληλεγγύη του. Είμαστε σήμερα στην απεργία για να παλέψουμε μαζί με όλο αυτόν τον κόσμο”.
\r\n
 
\r\n
Η Γενική Απεργία ένωσε όλες τις μάχες. Τους Σύριους πρόσφυγες που παλεύουν για άσυλο και δικαιώματα, τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς, τους εργάτες των ναυπηγείων που παλεύουν για την επιστροφή στη δουλειά, την ΕΡΤ που κοντεύει στη συμπλήρωση 18 μηνών αγώνα ενάντια στο “μαύρο”, χιλιάδες εκπαιδευτικούς ενάντια στην  αξιολόγηση και τη γενικότερη απαξίωση της Παιδείας, σωματεία του ιδιωτικού τομέα διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις και πλήθος ακόμα κλάδων, όλους μαζί ενάντια στο πακέτο επιθέσεων που φέρνουν τα παζάρια της κυβέρνησης με την Τρόικα. 
\r\n
 
\r\n
Στο ζήτημα των συντάξεων και της επίθεσης στο ασφαλιστικό, επικεντρώνεται ο Γιάννης Κιντής από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Απεργούμε κι αντιστεκόμαστε στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Η επικουρική ασφάλιση, το ταμείο πρόνοιας, το εφάπαξ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ταμείο πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, συγχωνεύονται και δίνονται δώρο πακέτο στο ΙΚΑ. Η ασφάλιση διαλύεται κι όλα τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων που είναι 3,2 δις, γίνονται ένεση για το ήδη χρεοκοπημένο ΙΚΑ. Έρχονται οι μειώσεις των κύριων συντάξεων. Η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ θα συρρικνωθούν και θα καταργηθούν. Ολοκληρώνεται η καταστροφή του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλη αυτή την ιστορία. Οι επιταγές της Τρόικας γίνονται πραγματικότητα μέσω της συγκυβέρνησης. Ανατρέπουν κατακτήσεις ενός αιώνα. Έφτασε η ώρα για τη ρήξη και την ανατροπή”.
\r\n
 
\r\n
Ακόμα μια χαρακτηριστική παρουσία ήταν οι γονείς, οι εργαζόμενοι και οι θεραπευόμενοι του 18 Άνω, που διαδήλωσαν από κοινού. 
\r\n
“To 18 Άνω πληρώνει τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής και των περικοπών στα νοσοκομεία” εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη του 18 Άνω, Κατερίνα Μάτσα. “Το 18 Άνω ανήκει διοικητικά στο ΨΝΑ που με βάση τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, θα κλείσει του χρόνου. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει το 18 Άνω όταν κλείσει το ΨΝΑ; Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι μια πολιτική εξόντωσης όλων των κοινωνικά αποκλεισμένων, ψυχικά ασθενών και τοξικοεξαρτημένων. Είναι μια πολιτική επίθεση στα στεγνά προγράμματα αλλά και γενικότερα την απεξάρτηση. Θέλουν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα αυτό που ήδη εφαρμόζεται στην Ευρώπη, δηλαδή την πολιτική της εξατομίκευσης, ο καθένας να κοιτάζει τον εαυτό του και να σκύβουμε το κεφάλι. Η σημερινή απεργία και διαδήλωση δείχνει ότι αυτό δεν περνάει, οι αγώνες είναι εδώ, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Το 18 Άνω είναι στους δρόμους και κινητοποιείται. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σχολείο που είναι κλειστό γιατί ο Λοβέρδος αρνείται να διορίσει εκπαιδευτικούς για να το ανοίξει. Και δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, είναι πολιτικό, καθώς το κόστος δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ το χρόνο! Όλοι μαζί να οργανώσουμε την αντίστασή μας”.
\r\n
 
\r\n
Με σύνθημα “φοιτητές εργατιά – μια φωνή και μια γροθιά” διαδήλωσαν μια σειρά φοιτητικών συλλόγων πολλοί από τους οποίους είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολών τους τις προηγούμενες ημέρες. Ξεκινώντας από το Μουσείο διαδήλωσαν οι σύλλογοι του ΕΜΠ, της Νομικής, του Πολιτικού, της Ιατρικής, των Νηπιαγωγών, της Παντείου, της Γεωπονικής, της Καλών Τεχνών, της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, της ΦΜΣ. 
\r\n
 
\r\n
Μια μέρα πριν, στις 26/11, πραγματοποιήθηκε η απεργία στα ΜΜΕ, κατά την προσφιλή τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου να απεργούν χωριστά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η απεργιακή διαδήλωση ξεκίνησε από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να καταλήξει στο Σύνταγμα. Κεντρικό ζήτημα στις ομιλίες, τις συζητήσεις, τα πανό, ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς και ζητήματα απολύσεων και απληρωσιάς στον κλάδο. Στα χαρακτηριστικά της διαδήλωσης ήταν η παρουσία απεργών της Κόκα Κόλα, στο πλευρό των απεργών του Τύπου και οι διαδοχικές “συναντήσεις” με τους φοιτητές που συγκεντρώνονταν την ίδια ώρα στα Προπύλαια, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα και τους Σύριους πρόσφυγες έξω από τη Βουλή, με τους οποίους αντάλλαξαν μηνύματα συμπαράστασης. Παρουσία με πανό είχαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, η ΕΤΕΡ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι Financial Crimes και το ΠΑΜΕ Τύπου. Την ώρα της συγκέντρωσης κλιμάκιο συνδικαλιστών έκανε περιοδεία σε γραφεία ειδησεογραφικών site, όταν μαθεύτηκε ότι τα συγκεκριμένα site έσπαγαν την απεργία.
\r\n