Εργατικό κίνημα
ΟΛΠ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση

Οργή επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων του Πειραιά, μετά την δήλωση – βόμβα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δραγασάκη, ότι “η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 67% του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και ότι εντός λίγων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ”.
 
Στροφή 180 μοιρών για την κυβέρνηση. Δυο μήνες πριν, αμέσως μετά τις εκλογές ήταν ο Θ. Δρίτσας που ως νέος υπουργός Ναυτιλίας δήλωνε ότι “ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ”. 
 
Aπεργιακές κινητοποιήσεις
 
Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας απειλεί η ΟΜΥΛΕ (πανελλήνια ομοσπονδία λιμενεργατών) “σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σταματήσει την διαδικασία πώλησης των μετοχών, καθώς και κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών”. 
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της “ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταθέσει την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Λιμάνια”. Παρ'όλα αυτά οι δηλώσεις Δραγασάκη “είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, προκλητική προς τους εργαζόμενους και συνάμα εκφυλίζουν την αξιοπιστία της πολιτικής. Αντί ο κ. Δραγασάκης να καλέσει την COSCO να επιστρέψει τα εκατομμύρια που καρπώθηκε από τις παράνομες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει από την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ, της χαρίζει τώρα και το υπόλοιπο Λιμάνι”.
 
Σε κοινό μήκος κύματος και η ΠΕΝΕΝ που επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή πολιτική – κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια διαλυτική και καταστροφική επιλογή παραδίδοντας τον ΟΛΠ στα ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα” και καλεί  “όλους τους φορείς άμεσα να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την υλοποίηση της επαίσχυντης αυτής κυβερνητικής απόφασης”.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκτός από την Cosco για τον ΟΛΠ ενδιαφέρονται η ICTS από τις Φιλιππίνες και η APM Terminals από την Ολλανδία. 
 
• Η ΟΜΥΛΕ κι ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες προετοιμάζουν σύσκεψη σωματείων, για να συζητήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την οργάνωση της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά.