Εργατικό κίνημα
Ναυτεργάτες: “Δεν το βάζουμε κάτω”

Είμαι ναύτης στη ΝΕΛ, στο “Ταξιάρχης”. Το καράβι είναι δεμένο στο Λαύριο. Κάνουμε δρομολόγια σε άγονη γραμμή. Είμαστε σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις βδομάδες, γιατί μας χρωστάνε χιλιάδες ευρώ σε δεδουλευμένα. Εμένα για παράδειγμα μου χρωστάνε από τον Ιούλιο του 2014. Στην επίσχεση συμμετέχει το σύνολο του πληρώματος.
 
Η εταιρία ξεκίνησε, διεκδικώντας  λεφτά από το κράτος. Κάθε τόσο κάνουν αυτή τη δουλειά, παίρνουν χιλιάδες ευρώ κι εμάς μας πληρώνουν κάτι ψίχουλα. Πάλι έγινε το ίδιο κι ο κόσμος ξεσηκώθηκε γιατί το κράτος τους δίνει κάργα λεφτά κι αυτοί τα τρώνε. Τώρα μας είπανε ότι το υπουργείο θα δώσει λεφτά να εξοφλήσει τα πληρώματα. Για να δούμε... 
 
Οι εφοπλιστές έχουν λεφτά με τα τσουβάλια. Κάνουν σύστημα με τράπεζες εκτός Ελλάδος – “όσα χρήματα μου φέρεις τόσους τόκους θα πάρεις” - και με τα δικά μας τα λεφτά που έχουμε δουλέψει, πληρώνουν τα γλέντια τους. Βρίσκουν και κάνουν γιατί έχουν πλάτες. 
 
Τώρα όμως δεν πάει άλλο. Έχω κάνει δουλειά εδώ μέσα 14 χρόνια. Υπομονή να πληρώνουμε το ΕΝΦΙΑ, τα μνημόνια, δεν πάει άλλο! Ξέρεις τι πλούτο έχει η Ελλάδα από τα βαπόρια της; Ξεχρεώνει τα πάντα άμα θέλει. Πού ακούστηκε να παρακαλάς για έναν κωλομισθό που θαλασσοδέρνεσαι και να σου λένε “θα δούμε” και “δεν έχει λεφτά η εταιρία”; Κι από πάνω να λες δούλευε απλήρωτος σε τριτοκοσμικές συνθήκες με σάπια βαπόρια.
 
Έχουν κάνει μόδα οι εργοδότες και σου λένε, “έτσι είναι κι άμα θες κάθεσαι, άμα δε θες φεύγεις”.
Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Αγωνιζόμαστε.
 
Νίκος Κασίμης, ναυτεργάτης
 
Συγκέντρωση συμπαράστασης στη μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες ενάντια στην απλήρωτη εργασία, οργανώνουν την Τετάρτη 11/3, στις 10:30πμ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ένωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλ.Τερψιθέας, στον Πειραιά, μπροστά από τον “Οίκο του Ναύτου”.