Μαθητές
Οι μαθητές ενάντια στους φραγμούς

Με ένα όμορφο ασπρόμαυρο κόμικ για την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, που εξέδωσαν σαν προκήρυξη, οι μαθητές-Anticapitalista ενώνουν τις φωνές τους με το κίνημα στις 21 Μάρτη. Τα σκίτσα που δημιουργήθηκαν από καθηγητές της ΕΛΜΕ Θήβας στην καμπάνια τους ενάντια στο ρατσισμό στα σχολεία, κοσμούν αυτό το φυλλάδιο. Οι μαθητές-Anticapitalista ξεκινάνε εξορμήσεις σε σχολεία συνδέοντας το μαθητικό κίνημα με τις μεγάλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες.

Οι μαθητές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο «νέο λύκειο» και ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια της νεολαίας που τον προηγούμενο Οκτώβρη και Νοέμβρη με πάνω από 500 καταλήψεις οδήγησαν την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων στην πτώση της. Η 21 Μάρτη είναι συνέχεια εκείνου του κινήματος για να απαιτήσουμε από τη νέα κυβέρνηση να βάλει τέρμα στους αποκλεισμούς, στους ρατσιστικούς και στους ταξικούς φραγμούς.
 
Ήδη προσπαθούμε να οργανώσουμε την Παρασκευή 20 Μάρτη εκδηλώσεις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές μέσα στα σχολεία. Προβολές, συζητήσεις και εκθέσεις. Έχουμε αρκετούς καθηγητές μαζί μας και το οργανώνουμε όλοι μαζί. Στις 14 Μάρτη θα κάνουμε μια μεγάλη μαθητική συναυλία στο Μπραχάμι με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Και ετοιμάζουμε να φτιάξουμε πανό και να κατέβουμε στις 21 Μάρτη με τα σχολεία μας.
 
Οι μαθητές θα μοιράσουμε την προκήρυξη με το σκίτσο και το καινούριο 4σέλιδο των Anticapitalista, και θα κάνουμε αφισοκολλήσεις στις γειτονιές μας για τις 21 Μάρτη.
 
Τα αιτήματα του μαθητικού κινήματος δεν αλλάζουν παρόλο που άλλαξε η κυβέρνηση. Θέλουμε ιθαγένεια για όλους τους συμμαθητές μας, χαρτιά για τους γονείς τους και τις οικογένειές τους. Θέλουμε να δοθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες που έχουν φύγει από χώρες με φτώχεια και πόλεμο. Θέλουμε να δούμε κλειστά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα συνεχίσουμε σαν μαθητές να δίνουμε μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.
 
Πριν λίγα μόλις χρόνια φασίστες είχαν προσπαθήσει να τρομοκρατήσουν μαθητές στο σχολείο μου. Είχαν χτυπήσει έναν Αλβανό μαθητή και έναν μαθητή από την ΚΝΕ. Σήμερα οι ίδιοι δεν τολμάνε να μιλήσουν ανοιχτά. Είναι λογικό να κρύβονται μετά από το αντιφασιστικό κίνημα που είδαμε.
 
Αυτό που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, να αναπτύσσονται οι ακροδεξιές και φασιστικές απόψεις σε όλη την Ευρώπη, μας ανησυχεί. Ο διεθνισμός του αντιφασιστικού κινήματος είναι αναγκαίος και γι’ αυτό στις 21 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους αντιφασίστες παντού. Για να τσακίσουμε τους φασίστες και όλες τις πολιτικές που τους μεγαλώνουνε.
 
Ηλίας Παπαδημητρίου, 2ο Γενικό Λύκειο Αγ. Δημητρίου
 
Σαν μαθητές-Anticapitalista έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία από πέρσι αφού οργανώσαμε με επιτυχία την 22 Μάρτη και έχουμε ξεκινήσει ακόμα πιο δυναμικά να κάνουμε το ίδιο και φέτος. Θα φτιάξουμε ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών που θα γυρίσουν τα σχολεία για να απαιτήσουν να πραγματοποιηθούν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα.
 
Αν καταφέραμε να το κερδίσουμε πέρσι, φέτος είναι ακόμα πιο αποφασιστική η παρουσία μας αφού μετά την αλλαγή της κυβέρνησης μπορούμε να απαιτήσουμε ακόμα πιο εύκολα τέτοιες εκδηλώσεις παντού. Άλλωστε και η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει το 21 Μάρτη, κάτι που βοηθάει στο να κινητοποιήσουμε και τους καθηγητές μας.
 
Αυτές οι εξορμήσεις και οι εκδηλώσεις στα σχολεία, σε συνδυασμό με τις τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε περιοχή, είναι βοηθητικές για να ανοίξουμε την συζήτηση και να προβάλουμε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα σε όλα τα σχολεία. 
 
Θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τα σχολεία μας με τα δικά τους πανό ξεχωριστά και να έχουμε μαζική μαθητική παρουσία.
Μάχες
 
Τα αιτήματά μας ως μαθητικό κίνημα, ειδικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα. Αν δώσαμε μάχες όλο αυτό τον καιρό με όλο τον κόσμο μαζί, και αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαιτούμε από όλο τον κόσμο να παλέψει για να επιβάλει, όπως λέει και το καινούριο φυλλάδιο των Anticapitalista μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Δώσαμε αντιρατσιστικές μάχες στα σχολεία μας, μαθητές και καθηγητές για να μην ξεχωρίζει κανένας μέσα στις τάξεις και να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. 
 
Μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα και με όλο αυτό το κίνημα να ξεσηκώνεται, στα σχολεία το κλίμα έχει αλλάξει. Έχουμε ακόμα και προσωπικά παραδείγματα αυτής της αλλαγής, αφού απολίτικα παιδιά που θεωρούσαν πλάκα να χαιρετάνε ή να φωνάζουν “εγέρθητω”, σήμερα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρές είναι αυτές οι ναζιστικές μαλακίες. Στην τάξη μου προχτές, συμμαθητές μου, χωρίς καμιά ιδιαίτερη πολιτικοποίηση, έκαναν ολόκληρο θέμα στο σχολείο ενάντια σε τέτοιες συμπεριφορές.
 
Πιστεύω πως η δυναμική για φέτος είναι ακόμα μεγαλύτερη από πέρσι. Εδώ στα Βριλήσια ανάμεσα στους μαθητές είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που βλέπουν την σημασία του αντιφασιστικού κινήματος.
 
Φέτος που βλέπουμε τί γίνεται και στις άλλες χώρες, με την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, με την ισλαμοφοβία και στη Γαλλία που ανεβαίνει η Λεπέν και αλλού, νομίζω πως είναι ακόμα πιο σημαντικό να είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος. Άλλωστε σαν Anticapitalista ξέρουμε πως σε στιγμές κρίσης του καπιταλισμού οι φασίστες βρίσκουν ευκαιρία να μεγαλώσουν. Θα τους σταματήσουμε.
 
Αλέξης Γεωργάκας, 2ο Λύκειο Βριλησίων