Ιδέες
Μαρξισμός 2015

Από τις 21 έως τις 24 Μάη, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), θα πραγματοποιηθεί ο “Μαρξισμός 2015”, το τετραήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 
 
Εντυπωσιακή είναι στον φετινό Μαρξισμό η παρουσία των διεθνών προσκεκλημένων: Πάνω στα ζητήματα της οικονομίας θα μιλήσουν  ο Αλεξ Καλλίνικος και ο Μάικλ Ρόμπερτς.
 
• Ο Άλεξ Καλλίνικος, πανεπιστημιακός, ιστορικό στέλεχος του Socialist Worker Party της Βρετανίας και συγγραφέας ανάμεσα σε άλλα του βιβλίου Deciphering Capital (Αποκρυπτογραφώντας το Κεφάλαιο), θα μιλήσει για τον Μαρξ και το Κεφάλαιο. 
 
• Ο γνωστός μαρξιστής οικονομολόγος αναλυτής Μάικλ Ρόμπερτς θα είναι ομιλητής στη συζήτηση με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση. 
 
• Ο Βολοντιμίρ Ισένκο, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Κοινωνικών και Εργατικών Ερευνών στο Κίεβο θα αναλύσει τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
• Ο Ουασίμ Ουαγκντί από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου θα μιλήσει για την Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Αίγυπτο.
 
• Ο Ντενί Γκοντάρ, βασικός οργανωτής του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στη Γαλλία θα είναι μαζί με τον Λέανδρο Μπόλαρη ομιλητές στη συζήτηση με θέμα την Πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία μετά το Charlie Hebdo.
 
50 συζητήσεις
 
Τις πενήντα και πλέον παράλληλες συζητήσεις του φετινού Μαρξισμού πάνω σε όλα τα καυτά μέτωπα που αντιμετωπίζει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα στην πάλη του ενάντια στις επιθέσεις του συστήματος, θα εισηγηθούν πολυποίκιλα πάνελ ομιλητών.  
 
• Ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος, ο Τάκης Θανασούλας (ΟΚΔΕ Σπάρτακος) και ο Πάνος Γκαργκάνας (Εργατική Αλληλεγγύη) θα είναι ομιλητές στη συζήτηση «Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος». 
 
• «Grexit-απειλή ή λύση» είναι το θέμα που θα πραγματευτούν στις εισηγήσεις τους ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Ταβουλάρης, δημοτικός σύμβουλος (Ηράκλειο Αττικής) και ο Σωτήρης Κοντογιάννης (Εργατική Αλληλεγγύη).
 
• Ο Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός θα μιλήσει για τα 70 χρόνια από τη σημαδιακή χρονιά του 1945 και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ ο Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός του εργατικού κινήματος, για τα 50 χρόνια από τα Ιουλιανά του 1965.
 
• Οι Δημήτρης Μπελαντής, Μπάμπης Κουρουνδής και Κώστας Παπαδάκης -και οι τρεις δικηγόροι- θα μιλήσουν πάνω στο καίριο ζήτημα “Η Αριστερά και το Κράτος”.
 
• Η Ελένη Πορτάλιου, πανεπιστημιακός και πρώην δημοτική σύμβουλος Αθήνας, η Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου, ο Σεραφείμ Ρίζος, δημ. Σύμβουλος Χανίων και ο Ορέστης Ηλίας, δημ. σύμβουλος Βριλησσίων θα μιλήσουν για τα Κινήματα Πόλης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
• Στη συζήτηση με θέμα «Μια άλλη εκπαίδευση είναι εφικτή» ομιλητές θα είναι οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΔΣ ΔΟΕ), Σεραφείμ Ρίζος (ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Χανίων) και η Ντίνα Γκαρανέ (ΔΣ Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας).
 
• Η Σία Αναγνωστοπούλου, πανεπιστημιακός μαζί με τον Ντίνο Αγιομαμίτη από την Εργατική Δημοκρατία στην Κύπρο θα αναζητήσουν τις απαντήσεις της Αριστεράς στους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς, στη συζήτηση Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος – ανταγωνισμοί και ΑΟΖ.
 
• Η Μαρία Στύλλου (περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω) θα ανοίξει τη συζήτηση με θέμα «Μαρξισμός, ανθρώπινη φύση και καταπίεση».
 
• Ο Κώστας Βλασόπουλος, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για το ρόλο του Εθνικισμού στην Ιστορία, ενώ ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός θα σταθεί στη σχέση της Τέχνης με την Απελευθέρωση.
 
• Η Νίκη Αργύρη (ΚΕΕΡΦΑ), ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος θα παρουσιάσουν το «Αντιρατσιστικό Αντιμνημόνιο» στην ομότιτλη συζήτηση.
 
• Ο Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος, ιστορικός, θα παρουσιάσει την πορεία από τα Τάγματα Ασφαλείας στη Χρυσή Αυγή.
 
• Ο Νάσος Μπράτσος μαζί με τον Θωμά Σίδερη, δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο “Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα”.
 

Oι βραδινές συζητήσεις

 
Κάθε μία από τις τέσσερις μέρες του Μαρξισμού κλείνει με μία κεντρική βραδινή εκδήλωση πάνω στα μεγάλα πολιτικά μέτωπα της περιόδου.
 
• “Η Αριστερά στην κυβέρνηση, οι εργάτες στους δρόμους” είναι η κεντρική εκδήλωση την πρώτη μέρα, Πέμπτη 21 Μάη. Ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες θα μιλήσει μαζί με εργαζόμενους από την ΕΡΤ, τα λιμάνια, τα νοσοκομεία, τις καθαρίστριες, τους διαθέσιμους. Η συζήτηση είναι στις 7μμ στο αμφιθέατρο Δεριγνύ.
 
• Στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα είναι αφιερωμένη η κεντρική εκδήλωση τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 22 Μάη, με τίτλο “Στη φυλακή για πάντα οι ναζί της Χρυσής Αυγής”. Ομιλητές είναι οι Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Στρατής Μπουρνάζος από τα Ενθέματα της Αυγής, η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας και οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής Τάκης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης, Θανάσης Καμπαγιάννης. Η συζήτηση θα γίνει στις 7μμ στο μεγάλο Αμφιθέατρο (Αντωνιάδου).
 
• “Η Ευρώπη των εργατών απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζιτών” είναι η κεντρική εκδήλωση την τρίτη μέρα, Σάββατο 23 Μάη. Θα γίνει στις 7μμ στο μεγάλο Αμφιθέατρο με ομιλητές τον Πάνο Γκαργκάνα, τον Άλεξ Καλλίνικος και τον Ντενί Γκοντάρ.
 
• Στο κεντρικό ερώτημα του φετινού Μαρξισμού “Μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν;” θα επιχειρήσει να απαντήσει η τελευταία, πανηγυρική εκδήλωση την Κυριακή 24 Μάη, στις 7μμ στο μεγάλο Αμφιθέατρο. Ομιλητές είναι η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω μαζί με αγωνιστές και αγωνίστριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων που δίνει σήμερα το εργατικό κίνημα και η νεολαία.
 

“Πόλος συζήτησης”

 

• Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μαρξισμού 2015 για άλλη μια χρονιά θα συμμετάσχουμε σε μια ανταλλαγή απόψεων, μια γιορτή δημοκρατικού διαλόγου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα και την επαναστατική αριστερά σήμερα. Για άλλη μια φορά οι εκδηλώσεις του Μαρξισμού θα αποτελέσουν πόλο πλατειάς συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στα κρίσιμα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που έχουν ανοίξει σήμερα. Για άλλη μια φορά θα είμαστε εκεί, θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια με όλη μας την καρδιά.
Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ΔΣ ΔΟΕ
 
• Η οικονομία καθορίζει τις ζωές μας και σήμερα που καταρρέουν τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει να βρει απαντήσεις. Απαντήσεις στην τρομοκρατία της επερχόμενης χρεοκοπίας, πολιτικές απαντήσεις απέναντι στην τρομοκρατία του ρατσισμού. Ο Μαρξισμός δίνει απαντήσεις σε αυτού του είδους την τρομοκρατία της άρχουσας τάξης. 
Γι’ αυτό και εδώ στην Ξάνθη οργανώνουμε ήδη την προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την όσο δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στο τετραήμερο που ξεκινάει στις 21 Μάη στην Αθήνα.Μέσα από άπλωμα των συμμετοχών, αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, στην κεντρική εξόρμηση κάθε Σάββατο, αλλά και μέσα στις δράσεις, όπως το αντιφασιστικό διήμερο που προετοιμάζεται στην πόλη το επόμενο διάστημα.
Νεραντζής Νεραντζής, αρχαιολόγος, Ξάνθη
 
• Από την αρχή στο Ηράκλειο αντιμετωπίσαμε την οργάνωση του Μαρξισμού με αισιόδοξη ματιά. Στόχος μας παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της απόστασης και της θάλασσας που μας χωρίζουν από την Αθήνα είναι να συμετέχουμε σαν πόλη δυναμικά σε αυτό το ιδεολογικό τετραήμερο φεστιβάλ. 
Η σημασία του Μαρξισμού είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στην περίοδο που ζούμε με τα κόμματα της άρχουσας τάξης να βρίσκονται σε κρίση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην κυβέρνηση. Το πολιτικό ξεκαθάρισμα που αφορά την Αριστερά συνολικότερα καθώς και η ανάδειξη των μέσων πάλης του εργατικού κινήματος απέναντι στην αστική πολιτική πρέπει να φτάσει σε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο κόσμο. 
Ανοίγουμε αυτήν την συζήτηση στα νοσοκομεία του Ηρακλείου στην νομαρχία, στους δήμους και τα πανεπιστήμια, έχοντας σταθερή παρουσία στους χώρους εργασίας. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία πολλών διεθνών ομιλητών, ανάμεσα σε αυτούς και του διεθνούς κύρους οικονομολόγου Μichael Roberts, με χρήσιμες αναλύσεις και επιχειρήματα για τις οικονομικές συζητήσεις που κατακλύζουν τα μεσημεριανά δελτία.
Τάσος Καρασαχινίδης, Βιολογικό, Ηράκλειο Κρήτης