Αντιρατσιστικό κίνημα
Η “Ευρώπη-φρούριο” δολοφονεί

Μέσα στον Γενάρη, οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι κατέθεσαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου 2014 στο οποίο θύματα ήταν 8 παιδιά και 3 γυναίκες.

Η προσφυγή ήταν η απάντηση στην απόφαση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιά να θέσει την υπόθεση στο αρχείο τον Ιούλιο 2014.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «το ναυάγιο έγινε κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ρυμουλκήσεων του πλοιαρίου τους, από σκάφος του Λιμενικού, προς την Τουρκία, με ένα σκοινί 10 μέτρων και με μεγάλη ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των ρυμουλκήσεων νερά εισέρρεαν εντός του σκάφους με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του…».
 
Αλλά, ως φαίνεται ο ρατσισμός και η υποκρισία μέσα στην δικαστική εξουσία έχουν βαθιές ρίζες. Λίγες μέρες αργότερα στις 5 Φλεβάρη 2014, στη Ρόδο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έκρινε ένοχο ως «δουλέμπορο» έναν 21χρονο από τους διασωθέντες  πρόσφυγες επιβάλλοντάς του συνολική ποινή 145 έτη χωρίς αναστολή και πρόστιμο 570.500 ευρώ! 
 
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και με αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα και παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Ροδιακή: «στο δικαστήριο προσκομίστηκε από την υπεράσπιση, η προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και αρκετές ένορκες καταθέσεις των λοιπών μεταφερομένων σύμφωνα με τις οποίες ο 21χρονος Σύριος δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου…
 
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 6 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του πρώτου από τα έξι Παράκτια Περιπολικά Σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης του Λιμενικού που χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους και κόστισε 13,4 εκατομμύρια ευρώ.
 
Παρών στην παραλαβή ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας που ένα χρόνο πριν τέτοιον καιρό υποδεχόταν, ανάμεσα σε άλλους αλληλέγγυους, στον Πειραιά τους ναυαγούς από το Φαρμακονήσι. Ο Θ. Δρίτσας τόνισε κατά την παραλαβή «την προτεραιότητα στον κοινωνικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».

Θεσμικός ρατσισμός

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τoν αντιρατσισμό και τις καλές προθέσεις του νέου υπουργού Ναυτιλίας - σε αντίθεση με τον ρατσισμό των ελληνικών δικαστηρίων και σωμάτων ασφαλείας που είναι πλέον διαβόητος σε όλη την Ευρώπη. Αυτός ο θεσμικός ρατσισμός δεν είναι ίδιον μόνο του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα ρατσισμό σύμφυτο με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Ας είμαστε ξεκάθαροι, τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλάει για το κλείσιμο και την φύλαξη των συνόρων η ΕΕ, δεν δίνονται για την διάσωση των προσφύγων αλλά για την αποτροπή τους. Οι άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις, (όπως αυτή που κόστισε την ζωή τόσων ανθρώπων στο Φαρμακονήσι και η υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει ήδη δηλώσει ότι θα σταματήσουν), δεν αποτελούν παρέκκλιση, αλλά λογική συνέπεια της κυρίαρχης στην ΕΕ στρατηγικής της «Ευρώπης-φρούριο».
 
Ακόμα και χωρίς τις επαναπροωθήσεις οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πνίγονται μαζικά στο Αιγαίο. Η λεγόμενη «καλύτερη φύλαξη» των ακτών σε συνδυασμό με τον φράχτη στον Εβρο θα συνεχίσουν να έχουν σαν συνέπεια περισσότερα ναυάγια και πνιγμούς προσφύγων που θα ελπίζουν να περάσουν απαρατήρητοι με σύμμαχο την κακοκαιρία τις πιο άγριες νύχτες του χρόνου. 
 
Σαν ειρωνεία το βράδυ της ίδιας μέρας, που το Λιμενικό παραλάμβανε το σκάφος, οκτώ ακόμα μετανάστες από το Ιράκ και το Ιράν πνίγηκαν (και έξι διασώθηκαν) όταν ανοιχτά της Σύμης η ξύλινη βάρκα τους ανατράπηκε στη διάρκεια μιας τέτοιας κακοκαιρίας.
Ηρθαν να προστεθούν στους 2.500 πνιγμένους πρόσφυγες που έχουν καταματρηθεί στη Μεσόγειο το πρώτο 9μηνο του 2014. 
 
Υπάρχει ένας πιο ασφαλής και οικονομικός τρόπος από τα περιπολικά του Λιμενικού για να παρέχει κανείς βοήθεια στους κυνηγημένους των πολέμων και της δυστυχίας, στην Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν: Το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες, το ρίξιμο του φράχτη στον Εβρο και η ρήξη με την ΕΕ των πολέμων και του ρατσισμού. Κλειστά σύνορα για τους Ντάισενμπλουμ και Σία και ανοιχτά σύνορα για τους εργάτες.