Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργίες ενάντια στη διάλυση

Απλώνονται οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, διεκδικώντας πληρωμή δεδουλευμένων, προσλήψεις και χρηματοδότηση. 
 
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο πραγματοποιούν την Τρίτη 7/4, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας. “Τα εκρηκτικά προβλήματα του νοσοκομείου λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού (360 κενές οργανικές θέσεις) και της υποχρηματοδότησης επιδεινώνουν ραγδαία τη λειτουργία των περισσότερων τμημάτων και κλινικών. Τελευταία λειτουργική κατάρρευση πέρα από το ακτινοθεραπευτικό και το παθολογοανατομικό είχαμε στο κυτταρολογικό εργαστήριο όπου η παρουσία μόνο ΜΙΑΣ!!!! παρασκευάστριας για όλο το νοσοκομείο έχει οδηγήσει τη συναδέλφισσα σε επαγγελματική εξουθένωση” επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων που καλεί σε νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 22/4, στη 1μμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. 
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου στα Επείγοντα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού τη Δευτέρα 6/4. Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού καταγγέλλουν τη συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού η οποία οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας τους και τους ίδιους σε εξουθένωση, με προφανείς συνέπειες στην υγεία τόσο των ασθενών όσο και των ίδιων των υγειονομικών. Προσθέτουν: 
 
Ράντζα
 
“Η απαράδεκτη κατάσταση με τα ράντζα στην Ψυχιατρική - αλλά και στις άλλες κλινικές παθολογικές και χειρουργικές- όλο και επιδεινώνεται (δεν υπάρχει εφημερία που να έχουμε την επομένη λιγότερο από 100 ράντζα). Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο είναι αυτές που είχαν προβλεφτεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση [...] και πάντως, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες του Ευαγγελισμού (και όλων των δομών υγείας). Υπάρχει απλήρωτη εργασία για μήνες σε όλο το προσωπικό (εφημερίες, νυκτερινά, αργίες). Δεν είναι απλά θέμα «γραφειοκρατίας», πρόκειται για απληρωσιά λόγω της υποχρηματοδότησης στην υγεία που συνεχίζεται αμείωτη”.
 
Με συμμετοχή πολλών δεκάδων εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και συμπαραστατών από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/4 συγκέντρωση στα πλαίσια στάσης εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό. “Για το πρόβλημα με τα ράντζα στο ΑΤΤΙΚΟ δεν ευθύνονται οι γιατροί και το προσωπικό! Το πρόβλημα είναι πολιτικό! Είναι συνέπεια των μνημονίων, της εξυπηρέτησης του ληστρικού χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επιβάλλει το κλείσιμο νοσοκομείων, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, τους φραγμούς στις προσλήψεις προσωπικού” αναφέρει μεταξύ άλλων το σωματείο σε ανακοίνωσή του. “Από την προηγούμενη κυβέρνηση συναντήσαμε τείχος άρνησης. Δυστυχώς έως σήμερα βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση” δηλώνουν οι εργαζόμενοι.
 
Τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη 7/4, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας. Η επίσχεση έχει ξεκινήσει από τις 23/3 και ήδη συμπληρώνει τις δύο βδομάδες. Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7/4 και θα ακολουθήσει σύσκεψη με φορεις και συλλογικότητες στη 1μμ, στο χώρο του νοσοκομείου, με στόχο τον κοινό και συντονισμένο αγώνα. “Ο αγώνας ενάντια στα απλήρωτα που ανοίξανε οι γιατροί της Νίκαιας χρειάζεται να στηριχθεί και να απλωθεί παντού σε όλα τα νοσοκομεία, να προχωρήσουμε άμεσα σε γύρο συνελεύσεων για να αποφασίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις” τονίζει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων σε προκήρυξη συμπαράστασης που εξέδωσε και διακινείται πλατιά στα νοσοκομεία. 
 
Επίσχεση εργασίας από τις 14/4, ξεκινούν και οι γιατροί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας δηλώνοντας ότι “δεν αντέχουμε την παρατεινόμενη απληρωσιά των δεδουλευμένων εφημεριών τριών μηνών, καταγγέλλουμε την μεσοβέζικη στάση του Υπουργείου Υγείας που ενώ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και εξαίρει το φιλότιμο και την αυταπάρνηση της εργασίας μας, συνεχίζει να μας έχει απλήρωτους για εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2014”.  
 
Αντίστοιχα και οι γιατροί του Νοσοκομείου της Λάρισας ξεκινούν επίσχεση εργασίας από 20/4, εάν μέχρι τότε δεν αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα. 
 
Σε έναρξη επίσχεσης εργασίας από τις 23/4 προσανατολίζονται και οι γιατροί του Γ.Ν Γεννηματάς στην Αθήνα, αν δεν έχει βγει πρόγραμμα εφημεριών για το 2015. Αυτό αποφασίστηκε σε συνέλευσή τους την Παρασκευή 3/4. Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 23/4 προκειμένου να εκτιμηθεί και να αποφασιστεί η έναρξη της κινητοποίησης.
 
Αγωνιστικό κλίμα
 
Ενδεικτική του αγωνιστικού κλίματος και της κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται ήταν η μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών μελών ΔΣ, και απλών εργαζόμενων από νοσοκομεία όλης της χώρας, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 2/4, στο Νοβοτέλ. 
 
Από τη μεριά του Συντονιστικού των Νοσοκομείων μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Αγ. Σάββα και μέλος στο “Νυστέρι”, Κώστας Καταραχιάς. Ο Κ. Καταραχιάς επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν επιλογές σύγκρουσης με την πληρωμή του χρέους κι έφερε παραδείγματα από τη δραματική κατάσταση της δημόσιας Υγείας. Όσον αφορά στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων (το οποίο ήταν και το μόνο που προτάθηκε στη συζήτηση) πρότεινε πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 23/4, τόνισε τη σημασία πανεργατικής απεργίας την 1η Μάη και κάλεσε σε κήρυξη αντιφασιστικής απεργίας στις 20 Απρίλη, πρώτη μέρα της δίκης των ναζί της Χρυσής Αυγής. Τέλος, κάλεσε σε στήριξη του Καραβανιού Αγώνα κι Αλληλεγγύης με στάση εργασίας και συμμετοχή στην συγκέντρωση την Δευτέρα 6/4.
 
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας απέφυγε να δεχτεί την πρόταση για επί τόπου κήρυξη συγκεκριμένων κινητοποιήσεων και δεσμεύτηκε να αποφασίσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τρίτη 7/4.
 
Ακολούθησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο αμφιθέατρο του υπουργείου με εξίσου μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστών κι εργαζομένων. Αφού παρατέθηκαν μια σειρά παραδείγματα που αναδεικνύουν την κατάρρευση της δημόσιας Υγείας, ο Κουρουπλής υποσχέθηκε προσλήψεις 4500 εργαζομένων με στόχο τη στελέχωση των κενών.
 

ΙΑΣΩ

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό μαιευτήριο ΙΑΣΩ. Την Πέμπτη 2 Απρίλη προχώρησαν σε στάση εργασίας (την προηγούμενη μέρα πραγματοποίησαν γενική συνέλευση) με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και δώρου του Πάσχα σε πάνω από 750 εργαζόμενους.  
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤopen “όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση την έναρξη των κινητοποιήσεων, η διοίκηση του μαιευτηρίου προχώρησε στην καταβολή του 50% του μισθού του Μαρτίου προκειμένου να μην προβούν στην εξαγγελθείσα στάση εργασίας”.
 
Όπως και στη Γενική Ανακύκλωση ΑΕ πριν από μερικές βδομάδες, μόλις οι εργαζόμενοι απειλήσουν με αγώνα, τα λεφτά «ξαφνικά βρίσκονται». Η μόνη απάντηση στην στάση πληρωμών των εργοδοτών σε μια σειρά από χώρους στον ιδιωτικό τομέα είναι η απεργία και η αλληλεγγύη.