Εργατικό κίνημα
ΜΕΤΡΟ

Συνεχίζονται οι εργοδοτικές απειλές εναντίον της εκλεγμένης επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του ΜΕΤΡΟ.
 
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος στη σελίδα 2 του φύλλου 1157 της Εργατικής Αλληλεγγύης, πληροφορούμαστε ότι η διοίκηση της εταιρείας λειτουργίας του Μετρό κλιμακώνει την αντεργατική τρομοκρατία. Σε μία πρωτοφανή προσπάθεια αποτροπής των εργαζομένων να προσφεύγουν σε εκλεγμένα όργανα, εγκαλεί εξωδίκως όλα τα μέλη της αιρετής Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας για τη στήριξη που παρείχαν σε έναν από τους αναφερθέντες καταχρηστικώς διωκόμενους πειθαρχικά, λόγω διαφωνίας του (κόσμιας, χωρίς ακρότητες εξ όσων είναι γνωστά) για την επάρκεια των μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένη εργασία συντηρήσεως επί σιδηροτροχιών.
 
Νωρίτερα, ο προϊστάμενος του απολογούμενου είχε επιτεθεί φραστικά και στον προηγούμενο πρόεδρο του σωματείου που είχε προστρέξει σε συμπαράσταση, ωρυόμενος να κρατιούνται τα συνδικάτα έξω από αυτά πού θεωρεί «εσωτερικές του υποθέσεις». Αν και η διοίκηση έχει στη διάθεσή της αναλυτικά τις θέσεις της Ε.Υ.Α.Ε, στο εξώδικο χαρακτηρίζει «επιστημονικά ατεκμηρίωτες» τις απαιτήσεις της τελευταίας για επιπρόσθετες ρυθμίσεις ασφαλείας. Βεβαίως δεν τεκμηριώνει στο εξώδικο ποιο ακριβώς νόμο παραβιάζει η εργατική πλευρά όταν επιζητεί βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας διά των εκλεγμένων εκπροσώπων της, ιδίως όταν απειλείται πειθαρχικώς κατά τη διεκδίκησή τους.
 
Η εργοδοσία δεν συνετίσθηκε ακόμη και κατόπιν προσφάτου εργατικου ατυχήματος που επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις για τη βατότητα του υποτιθέμενου χώρου ασφαλούς διαφυγής παραπλεύρως των σιδηροτροχιών.
 
Με μια τακτική «διαίρει και βασίλευε» η εργοδοσία επιχειρεί να αναγάγει την παραμικρή τεχνική διαφωνία μεταξύ εργαζομένων σε αντικείμενο πειθαρχικής διώξεως, όπου ο καθένας πρέπει οπωσδήποτε να δαιμονοποιήσει τον άλλο προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος την ποινή. Αυτό συντέλεσε σε μία απαράδεκτη έξαρση «πειθαρχικών» υποθέσεων, όλες εκ των οποίων κατέληξαν σε καταδίκες (!) και διέλυσαν την εσωτερική συνοχή της επιχειρήσεως, την εργασιακή ασφάλεια και την ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στα πειθαρχικά συμβούλια και η ίδια η σύνθεσή τους κάθε άλλο παρά προσιδιάζει σε αμερόληπτα όργανα αντικειμενικής διερευνήσεως της αλήθειας. Οι εγκαλούμενοι και οι υπερασπιστές τους υφίστανται έντονο εργοδοτικό bullying, ειρωνείες και αντιμετωπίζονται με το τεκμήριο της ενοχής και όχι της αθωότητας, κόντρα σε κάθε αρχή δικαίου. Ανεξαρτήτως του αν κάποιες υποθέσεις όντως περιλάμβαναν αξιόποινα παραπτώματα, η στρέβλωση, η αντιδημοκρατικότητα και η απονομιμοποίηση των «πειθαρχικών θεσμών» είναι τέτοια, πού θα πρέπει όλες οι καταδίκες  να αρθούν και να επανεκκινήσει από μηδενική βάση ολόκληρη η η εσωτερική οργάνωση των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων. Ο εκφασισμός των εργασιακών χώρων πρέπει να τσακιστεί από τα κάτω!
 
Νίκος Σμπαρούνηςεκπρόσωπος Υγιεινής και Ασφάλειας εργαζομένων ΜΕΤΡΟ