Εργατικό κίνημα
Το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού

Την Πέμπτη 15 Γενάρη, μετά από πρωτοβουλία του σχήματος της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, εξέδωσε καταγγελία ενάντια στην τουριστική επένδυση μαμούθ που ετοιμάζεται να κάνει η χρηματιστηριακή εταιρεία MinoanGroup μέσω της θυγατρικής της Loyalward σε περιοχή ανεκτίμητης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας, στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στη βορειοανατολική Κρήτη, και να καλέσει σε παράσταση διαμαρτυρίας όταν και όπου γίνει η έναρξη των έργων.

\r\n
\r\n
Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα κινδυνεύει να καταστρέψει τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και να αποκλείσει τις εργασίες των αρχαιολόγων στο βωμό του κέρδους που ούτως ή άλλως είναι αμφίβολο. Γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση.
\r\n
 
\r\n
Το ψήφισμα αυτό εστάλη άμεσα στο Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, στον Ενιαίο Φορέα Διδασκόντων ΦΛΣ, στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών, στους Διοικητικούς Υπαλλήλους, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
\r\n
 
\r\n
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων είναι ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, υπενθυμίζοντας την σημασία του συνθήματος “φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά” για την διεκδίκηση τόσο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, όσο και του δικαιώματός μας στην κρατικοποίηση, εργατική διαχείριση και δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση του πολιτιστικού αποθέματος. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά πως τα αιτήματα της εργατικής τάξης δεν μπορούν να είναι διακύβευμα μίας “εναλλακτικής” διαχείρισης, αλλά μίας πραγματικής σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγαλοεπενδυτών και των διαχειριστών τους, όπως εκφράζονται μέσα από τις κυβερνητικές αστικές πολιτικές.
\r\n
 
\r\n
Άλε Κρήτηφοιτήτρια Ιστορικού- Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Κρήτης
\r\n
 
\r\n
Θυμίζουμε πως το θέμα του σκανδάλου της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο είχε αναδείξει πριν από δύο χρόνια το περιφερειακό σχήμα “Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη”. 
\r\n
 
\r\n
Ο Σεραφείμ Ρίζος, τότε εκλεγμένος στο Περιφερειακό Συμβούλιο- νυν δημοτικός σύμβουλος Χανίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- , σε άρθρο του στην Εργατική Αλληλεγγύη στις 20/11/2013, με τίτλο “Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση Κρήτης: Έτσι πολεμάμε τα φασιστοσκάνδαλα”, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η έκταση αυτή παραχωρήθηκε στην εταιρία το 1998 παρόλο που το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι τα 10.000 από αυτά τα στρέμματα, ήταν κρατική γη και πολλά από αυτά αποτελούσαν περιοχή προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura. Μια τέτοιου τύπου επένδυση θα αποτελούσε απόλυτη καταστροφή για την περιοχή και για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων. 
\r\n
 
\r\n
Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων του Λασιθίου και περιβαλλοντικών οργανώσεων, απέρριψε το συγκεκριμένο έργο και έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότησή του ήταν παράνομη”.
\r\n
Στο τέλος του 2012 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων δόθηκε ξανά πράσινο φως για την υλοποίηση της «επένδυσης». 
\r\n
 
\r\n
“Αποκαλύφθηκε μάλιστα πρόσφατα ότι ο Πάλλης παρά τους ισχυρισμούς του ότι ήταν απλά ένας από τους μετόχους της συγκεκριμένης εταιρίας, ήταν ο εκπρόσωπος και δικηγόρος της καθώς τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην επένδυση αποστέλλονταν σε αυτόν.
\r\n
 
\r\n
Διερωτόμαστε γιατί να διαφέρει η συγκεκριμένη επένδυση στην οποία ο κος Πάλλης παίζει έναν τόσο εξέχοντα ρόλο, αυτή στη Μονή Τοπλού, από όλες τις άλλες «επενδύσεις» στις οποίες είχε εμπλακεί; Γιατί κρατικοί φορείς επιμένουν τόσο στην προώθησή της και γιατί τοπικοί παράγοντες την εκθειάζουν με τέτοια θέρμη; Ποια συμφέροντα καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική στάση;”. 
\r\n
Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Πάλλη, με το παράνομο οπλοστάσιο και το ναζιστικό μουσείο στη βίλα του στη Βούλα.
\r\n