Αντιφασιστικό κίνημα
Με την Εργατική Αλληλεγγύη στην εστία Ζωγράφου

Με αφορμή την οργάνωση του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 21 Μάρτη, επισκεφτήκαμε τις εστίες του Πολυτεχνείου που βρίσκονται στου Ζωγράφου, στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

Στεγάζονται μέσα σε Ολυμπιακά ακίνητα, αλλά η εγκατάλειψη είναι εμφανής, παρά το ότι πρόκειται για καινούρια κτίρια. Η υποχρηματοδότηση έχει φτάσει στο να μην υπάρχουν λεφτά από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για να αγοραστούν αναλώσιμα υλικά όπως λάμπες. Ταυτόχρονα μέσα στο χώρο δε λειτουργεί κυλικείο, παρά μόνο η λέσχη σίτισης. Οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν δεν έχουν δικαιώμα να φάνε στη σίτιση των σχολών τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φοιτητές της αρχιτεκτονικής για παράδειγμα που φοιτούν στο κέντρο της Αθήνας να πρέπει να πηγαινοέρχονται για να φάνε και να σπουδάσουν.
 
Μέσα στις εστίες μένουν πολλοί φοιτητές που είναι μετανάστες, από το Αφγανιστάν, την Ουγκάντα, τις ΗΠΑ. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα ζητήματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ιθαγένειας. Γνωρίσαμε πολλά παιδιά με τα οποία βάλαμε στόχο να φτιάξουμε ομάδα της ΚΕΕΡΦΑ. Για να ανοίξουν οργανωμένα αυτές οι συζητήσεις και να παρθούν πρωτοβουλίες. Αρκετοί θα διαδηλώσουν στις 21 Μάρτη, το ήξεραν από τις εξορμήσεις που οργανώνουν οι φοιτητές της ΚΕΕΡΦΑ στις σχολές τους, ενώ άλλοι το έμαθαν όταν πήγαμε και ενθουσιάστηκαν.
 
Θα ξαναπάμε μέσα στη βδομάδα, αλλά βάζουμε σαν στόχο να πηγαίνουμε πιο συστηματικά γιατί χρειάζεται τα ζητήματα των εστιών να συνδεθούν με τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και να αντιμετωπιστούν από κοινού, δυναμώνοντας το φοιτητικό κίνημα.
Αντίστοιχη εικόνα θετικής ανταπόκρισης είχαμε και στην εξόρμηση στις εστίες του ΕΚΠΑ, στα Ιλίσια. Δεν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα εκεί, καθώς είναι πολύ πιο καινούρια τα κτίρια, αλλά η ανάγκη για πολιτική παρέμβαση είναι η ίδια. 
 
Ζαννέτα Λυσικάτου