Πολιτισμός
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Μια παράσταση, ένα κάλεσμα

“Θα 'μαστε όλοι εκεί”, αναφέρει στο κάλεσμά του για τις 21 Μάρτη ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που αφιερώνει τραγούδια από την παράστασή του στην μεγάλη καμπάνια για την Παγκόσμια μέρα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 

Το “Πώς να σωπάσω” του Νίκου Ξυλούρη, το πρώτο τραγούδι που ανέβηκε στο διαδίκτυο με το κάλεσμα του Βασίλη, είναι και ένα από τα πρώτα τραγούδια που ανοίγουν την πρωτότυπη μουσική παράσταση “9:05” που ανεβάζει μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο και τον Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη στο Θέατρο Διάνα.
 
Η καθυστερημένη αμαξοστοιχία των 9:05 βρίσκει δυο μπάντες και έναν συγγραφέα να περιμένουν για ώρες σε κάποιον ξεχασμένο σταθμό. Πρόκειται για μια τρίωρη παραγωγή που επιχειρεί μια συγκινητική μουσική αναδρομή στην νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από τα κείμενα του Ιωάννου και από ένα ξεσηκωτικό πάνθεον τραγουδιών της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ορόσημα

Με ρoκ διάθεση και δυναμισμό, Θηβαίος και Παπακωνσταντίνου ενώνουν για μία ακόμη φορά τις φωνές τους σε ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι που μπορεί να έχει τις προσωπικές στιγμές του καθενός, ωστόσο κάνει στάσεις και στα ιστορικά -κοινωνικά και πολιτικά- αλλά και μουσικά ορόσημα της μεταπολεμικής περιόδου.
 
Οι συντελεστές ξεκινώντας με αναφορές στο μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, στα ξερονήσια και στις φυλακές, στις ελπίδες της ανόδου της ΕΔΑ, στην οργή για τη δολοφονία Λαμπράκη, στα Ιουλιανά και στην τρομοκρατία της χούντας, μέχρι την μεταπολίτευση, τις ελευθερίες που επέβαλε το κίνημα αλλά και τις αυταπάτες για μια κοινωνία της κατανάλωσης και του ατομικού δρόμου, παίρνουν θέση.
 
Ειδικά μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι της παράστασης, με τις αναφορές στην κρίση, στο χρέος, στην οικονομία, αλλά και στις αντιστάσεις του κόσμου σε όλη την μνημονιακή περίοδο, οι καλλιτέχνες, με τα βίντεο, τις εικόνες, αλλά κυρίως τα τραγούδια, δίνουν έναν τόνο αντίστασης ξεσηκώνοντας το κοινό που έχει πλημμυρίσει το θέατρο εδώ και δυο μήνες που παίζεται η παράσταση και θα συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι τις 5 Απρίλη. 
 
Η καμπάνια συνεχίζεται με τον Βασίλη να αφιερώνει άλλα δυο κομμάτια στις 21Μ (“Το μαχαίρι”, σε στίχους Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου και “Της ξενιτιάς - φεγγάρι μάγια μού 'κανες” σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού και μουσική Μίκη Θεοδωράκη) που θα βγουν στο διαδίκτυο τις επόμενες εβδομάδες, πλησιάζοντας στην μεγάλη διεθνή αντιφασιστική μέρα δράσης.