Πολιτική
Norman Atlantic: Να κάτσουν στο σκαμνί

Συγκέντρωση και μεγάλη εξόρμηση με αφορμή το ναυάγιο του Νorman Atlantic, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 9/1, η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ηράκλειο Κρήτης.

\r\n
\r\n
“Μόνοι υπεύθυνοι για την τραγωδία του Norman Atlantic είναι οι ιδιοκτήτες της ANEK και η κυβερνητική πολιτική” ανέφερε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προκήρυξη που μοιράστηκε. “Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να κάτσουν στο σκαμνί οι πολιτικοί υπεύθυνοι, οι ιδιοκτήτες, όλοι οι υπεύθυνοι για αυτήν την τραγωδία. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τους Δένδια και Βαρβιτσιώτη, που επαναλαμβάνουν τη «δόξα» του ανεκδιήγητου Παπουτσή στην υπόθεση του «Σάμινα». Οριστική λύση μπορεί να δώσει μια πολιτική που βάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια και τη ζωή πάνω από τα κέρδη του εφοπλιστικού και εμπορικού κεφαλαίου για ένα σύστημα ασφαλών, σύγχρονων και δημόσιων μεταφορών”.
\r\n

Αποκαλυπτικά

\r\n
Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικά ήταν τα όσα καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, σχετικά με το ναυάγιο.
\r\n
 
\r\n
“Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα έχει αρχίσει η επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της εγκληματικής πολιτικής που έχει κριτήριο το εφοπλιστικό κέρδος. Ιταλικές κι ελληνικές αρχές επιχειρούν να αθωώσουν την πλοιοκτήτρια και την ναυλώτρια εταιρία, τις κυβερνήσεις των δύο κρατών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται” τόνισαν οι ναυτεργάτες συνδικαλιστές.
\r\n
Σύμφωνα με τους ίδιους, στην περίπτωση του Norman Atlantic οι επιθεωρητές είχαν παρατηρήσει προβλήματα που επέβαλαν την απαγόρευση του ταξιδιού. Τα προβλήματα αφορούσαν τους μηχανισμούς στεγανότητας του πλοίου, τα σωστικά μέσα κ.ά. Μεταξύ άλλων έθιξαν και το ζήτημα των απολύσεων, τις οποίες χαρακτήρισαν “κίνδυνο – θάνατο”. Εκτός από τα ζητήματα που προκαλεί η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, “ο ανεπαρκής αριθμός των πληρωμάτων σημαίνει αδυναμία κάλυψης των έκτακτων αναγκών που δημιουργούνται σε έκτακτες συνθήκες”.
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ, η οποία έσπευσε να ενημερώσει ότι “η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα”.
\r\n