Εργατικό κίνημα
ΣΕΚ - Συνδιάσκεψη 2015:Ενωτικά και μαχητικά σε όλα τα μέτωπα

Η Ελισώ Δ., φοιτήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, μίλησε για την ανάπτυξη του ΣΕΚ: “Η ανάγκη για νέα μέλη και ενεργοποίηση παλιών είναι μεγάλη. Για να το πετύχουμε είναι απαραίτητο να διαβάζουμε όλοι την Εργατική Αλληλεγγύη κάθε βδομάδα που μας εμπλουτίζει με επιχειρήματα και ιδέες, είναι το βασικό οργανωτικό μας μέσο. Να την προωθούμε παντού και να συζητάμε πολιτικά με τον κόσμο. Να τον κερδίσουμε να έρθει στον πυρήνα, στον εργατικό χώρο, στις δράσεις μας. Αυτό μας εμπνέει. Στο Ηράκλειο κερδίσαμε μέσα σε ένα μήνα πέντε νέα μέλη. Αυτή η δουλειά χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Χρειάζεται να μπούμε πιο δυναμικά, να ανοιχτούμε στον κόσμο και να ξεπεράσουμε τα όριά μας γιατί είναι στοίχημα αν ο κόσμος θα στραφεί στη μεταρρύθμιση ή την επανάσταση”.

Η Βάσω Α., από την Ξάνθη, είπε: “Από τη διεθνή συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ πέρσι, είχαμε εξοπλιστεί με αισιοδοξία για να δουλέψουμε για την επιτυχία της 21 Μάρτη. Από τότε στην Ξάνθη κάνουμε εξορμήσεις με τα υλικά. Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, στην οποία συμμετέχει και κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκε στους αντιφασιστικούς αγώνες στην πόλη, με τις πρωτοβουλίες που πήρε για να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, για διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Φύσσα, για τη δίκη του Ματθαιόπουλου. Είναι πλέον μετρήσιμη δύναμη με κύρος. Στην τελευταία δραστηριότητα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αρπάξαμε την ευκαιρία για να κάνουμε πανκινητοποίηση και να βάλουμε όλα τα αιτήματα για τις 21 Μάρτη. Μιλήσαμε μισή ώρα γι’ αυτό στο δημοτικό ραδιόφωνο όπου μας ξέρουν από την προεκλογική περίοδο και μας ονομάζουν χείμαρρο. Στις συζητήσεις μας με τον κόσμο διαλύουμε τα ρατσιστικά επιχειρήματα”.
 
Η Κατερίνα Σ. από τον πυρήνα του Ζωγράφου είπε: “Πριν λίγο καιρό σπάσαμε τον πυρήνα σε δύο, στην περιοχή του Ζωγράφου και των Ιλισίων, για αρκετούς λόγους. Δεν είχαμε κατ’αρχήν το χρόνο να συζητάμε όλοι στους πυρήνες, οι υπευθυνότητες ήταν όλες στα χέρια λίγων συντρόφων. Αυτό άλλαξε με τις ανανεώσεις των μελών για φέτος, τότε μπήκαμε στη διαδικασία να το κάνουμε. Και έτσι συνδεθήκαμε περισσότερο με τους μετανάστες συντρόφους μας που είναι τρομερός πλούτος. Νομίζω ότι η πρόταση για το σπάσιμο του πυρήνα ήταν σαν αυτό που παλεύουμε για τα σχολεία. Στα πολυάριθμα τμήματα δε γίνεται καλό μάθημα. Και άρα, φτιάχνουμε πυρήνες εκεί που χρειάζεται. Ήδη αχνοφαίνεται η δυνατότητα να ανοίξουμε και τρίτο πυρήνα”.
 
Ο Θανάσης Κ. από τον πυρήνα Γαλατσίου τόνισε: “Θέλω να σταθώ στο γιατί βάζουμε τόσο ψηλά το ζήτημα του αντιρατσισμού παντού αλλά και στη Συνδιάσκεψή μας. Το κάνουμε γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι η εργατική τάξη πρέπει να κάνει πολιτική, όχι μόνο οικονομική πάλη. Γιατί θα πρέπει να καταφέρνει να εκφράζει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και να έχει τις πιο προοδευτικές ιδέες. Και άρα να είναι στην πρώτη γραμμή υπερασπίζοντας τα αιτήματα όλων των καταπιεσμένων. 
 
Και τώρα είναι πιο κρίσιμο γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις την αριστερά, όχι τον Αθανασίου ή το Μπαλτάκο. Και άρα οι πολιτικά αιχμηρές απαντήσεις στο ρατσισμό και τους φασίστες είναι πολύ πιο αναγκαίες. Η σύνδεση της αντιρατσιστικής με την αντιμνημονιακή μάχη είναι επιτακτική. Ο Κοτζιάς είπε ότι αν αποτύχει η διαπραγμάτευση η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές. Κάνουμε λοιπόν αυτή την κουβέντα για να εξοπλιστούμε στο πώς απαντάμε στο χοντρά”. 

Ρομά

Ο Νίκος Γ. από το Χαλάνδρι μετέφερε την εικόνα από τη μάχη των Ρομά: “Μετά το διήμερο 29-30 Σεπτέμβρη όπου αποτρέψαμε την κατεδάφιση του καταυλισμού, υπάρχει ένα κλίμα αυτοπεποίθησης. Ότι οι Ρομά δεν είναι μόνοι τους. Και εμείς κερδίσαμε τεράστια αποδοχή. Μας ευχαρίστησαν πάρα πολλές φορές.
 
 Αυτή η νίκη δε σημαίνει ότι οι από πάνω έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του φιλέτου του Νομισματοκοπείου. Όλη την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις και οι Πασοκοδεξιοί δήμαρχοι το διεκδικούσαν και τώρα δυστυχώς αναλαμβάνει αυτό το ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ντύνει αυτή την προσπάθεια με το επιχείρημα ότι θέλει να σπάσει τη γκετοποίηση των Ρομά. Τα γκέτο σπάνε κερδίζοντας τους ανθρώπους τους στον κοινωνικό ιστό, όχι διώχνοντάς τους. Θα χρειαστεί πιο συστηματική παρέμβαση από τη μεριά μας και προσπάθεια να τους βοηθήσουμε να οργανωθούν πολιτικά. Στις 21 Μάρτη τους θέλουμε μαζί μας”. 
 
Η Έβελυν Β. από τα Εξάρχεια περιέγραψε στην τοποθέτησή της: “Εγώ είμαι τρεις μήνες στο κόμμα και πιο πριν ήμουν τρεις μήνες μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. Σε σχέση με την εφημερίδα και την παρέμβασή μας στους εργατικούς χώρους, νιώθω ότι είναι το πιο σημαντικό και σοβαρό κομμάτι της δουλειάς μας. Θέλω να πω στους νέους συντρόφους ότι χρειάζεται να πηγαίνουμε έστω ακόμα κι αν ντρεπόμαστε ή δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Ένα πράγμα χρειάζεται: να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας. Τα αυτιά μας για να ακούμε τους εργαζόμενους και το σύντροφό μας, πως επιχειρηματολογεί. Έτσι μαθαίνουμε. Και τα μάτια μας, για να δούμε πόσο εύκολα αγοράζει ο κόσμος την εφημερίδα μας. 
 
Αυτό το κόμμα έχει ένα πολύ καλό πράγμα. Πληθώρα συντρόφων που είναι έμπειροι και καταρτισμένοι θεωρητικά. Αλλά έχει και απεριόριστη εμπιστοσύνη στα νέα μέλη του. Το έχω δει στην πράξη. Πιστεύω αυτή είναι η δύναμή μας. Και η εφημερίδα μας. Γιατί αποδεικνύει σε όλους πως τα πράγματα κουνιούνται και αλλάζουν”.
 
Η Ιωάννα Π. από το Ίλιον είπε: “Οργανώθηκα πριν ένα χρόνο και ασχολήθηκα με τη διακίνηση της εφημερίδας, γιατί ήταν αυτή που με κέρδισε στο κόμμα. Ξεκίνησα με την αυθόρμητη διάθεση να δράσω. Μαζί με τους συντρόφους μου εκπαιδεύτηκα, με την επανάληψη και τη συνέχεια της δράσης άρχισα να μαθαίνω. Οργανώσαμε στις γειτονιές των Δυτικών και εκτοξεύσαμε τη διακίνησή της. Μετά τις εκλογές η σχέση μας με τους εργαζόμενους έγινε ακόμα καλύτερη κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε καλύτερα τους πυρήνες μας. 
 
Η 21 Μάρτη μας βοηθά να απλώσουμε την παρέμβασή μας σε ακόμα περισσότερους χώρους, σε σχολεία, σε χώρους προσευχής μεταναστών. Είναι πολύ συγκινητικό να σε υποδέχονται οι μετανάστες και να σου λένε σας χρειαζόμαστε όπως και εσείς. Την αριθμητική των ρεφορμιστών, το «ρεαλισμό», μπορούμε όλοι μας να τη μετατρέψουμε στην άλγεβρα των επαναστατών. Για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”. 
 
Ο Πέτρος Μπ. από το Ελληνικό είπε: “Στον πυρήνα μας κάναμε τρεις κρίσιμες αλλαγές την περασμένη περίοδο. Αλλάξαμε το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρέωση της εφημερίδας και την πολιτική συζήτηση με τους συντρόφους μας. Έτσι κερδήθηκαν περισσότεροι στη δράση και στο να έρχονται στις εργατικές εξορμήσεις. Το δεύτερο ήταν η αποφασιστικότητα να στρατολογήσουμε. Το Σεπτέμβρη καταφέραμε σε λιγότερο από 2 βδομάδες να έχουμε 6 στρατολογίες. Η 21 Μάρτη μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τα αγωνιστικά κομμάτια της γειτονιάς μας.
 
 Το τρίτο είναι οι εξορμήσεις μας. Τις αναβαθμίσαμε και σαν παρουσία (σημαίες, ντουντούκα) κάνοντάς τες πολιτικά γεγονότα. Επιλέξαμε επίσης να οργανώσουμε εξορμήσεις στο μετρό, την ώρα που η εργατική τάξη πάει στη δουλειά της και το κάναμε σε κάθε μεγάλη μάχη που οργανώσαμε”.