Αντιρατσιστικό κίνημα
Σχολές: Όχι στη λιτότητα, το ρατσισμό και την ομοβοφία

Σε νέα προσπάθεια γύρου γενικών συνελεύσεων μπαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις περισσότερες σχολές της χώρας. Κύριο ζήτημα συζήτησης θα αποτελέσει και αυτή τη βδομάδα η κατάσταση των πανεπιστημίων, τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης στη λειτουργία τους αλλά και πολιτικά ζητήματα όπως η αντιφασιστική διαδήλωση στις 21 Μάρτη.
 
Την Πέμπτη 19 Μάρτη καλείται κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στη Νερατζιώτισσα στις 12μες και την ίδια ώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας καλούν σε συγκέντρωση στο Παράρτημα. Αιτία είναι η ολοένα και χειρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε σχέση με τη λειτουργία των σχολών, την έλλειψη καθηγητών και εργαζομένων, τη διάλυση των κτιρίων. 
 
Στη Φιλοσοφική Αθήνας οι φθορές από την έλλειψη συντήρησης έχουν φτάσει στο να στάζουν τα ταβάνια σε κάθε μεγάλη νεροποντή. Το τμήμα της Αρχιτεκτονικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ξάνθη πλημμύρισε πριν μερικές μέρες καταστρέφοντας τη βιβλιοθήκη και εκατοντάδες εργασίες φοιτητών. Ο Σύλλογος Φοιτητών έχει προχωρήσει σε αποχή από τη φοίτηση ενώ την Τετάρτη 18 Μάρτη προχωρούν σε συνέλευση. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι σε τοπικά μέσα η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι υποσχέσεις για εργασίες μένουν μόνο υποσχέσεις. 
 
Οι φοιτητές του ΣΕΚ στις σχολές, που συμμετέχουν στα σχήματα της ΕΑΑΚ, κυκλοφόρησαν προκήρυξη πριν μερικές μέρες και αναφέρουν: “Εκτός από τις περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στους προϋπολογισμούς των σχολών (αγγίζουν το 80%), τα αποθεματικά των πανεπιστημίων κουρεύτηκαν με το PSI το 2012. Η αύξηση στη χρηματοδότηση είναι αναγκαία για να μπορούν να γίνουν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, να βελτιωθεί η ποιότητα των σπουδών μας και να παρέχονται δωρεάν αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση και μεταφορές σε όλους.Ανάσα για τη νεολαία και τους εργαζόμενους θα είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος, να βγούμε από την ΕΕ, να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να επιβάλουμε εργατικό- φοιτητικό έλεγχο στις σχολές”. 
 
Σύγκρουση και ανατροπή
 
Είναι η ώρα το φοιτητικό κίνημα να μαζικοποιήσει κάθε διαδικασία του και να προχωρήσει στη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές και τη διεκδίκηση της ανατροπής τους, στο δρόμο. Οι συνελεύσεις αυτής της βδομάδας είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.
 
Ταυτόχρονα, ο θάνατος του σπουδαστή από τα Γιάννενα, Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναδεικνύει με το χειρότερο τρόπο την ανάγκη να δοθούν οι πολιτικές μάχες ακόμα πιο σκληρά μέσα στους χώρους της νεολαίας. Τα ζητήματα του ρατσισμού, του σεξισμού και της ομοφοβίας δεν είναι απλά θεωρητικές αναζητήσεις, φτάνουν να έχουν καθημερινά πρακτικές απολήξεις. Η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και των ΕΑΑΚ για να ανοίξει το θέμα του πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι αντιλήψεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. 
 
Οι πολιτικές του ρατσισμού αφορούν δεκάδες φοιτητές που είναι μετανάστες και μέσω του «Ξένιου Δία» κινδυνεύουν να βρεθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που παρά τις υποσχέσεις ακόμα δεν έχουν κλείσει, εκατοντάδες νέα παιδιά που στερούνται την ιθαγένεια και δε μπορούν να σπουδάσουν, ομοφυλόφιλους που φτάνουν να τραμπουκίζονται και να βασανίζονται. Η απάντηση προφανώς δεν είναι η περισσότερη αστυνόμευση εντός των πανεπιστημίων (όπως ευαγγελίζονται Πρετεντέρηδες κλπ) αλλά η συλλογική δράση της νεολαίας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 
 
Οι καθημερινές εξορμήσεις των ομάδων της ΚΕΕΡΦΑ σε κάθε σχολή με στόχο τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στα αντιφασιστικά- αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 21 Μάρτη λογοδοτούν σε αυτό. Στο προχώρημα της συζήτησης και στο κάλεσμα για κοινή δράση.
 
Συνελεύσεις 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3
Χημικό Αθήνας, 1μμ, αμφ.Α15
ΦΛΣ, 12μες, αίθ.313
Πολιτικό ΕΚΠΑ, 3μμ, αμφ.16
Νομική ΕΚΠΑ, 1μμ, αμφ.1
Οικονομικό ΕΚΠΑ, 1μμ, αμφ.10
ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, 1μμ, αμφ.ΣΑΕΤ
ΑΣΚΤ Αθήνας, 1μμ, αμφ. Ντε Κίρικο
ΦΛΣ Ρεθύμνου 2.30μμ αίθ.Γ
ΤΡΙΤΗ 24/3
Οικονομικό Ρεθύμνου, 2.30μμ 
•Αρκετές συνελεύσεις σε σχολές της Αθήνας και της Πάτρας βρίσκονταν σε εξέλιξη την ώρα που η Ε.Α. πήγαινε στο τυπογραφείο.