Εργατικό κίνημα
Τροπολογίες αυτοί, απεργίες εμείς

Βροχή έπεσαν οι τροπολογίες στη Βουλή τις τελευταίες μέρες του 2014. “Πέρνα ό,τι μπορείς, όσο προλαβάινεις” φαίνεται να ήταν το σύνθημα της καταρρέουσας κυβέρνησης με πιο σημαντική να είναι η τροπολογία που αφορά τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Το γεγονός ότι ψηφίστηκε σαν (άσχετη) τροπολογία σε νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια (!) μόνο ως ειρωνία μπορεί να χαρακτηριστεί. 

\r\n
\r\n
Δεν σταμάτησαν εκεί. Μεταξύ άλλων ψηφίστηκε τροπολογία που αφορά την επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την ίδρυση τμημάτων στα ΑΕΙ με δίδακτρα για αλλοδαπούς φοιτητές και παιδιά χωρίς ιθαγένεια, την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων (με φωτογραφικές διατάξεις που αφορούν το Αμ.Φλέμινγκ και το Παναγία στη Θεσσαλονίκη) κλπ, ενώ αντίστοιχες που αφορούσαν το χάρισμα δασικών εκτάσεων στο κεφάλαιο και την κατάργηση των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποσύρθηκαν υπό το βάρος των αντιδράσεων. 
\r\n
 
\r\n
Το κύμα των τροπολογιών έφερε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από κλάδους.
\r\n
Με αφορμή την τροπολογία - επίθεση στους νοσηλευτές, εργαζόμενοι των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμ.Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης προχώρησαν, τη Δευτέρα 22/12, σε κατάληψη του γραφείου της διοίκησης και εξήγγειλαν καθημερινές κινητοποιήσεις. Στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά νοσοκομεία, όπως το Αττικό, ο Αγ.Σάββας και το Αγλ.Κυριακού. Με ανακοινώσεις τους τα σωματεία των υγειονομικών χαρακτηρίζουν “νίκη” την απόσυρση του εν λόγω άρθρου, η οποία ήρθε μέσα από τις κινητοποιήσεις και υπό τον φόβο της κυβέρνησης για μια μεγαλύτερη απεργιακή καταιγίδα που θα ξεσπούσε στα νοσοκομεία της χώρας.
\r\n
 
\r\n
Μαζική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία των λιμενεργατών, την Παρασκευή 19/12, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας που παραχωρεί ένα ακόμα κομμάτι του ΟΛΠ, στην Cosco. Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλ.Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Οι λιμενεργάτες απείχαν από την εργασία και την επόμενη ημέρα 20/12, σαν συνέχεια της κινητοποίησης. “Χαιρετίζουμε την μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων του Λιμανιού, στην απεργία και στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας...Συνεχίζουμε τους αγώνες, κάτω από τις οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες, στο κινηματικό, στο κοινωνικό και νομικό επίπεδο. Ήδη, καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά του Φιλικού Διακανονισμού, οι οποίες θα εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, (Φεβρουάριο – Μάιο) ενώ είναι ορισμένη η εκδίκαση στο ΣτΕ κατά της πώλησης των μετοχών. Ταυτόχρονα, κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις, με την δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών... Θα εντείνουμε τον ΑΓΩΝΑ, κατά της πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου, στον Ο.Λ.Π στον Ο.Λ.Θ καθώς και σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης στα Λιμάνια. Θα είμαστε αγωνιστικά και κινηματικά παρόντες, απέναντι στο υπονομευτικό σχέδιό τους κατά των Λιμανιών” αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.
\r\n
 
\r\n
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 23/12, οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες της Αθήνας (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ), διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας μέσω της επιστροφής των απολυμένων και μεταταγμένων συναδέλφων τους. Μια κινητοποίηση που μπορεί επίσης να θεωρηθεί επιτυχημένη, συνυπολογιζόμενη φυσικά με το πλήθος των κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς υπερψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επαναπροσλαμβάνονται 250 εργαζόμενοι που απολύθηκαν το 2010.
\r\n